Γράφει ο
Δρ Αλέξιος Παναγόπουλος
Καθηγητής, Ακαδημαϊκός EASA, MCA, CAC, IEAI
Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο μεταίχμιο τόσο με τα διεθνή γεγονότα, αυτά που τελικά οδήγησαν σε μια -προσωρινή θεωρώ- εκεχειρία, γιατί η κατάσταση πάντα θα είναι ανεξέλεγκτη και μακάρι να επικρατήσει η ειρήνη για μεγάλο διάστημα.
Σε αυτή τη δύσκολη περίσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τα δύο μέρη εμφάνισαν τους συμμάχους τους. Το Ισραήλ με την Αμερική και τους δορυφόρους συνεργάτες και βοηθούς τους, ενώ το Ιράν έδειξε ότι δεν είναι μόνο του, στη συνεργασία που έχει ως μέλος των Bricks, ακόμα και με την παρουσία πλοίων ηλεκτρονικού πολέμου από την Κίνα, καθώς είναι χρόνια η παρουσία και των Ρώσων στα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν.
Σήμερα ζούμε, θέλοντας ή μη, σε εποχή Ωκεανίας Όργουελ, επίσης θεωρώ και στην εποχή Αποκάλυψης Ιωάννου της Πάτμου. Πιθανόν να δούμε και πολλά άλλα γεγονότα, αρνητικά για την ανθρωπότητα. Θέλω να επισημάνω ότι τελευταία έχουν κυκλοφορήσει και κάποια αγγλικά βιντεάκια, για την παρουσία του μεσσία, όπως τον ονομάζουν, σε αυτά, που είναι βέβαια κατασκεύασμα τεχνητής νοημοσύνης, όμως δεν παύει να θέλουν να μας περάσουν κάποιο διεθνές μήνυμα. Για την ανθρωπότητα, για τον κόσμο, ότι υπάρχει αναγκαιότητα της εμφάνισης του μεσσία, όπως διδάσκει η ραβινική θεολογία και η πολιτικολογία της θρησκείας, της εμφάνισης του μεσσία του Ισραήλ. Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλα γεγονότα, με την -λίγο πριν ή και ταυτόχρονη- εμφάνισή του και ανοικοδόμηση του Ναού του Σολομώντα. Γιατί ο Ναός του Σολομώντα και ο μεσσίας, είναι αλληλένδετα σημεία και γεγονότα.
Πιθανό να βρισκόμαστε σε αυτό το κρίσιμο σημείο, της κοσμογονικής ιστορίας του κόσμου και της ανθρωπότητας. Αλλά θα το δούμε αυτό, εάν θα προκύψει στην παρούσα φάση, ίσως να είναι σε συνάφεια με τη μεταφορά της Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα, όταν αυτό έγινε επί προεδρίας της προηγούμενης θητείας Τραμπ. Επίσης είδαμε τον πρόεδρο τότε, της Αμερικής, λίγο πριν την αποχώρησή του ως πρόεδρος, να προσεύχεται στο Τείχος των Δακρύων, κι όποιος προσεύχεται εκεί, πέρα από τις άλλες προσευχές, προσεύχεται και για την επανίδρυση του Ναού του Σολομώντα. Γιατί είναι σημείο αναφοράς της ραβινικής θεολογίας, της ραβινικής πολιτειολογίας, της πολιτικολογίας της θρησκείας τους.
Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι για τους Χριστιανούς, αλλά και για τους Ορθόδοξους, ο μεσσίας έχει έρθει· ήταν ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος σταυρώθηκε και αναστήθηκε, στα Ιεροσόλυμα, όπου βρίσκεται ο Ναός της Αναστάσεως σήμερα, καθώς και ο Γολγοθάς και ο τάφος απ’ τον οποίον αναστήθηκε. Εκεί βρίσκεται η ελληνική παρουσία αιώνων, των Αγιοταφιτών Πατέρων υπό τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, μέχρι σήμερα, και των υπολοίπων προσκυνημάτων.
Δυστυχώς κάποια από αυτά τα προσκυνήματα επλήγησαν και σε αυτόν τον πόλεμο, καθώς υπήρξαν και τραυματισμοί και θάνατοι. Επιπλέον, στη γύρω περιοχή όπως τη Συρία, πρόσφατα είδαμε να γίνονται βανδαλισμοί εις βάρος των Χριστιανών και της Ορθόδοξης πίστης. Περιοχές που είναι υπό τη νομοκανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας του Πατριάρχου Ιωάννου (αδελφού του μακαριστού επισκόπου Παύλου, οι οποίοι σπούδασαν στη Θεσσαλονίκη ως ελληνομαθείς και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Μπάλαμαντ· δυστυχώς ο επίσκοπος Παύλος είναι αγνοούμενος έως σήμερα μετά από τόσα χρόνια).
Πέρα από τους βανδαλισμούς αυτούς στους Αγίους Τόπους και στη Συρία, έχουν εμφανιστεί και γεγονότα της αμφισβήτησης των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Μονής του Σινά, καθώς και του συνόλου της αρχαίας Αρχιεπισκοπής Σιναίου, που προκαλούν την κοινή γνώμη. Γεγονότα που προκαλούν τον Χριστιανισμό και δημιουργούν ερωτήματα, για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και τη λεγόμενη Παγκοσμιοποίηση, που με αυτές τις ενέργειες και τις πράξεις, είναι σαν να στρέφεται και να πολεμά και να διώκει την Ορθοδοξία.
Όλα αυτά βέβαια δεν τα βλέπουμε ανεξάρτητα και αυτόνομα, αλλά πιθανολογούμε ότι βρίσκονται σε μια συνάφεια, που θέλει να οδηγήσει κάπου τα διεθνή πράγματα, με κάποιο σκοπό, σε κάποια σύγχρονη νέα πραγματικότητα, σε μια Νέα Τάξη Πραγμάτων, πιθανόν σε μια Νέα Παγκόσμια Θρησκεία, σε ένα Νέο Παγκόσμιο Ηγέτη δυτικού συνασπισμού, σε μια Νέα Παγκόσμια Διακυβέρνηση, σε μια Νέα Παγκόσμια Ηγεσία.
Ολοκληρώνοντας τους διεθνικούς και ηθικούς αυτούς προβληματισμούς, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ακόμα και η αδικαιολόγητη ροή των δήθεν «επενδυτών», που έρχονται από ισλαμικές χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει πόλεμο, ούτε με άλλες γειτονικές χώρες, καθίσταται μια εθνική προβληματική και δημιουργεί ερωτήματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τους διεθνείς κανονισμούς.
Η Ελλάδα φαίνεται σαν να βάλλεται πανταχόθεν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως είδαμε στον Έβρο, στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στο Μάτι, με γεγονότα ανεξέλεγκτα και πρωτοφανή, αλλά και στα Τέμπη, καθώς και πολλά άλλα, τα οποία έχουν έντονα εμφανιστεί την τελευταία τριακονταετία. Όλα αυτά προβληματίζουν τον σκεπτόμενο άνθρωπο, με το quo vadis domine, με το «πού πας άνθρωπε», στη μείωση του πληθυσμού, στην αντικατάσταση πληθυσμών, στην αλλαγή ηθών και εθίμων. Πού πας άνθρωπε, τόσο ανυπεράσπιστα, τόσο ανεξέλεγκτα, τόσο απάνθρωπα, τόσο άδικα, για τον πλουτισμό σου, για την ύβρη σου, για την αλαζονεία σου; Επιπρόσθετα, οι πρόσφατες φωτιές που έκαψαν τα χωριά μας, σε σημεία της Ελλάδας, απέδειξαν την απουσία της δυναμικής βοήθειας «φίλων» συμμάχων μεγάλων δυνάμεων.
Δια του παρόντος κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας να προβληματιστούν οι αξιωματούχοι όλων των επιπέδων και κλιμακίων, κι οι άνθρωποι που ανήκουν στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Είναι ιστορικό κενό να φαίνεται η χώρα ότι βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, γιατί σε μια δύσκολη στιγμή, θα χρησιμοποιηθεί εις βάρος μας, τόσο από την Τουρκία, όσο και από άλλους τριγύρω «δήθεν» φίλους. Έτσι χρειάζεται διάκριση, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται σοφία, χρειάζεται προσοχή και προσευχή κατά τους οσίους αγιορείτες πατέρες!