Με μια ιστορική συναυλία στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου έριξε «αυλαία» το 4ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους του Δήμου Πεντέλης.
Η συναυλία, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του εμβληματικού μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη, είχε ως πρωταγωνιστές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Βασίλη Λέκκα που συγκίνησαν το κοινό με τις ερμηνείες τους. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η βραδιά συνδύασε τη μουσική κληρονομιά του Μίκη Θεοδωράκη με την αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς των ιστορικών και νυν προέδρων του Πολιτιστικού Ομίλου Πεντέλης.
Τιμητικές πλακέτες στους προέδρους του Πολιτιστικού Ομίλου Πεντέλης
Η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, απένειμε σε κλίμα συγκίνησης τιμητικές πλακέτες σε όλους τους προέδρους του Πολιτιστικού Ομίλου Πεντέλης (ΠΟΠ).
Τιμητική πλακέτα έλαβαν οι:
- Αλέξανδρος Ζούνης – Ιδρυτικός πρόεδρος (1975)
- Θεόδωρος Αποστολόπουλος – πρώην πρόεδρος και αντιδήμαρχος
- Μάριος Κυριακού – πρώην πρόεδρος
- Δημήτριος Ιωαννίδης – πρώην πρόεδρος
- Πολυχρόνης Λαδονικόλας – πρώην πρόεδρος (παρέλαβε η κα Πελεντρίδου)
- Βιβή Σακελλαρίου – πρώην πρόεδρος
- Ελένη Κωνσταντακάτου – πρώην πρόεδρος (δεν παρέστη)
- Πέρσα Γραφάκου – πρώην πρόεδρος, υπεύθυνη του Φεστιβάλ επί σειρά ετών
- Ζήνα Πανταζοπούλου – σημερινή πρόεδρος
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην αείμνηστη Λένα Ρώτα, «ψυχή» των πολιτιστικών εκδηλώσεων και πρώην πρόεδρο.
Η δήμαρχος ευχαρίστησε επιπλέον τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό του Ομίλου: την κα Λεούση, τον κ. Συγκαμενίδη, τον Πάρι Κυριακόπουλο, καθώς και τον κ. Ευάγγελο Χρόνη πρόεδρο και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σειράς εταιρειών συμφερόντων του Ομίλου Λάτση και κοινωφελών Ιδρυμάτων – για τις ανιδιοτελείς χορηγίες και την προσφορά του.
«Με την τελετή απονομής, τις συγκινητικές ομιλίες και τη μαγευτική συναυλία, το 4ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους ολοκληρώθηκε αφήνοντας μια ισχυρή παρακαταθήκη: μια Πεντέλη που αναπνέει πολιτισμό, σέβεται την ιστορία της και προχωρά με όραμα στο μέλλον» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Πεντέλης.
Νατάσσα Κοσμοπούλου: «Το Μέγαρο δεν θα μείνει πια σιωπηλό»
Η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου δεσμεύτηκε για την ανακαίνιση και αποκατάσταση του εμβληματικού Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας, υπενθύμισε τον «πολυετή αγώνα» της δημοτικής Αρχής για την παραχώρησή του στον Δήμο Πεντέλης και αναλυτικά δήλωσε για την συγκινητική βραδιά που σήμανε την τελετή λήξης του 4ου Φεστιβάλ Πεντελικού τα εξής:
«Απόψε, στο εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, κλείνουμε με τον πιο συγκινητικό τρόπο το 4ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους. Είναι μια βραδιά με διπλή σημασία: αφενός εορτάζουμε τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, αφετέρου τιμούμε τους συμπολίτες μας που κράτησαν ζωντανό το Μέγαρο και την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Νιώθω περήφανη γιατί τον Απρίλιο του 2025, ύστερα από πολυετή αγώνα, καταφέραμε να παραχωρηθεί στον Δήμο Πεντέλης το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, αυτός ο θησαυρός ανήκει στους δημότες μας για τα επόμενα 20 χρόνια. Και όλα αυτά, με ένα συμβολικό μίσθωμα μόλις 1.000 ευρώ τον μήνα.
Αυτό το Μέγαρο δεν θα μείνει πια σιωπηλό. Δεσμευόμαστε να το αποκαταστήσουμε και να το ανακαινίσουμε, ώστε να αποτελέσει Κέντρο Πολιτιστικών και Πνευματικών Δράσεων, ανοιχτό σε όλους.
Θέλω να ευχαριστήσω την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Άρτεμη Αργύρη. Μαζί σχεδιάσαμε και δώσαμε ταυτότητα στο Φεστιβάλ, με κοινό όραμα να το αναδείξουμε σε κορυφαίο θεσμό πολιτισμού για την Πεντέλη. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους προέδρους του Πολιτιστικού Ομίλου Πεντέλης, που κράτησαν άσβεστη τη φλόγα του πολιτισμού. Χωρίς εσάς, δεν θα βρισκόμασταν εδώ απόψε. Η δική σας παρακαταθήκη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε το μέλλον».
Άρτεμης Αργύρη: «Πρεσβευτής της ταυτότητας της Πεντέλης το Φεστιβάλ Πεντελικού»
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άρτεμης Αργύρη υπογράμμισε:
«Το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας δεν είναι απλώς ένα κτήριο. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που μπορεί να αποτελέσει κύτταρο τέχνης και πολιτισμού. Οραματιζόμαστε να το μετατρέψουμε σε χώρο δημιουργίας, εκπαίδευσης και συνάντησης πολιτών με την ιστορία και την τέχνη.
Το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους έχει πλέον καθιερωθεί ως πρεσβευτής της ταυτότητας της Πεντέλης. Η ευθύνη που μου εμπιστεύθηκε η πόλη είναι τιμή αλλά και χρέος: να ενώσουμε παρελθόν και μέλλον, να μετουσιώσουμε το όραμα σε πράξη.
Ευχαριστώ θερμά όλους τους προέδρους του Πολιτιστικού Ομίλου. Οι αγώνες και οι θυσίες σας είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούμε το αύριο».
Ο ιδρυτικός πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Αλέξανδρος Ζούνης δήλωσε:
«Η ίδρυση του Ομίλου επισπεύσθηκε όταν άνοιξαν τα παράνομα λατομεία. Ήταν μια δική μας δραστηριότητα μαζί με την αείμνηστη σύζυγό μου εικαστικό Όπυ Ζούνη για να προστατεύσουμε το βουνό. Θα στηρίξω τη συνέχεια αυτής της πορείας».
Η Πέρσα Γραφάκου, πρώην πρόεδρος και υπεύθυνη του Φεστιβάλ επί σειρά ετών τόνισε:
«Δώσαμε μάχη στο παρελθόν για να χαρακτηριστεί το Πεντελικό Όρος αναδασωτέο και προστατευόμενο στο σύνολό του, όχι μόνο η ορατή πλευρά προς την Αθήνα. Στο Φεστιβάλ γεννήθηκαν όνειρα· και σήμερα χαίρομαι που βλέπω αυτά τα όνειρα να γίνονται πράξη. Συγχαίρω τη Δήμαρχο Νατάσσα Κοσμοπούλου που ‘άρπαξε’ αυτά τα όνειρα και τα μετουσίωσε σε συγκεκριμένο έργο· δεσμεύομαι να τη στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις».
Η σημερινή πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ζήνα Πανταζοπούλου υπογράμμισε:
«Ο Πολιτιστικός Όμιλος Πεντέλης συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε πηγή πολιτιστικής προσφοράς και κοινωνικής δράσης. Παραλαμβάνω τη σκυτάλη με ευθύνη και συγκίνηση για τη συνέχιση του έργου. Δίνω θερμά συγχαρητήρια στη δήμαρχο Νατάσσα Κοσμοπούλου, που κατάφερε να επαναφέρει το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στους δημότες και να το αναδείξει σε κέντρο πολιτισμού. Η επιτυχία αυτή ανήκει και σε εκείνη».