Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σινεφίλ παρακολουθούν τις προβολές των ταινιών του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο στο Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), στην οδό Λουκή Ακρίτα 4, στη Νέα Ερυθραία.
Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η έβδομη προβολή του Φεστιβάλ με την ταινία Αιχμάλωτη (Cautiva) του Gaston Biraben, του 2005. Την ταινία παρακολούθησαν η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση και η καθηγήτρια Ισπανικών Μαρία – Λουίζα Παπαδάκη με την ομάδα των μαθητών της, για εκπαιδευτικούς λόγους.
Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου αποτελεί μια πολύτιμη προσφορά των Πρεσβειών Ισπανίας και Αργεντινής, του Προξενείου του Ισημερινού και του Ινστιτούτου Θερβάντες, με την ευγενική συνεργασία και επιμέλεια του κ. Κώστα Μαντά. Ισπανία, Αργεντινή, Ισημερινός, Ελλάδα: Τρεις χώρες τόσο μακριά… τρεις κοινωνίες τόσο, μα τόσο κοντά! Ο κινηματογράφος πιστοποιεί και ενώνει.
Να σημειώσουμε πως η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
«Ο σκοτεινός θάλαμος» (La camara oscura)
Βραβεία: Μεγάλο Βραβείο Pays de Caux Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Καλύτερης Ταινίας Διεθνές Εβραϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ουρουγουάης. Εύφημη Μνεία της Λειψίας Αργεντινής Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2009. Υποψηφιότητα για 8 βραβεία της Ένωσης Κριτικών του Κινηματογράφου Αργεντινής, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Νέα Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερου ηθοποιός Best Art Direction, Best κοστουμιών, Καλύτερης Μουσικής.
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος η María Victoria Menis γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες και αποφοίτησε από ENERC Αργεντινής. Πρώτες ταινίες της ήταν το σορτς Vecinas (1984) και A hora Qué (1985), η οποία κέρδισε δύο βραβεία Ζώρζ Μελιές από τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αργεντινή.
Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Maria Victoria Menis, τα Πατριωτικά Πνεύματα (1989), κέρδισε μια σειρά από βραβεία συμπεριλαμβανομένου του Πρώτου Βραβείου την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Αργεντινής , στο Φεστιβάλ της Santa Fe και στο Φεστιβάλ Bariloche. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά έργα και τηλεοπτικά προγράμματα.
Το 2004 η Maria Victoria Menis έγραψε και σκηνοθέτησε El Cielito , μια συγκινητική ιστορία για τον έρωτα ανάμεσα σε ένα παιδί και τον κηδεμόνα του. Η ταινία προβλήθηκε σε περισσότερα από 60 διεθνή φεστιβάλ και απέσπασε πολλά βραβεία. Η Maria Victoria Menis διδάσκει σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και στο Escuela de Cine de Avellaneda στο Μπουένος Άιρες.