Συνέντευξη: Ξένια Γιαννάκου
Η Αγγελική Παπάζογλου δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Έχοντας έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, μιλά ως ενεργή πολίτης, γυναίκα και επαγγελματίας στον χώρο της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Νέα Ερυθραία Εκάλη», δεν διστάζει να αναδείξει τις παθογένειες αλλά και τις ελλείψεις της τοπικής διοίκησης. Και κυρίως, να επιμείνει στην ανάγκη ενός Δήμου πιο κοντά στους πολίτες του αλλά και την πιο ενεργή συμμετοχή εκείνων σε ένα προοδευτικότερο μοντέλο αυτοδιοίκησης.
Ας αρχίσουμε από τα του Δήμου. Ποιες είναι για εσάς οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή στον Δήμο Κηφισιάς; Ποια ζητήματα δηλαδή πρέπει να βρουν άμεσα λύση ή να αντιμετωπιστούν; Και ποιες λύσεις προτείνετε ως «Κοινωνία Παρούσα»;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καλλικρατικός Δήμος Κηφισιάς είναι γνωστά στους πολίτες και κατοίκους της περιοχής. Θεωρούμε ότι το κυκλοφοριακό ζήτημα αποτελεί σίγουρα μία προτεραιότητα. Είτε αφορά στην πρόσβαση των κατοίκων του Δήμου μας στην εργασία τους δια της Εθνικής Οδού, που παρουσιάζει ομολογουμένως μεγάλες καθυστερήσεις τις ώρες αιχμής είτε αφορά σε συμφόρηση που παρατηρείται σε κεντρικούς δρόμους εντός του Δήμου Κηφισιάς (για παράδειγμα η Ελ. Βενιζέλου στη Ν. Ερυθραία) είτε σε ασύνδετες μεταξύ τους κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που δημιουργούν σημειακές επιβαρύνσεις στην κυκλοφορία.
Ως «Κοινωνία Παρούσα» θεωρούμε -όπως άλλωστε προβλέπεται και στο σχέδιο αστικής και βιώσιμης κινητικότητας του Δήμου- ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πλέγμα μέτρων όπως για παράδειγμα η εκπόνηση μίας κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο του Δήμου, η εξέταση της λειτουργίας δημοτικής συγκοινωνίας ή ο έλεγχος του κυκλοφοριακού φόρτου και ρύθμιση της κυκλοφορίας μέσω σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων. Πρέπει να δοθούν επίσης κίνητρα για λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου, βιώσιμη κινητικότητα, για τον πεζό και το ποδήλατο, για τα άτομα με αναπηρία. Κορωνίδα αυτής της προσπάθειας είναι βέβαια η υλοποίηση του πάγιου αιτήματος της επέκτασης της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ βορειότερα της Κηφισιάς αλλά και η σύνδεση της γραμμής 4 του Μετρό με την Εθνική Οδό.
Ένα δεύτερο θέμα που αξιολογούμε ως ιδιαιτέρως σημαντικό για τον Δήμο μας, αφορά στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τον πολιτισμό (σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, δημοτικό θέατρο, δημοτικό ωδείο) αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας το κτιριακό απόθεμα του Δήμου (όπως για παράδειγμα τη Βίλα Μπότση ως κέντρο για τον μικρασιατικό πολιτισμό), τη δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου με νέες λειτουργίες και σύνδεση με άλλες βιβλιοθήκες. Το όραμα μας για τον πολιτισμό και την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου δημιουργών και καλλιτεχνών του Δήμου αφορά στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων του Δήμου αλλά και στη στροφή της πολιτιστικής δραστηριότητας στην παραγωγή πολιτισμού και στη δυνατότητα πολιτιστικής έκφρασης νέων δημιουργών και καλλιτεχνών με επίκεντρο και χώρο τη νέα γενιά της πόλης μας.
Τέλος, πιστεύουμε στην πρόληψη και αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην ευρύτερη περιοχή μας που έχει βάναυσα αισθητικά αλλοιωθεί και σημαντικά απομειωθεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, που φθάνουν πλέον μέσα στους οικιστικούς ιστούς αλλά και με την μαζική εφαρμογή του ΝΟΚ, με ορατές τις συνέπειες στη φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου μας.
Πώς αξιολογείτε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου με τον νέο τρόπο σύνθεσης που ισχύει από τις εκλογές του 2023; Επίσης, πόσο έχει αλλάξει η «Κοινωνία Παρούσα», σε αυτή τη δεύτερη παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκούνται οι πολιτικές στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας μία νεοφιλελεύθερη – συντηρητική στροφή, βασίζεται στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, την συγκεντροποίηση/κεντρικοποίηση των δημοτικών λειτουργιών, την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συμμετοχικών διαδικασιών. Ενδεικτικά παραδείγματα αυτής της κατεύθυνσης αποτελούν η κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων των επιμέρους Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου και δευτερευόντως η κατάργηση των Νομικών Προσώπων και η αντικατάστασή τους από Αντιδημαρχίες. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει πρόνοια πλέον από τη νέα δημοτική Αρχή για την ολοκληρωμένη ενημέρωση της αντιπολίτευσης μέσα από διαβουλεύσεις που γίνονταν πιο παλιά επί κεντρικών θεμάτων λειτουργίας της πόλης όπως είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου. Η σύνδεση του Δημοτικού Συμβουλίου με τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες ή η δυνατότητα να ακούγεται η φωνή των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο αποτελούν απλώς ζητούμενα.
Στον αντίποδα, η «Κοινωνία Παρούσα» στη δεύτερη θητεία της στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει αδιάλειπτη παρουσία και ασκεί εμπεριστατωμένη μαχητική αντιπολίτευση. Προωθεί το προοδευτικό μοντέλο αυτοδιοίκησης που βασίζεται:
– Στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών και την τοπική δημοκρατία.
– Στην υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και χώρων.
– Στην υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της νέας Διοίκησης, πώς θα χαρακτηρίζατε αυτούς τους 18 μήνες που έχει τα ηνία της πόλης στα χέρια της;
Η νέα δημοτική Αρχή έχει δώσει δείγματα γραφής στην πόλη με βάση τα οποία μπορούμε να την κρίνουμε. Σημειώνουμε την προσπάθεια που καταβάλλει σε θέματα καθημερινότητας και βλέπουμε ορατά αποτελέσματα στο πράσινο, στην καθαριότητα ή ακόμα και στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ωστόσο ότι η δημοτική Αρχή απολαμβάνει προνομιακή σχέση με την παρούσα κυβέρνηση που την αξιοποιεί ενώ βεβαίως από την πλευρά της υπηρετεί απαρέγκλιτα τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Επίσης, κυρίαρχο στοιχείο «στη λογική και τη κουλτούρα διακυβέρνησης» της δημοτικής Αρχής είναι η αυξανόμενη, μάλιστα, τάση απευθείας αναθέσεων και προσέλκυσης χορηγιών από ιδιωτικά συμφέροντα που λειτουργούν ως άτυπα ΣΔΙΤ σε όλη την κλίμακα υλοποίησης του προγραμματισμού του Δήμου.
Ως παράταξη έχουμε επίσης κατά καιρούς καυτηριάσει την αλαζονική συμπεριφορά μελών της διοίκησης του Δήμου απευθυνόμενα προς την αντιπολίτευση κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και για τη μη λειτουργία των Επιτροπών.
Αν και έχουμε ακόμα αρκετό καιρό μπροστά μας για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξετάζετε το ενδεχόμενο να είσαστε και πάλι υποψήφια δήμαρχος;
Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός ή αυτοδιοικητικός παράγων. Έχω αποδεχθεί ότι «οι κύκλοι κλείνουν». Ότι η ενασχόληση με τα κοινά, με την πόλη και τα προβλήματα των συμπολιτών μας είναι πολύ δημιουργική μέσα στην κοινωνία εκ παραλλήλου αλλά και ανεξάρτητα από θεσμικούς ρόλους. Πάντοτε με υψηλά για εμένα τις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της ενεργού συμμετοχής και βέβαια της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Με σταθερή προσήλωση για τη διαμόρφωση ενός διακριτού προοδευτικού πόλου στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως για παράδειγμα ο συντονισμός παρατάξεων και κινήσεων πολιτών στο πλαίσιο ενός κινήματος ειρήνης ή κατά της καύσης απορριμμάτων. Είναι οι μόνες δεσμεύσεις που έχω και τις οποίες θα μετρήσω στο πλαίσιο και της παράταξης μας «Κοινωνία Παρούσα» όταν θα λάβω την απόφασή μου ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η ευαισθητοποίησή σας σε κοινωνικά θέματα είναι έντονη και ενεργή. Τόσο μέσω της ΔΕΠΙΣ όσο και μέσω της «Προνόη» και φυσικά ως μέλος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ. Τι σας εμπνέει και ποιο είναι το όραμά σας μέσα από αυτή σας την παρουσία;
Εργάζομαι εδώ και χρόνια στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο του σχεδιασμού πολιτικών που στόχο έχουν την άρση των έμφυλων στερεοτύπων, την προστασία θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και τη στήριξη γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και βρίσκονται στο φάσμα της ευαλωτότητας. Θα σας έλεγα από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μου ότι οι πολιτικές για να είναι αποτελεσματικές θα πρέπει να ανατροφοδοτούνται από τις κοινωνικές ανάγκες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική ή τη δημόσια διοίκηση διευρύνεται.
Από το διττό μου ρόλο ως λειτουργός της δημόσιας διοίκησης και ως αιρετή στον Δήμο πιστεύω ακράδαντα ότι ένας είναι ο στόχος: η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας αλλά και η προσήλωση με διαφάνεια και εντιμότητα στο δημόσιο συμφέρον. Από τη μέχρι τώρα εμπλοκή μου στον Δήμο προσπάθησα να υπηρετήσω αυτές τις αρχές και να εισφέρω με ιδέες και προτάσεις που έχουν κοινωνικό πρόσημο. Ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας εισηγήθηκα, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρων Γυναικών μετά την εμπειρία της διπλής γυναικοκτονίας που συνέβη στο πάρκινγκ supermarket στην Κάτω Κηφισιά. Τότε, στο πλαίσιο της πανδημίας, λειτουργήσαμε την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε συνθήκες εγκλεισμού.
Το προσεχές διάστημα προετοιμάζω για να καταθέσω στην Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ ένα πλέγμα προτάσεων για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων γυναικοκτονίας, ένα ώριμο αίτημα που πιστεύω ότι οι Δήμοι μπορούν να έχουν ουσιαστική συμβολή. Ως μέλος της «Προνόη» συνέβαλα, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου για την πρόληψη του φαινομένου της συντροφικής βίας στους εφήβους. Πριν από λίγες ημέρες η παράταξή μας οργάνωσε μία επιτυχημένη εκδήλωση για το σημαντικό θέμα της βίας κατά ανηλίκων και της νεανικής παραβατικότητας. Τα θέματα αυτά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας και θα επανέλθουμε με περισσότερες πρωτοβουλίες. Θα μπορούσα να σας αναφέρω τέλος και άλλα θέματα που μας απασχολούν ως παράταξη και θα θέλαμε να βλέπαμε τον Δήμο μας πιο ενεργό σε αυτά όπως είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η κοινωνική στέγαση, πακέτο ενισχύσεων και διευκολύνσεων για στήριξη της οικογένειας και των νέων ζευγαριών που γίνονται γονείς υπό το πρίσμα και του επιτακτικού δημογραφικού ζητήματος.
Η θέση της γυναίκας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει περιορισμένη. Τι κρατάει πίσω τις γυναίκες και πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κουλτούρα;
Οι γυναίκες έχουν κάνει ουσιαστικά βήματα στην ενασχόληση τους με τις τοπικές υποθέσεις και την πολιτική. Ωστόσο, οι πολλαπλοί ρόλοι που παραδοσιακά αναλαμβάνουν οι γυναίκες στο πλαίσιο του καταμερισμού του ιδιωτικού βίου, η φροντίδα της οικογένειας και των ηλικιωμένων που τις βαραίνει δυσανάλογα, επιδρά στο πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν να διαθέσουν για να εμπλακούν ουσιαστικά στην πολιτική. Από την άλλη, υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών, που τόσο μέσα στα μνημονιακά χρόνια όσο και μέσα στην πανδημία, στήριξαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς δομές αλληλεγγύης (συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά φαρμακεία κ.α.) ή ως νοσηλεύτριες και ιατροί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας.
Ενώ, δεν είναι μικρός ο αριθμός των γυναικών που δραστηριοποιείται σε συλλόγους εκπαιδευτικών ή γονέων και κηδεμόνων. Αυτό μας δείχνει ότι η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά είναι πιο διευρυμένη από την εκλογή τους σε δημοτικά συμβούλια παρά το θετικό μέτρο της ποσόστωσης φύλου. Όπου όμως μετέχουν γυναίκες και αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στο Δήμο επιτελούν επάξια, όπως η εμπειρία δείχνει, τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν. Αλλάζουμε την κουλτούρα σημαίνει συνεργασία και όχι ανταγωνισμός ανάμεσα στα φύλα, μοιραζόμαστε εξίσου τις ευθύνες της οικογένειας, απολαμβάνουμε ισότιμα τον δημόσιο βίο. Και βέβαια η Πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει με μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην πράξη.
Ποια είναι η γνώμη σας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που προτείνει μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, στο σύστημα διακυβέρνησης κλπ.); Πώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα επηρεάσουν τον Δήμο Κηφισιάς;
Η πολυνομία και οι «σκόρπιες» διατάξεις της αυτοδιοίκησης δυσκολεύουν τα αιρετά αυτοδιοικητικά στελέχη στην ορθή παρακολούθηση του θεσμικού πλαισίου. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη κωδικοποίησης των διατάξεων που έχει να γίνει από το 2006 με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Ως καταρχήν πρόθεση του Υπουργείου είναι θετική, μόνο εφόσον το αποτέλεσμα της κωδικοποίησης αποδειχτεί στην πράξη. Κυρίως, αφού το νομοσχέδιο, αναμετράται με ένα άλλο πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης αλλά και μεταξύ της αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης. Όσον αφορά για την κυοφορούμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος θεωρώ ότι είναι σαφής η κυβερνητική πρόθεση της δημιουργίας και ενίσχυσης μεγάλων αυτοδιοικητικών σχηματισμών σε βάρος και πάλι του πλουραλισμού, των διακριτών προγραμματικών θέσεων και κοινωνικών ευαισθησιών που ενυπάρχουν δημιουργικά στους δήμους.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook