Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 06/07/2024
Σε θρίλερ εξελίσσεται η μάχη ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ για τον ένοικο του Λευκού Οίκου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ακριβώς 4 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Μπάιντεν να έχει καλύψει το έδαφος που αρχικά είχε κερδίσει ο Τραμπ, αλλά κυρίως τα σενάρια ότι, παρ’ όλα όσα λένε οι αριθμοί, ο νυν πρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών θα… αποχωρήσει πρόωρα από την κούρσα των προεδρικών εκλογών.
Αφορμή γι’ αυτό ήταν η κακή, κατά γενική ομολογία, παρουσία του στο πρώτο τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο υποψηφίων, με αποτέλεσμα να φουντώσουν οι φωνές περί απόσυρσής του, καθώς ο Μπάιντεν διανύει ήδη το 82ο έτος της ζωής του. Ο ίδιος ωστόσο δεν μπορεί ν’ αποπεμφθεί παρά μόνο να παραιτηθεί οικειοθελώς και αντέδρασε με οργή στα σενάρια αποχώρησής του που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη οι «New York Times».
Την ίδια στιγμή, ο μεγάλος του αντίπαλος Ντόναλντ Τραμπ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι ουσιαστικά είχε μερική ασυλία ως πρόεδρος και ότι δεν θα έπρεπε να διωχθεί δικαστικά για αποφάσεις και πράξεις του κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής του θητείας, δικαιώνοντας δηλαδή τους ισχυρισμούς.
Αυτό σημαίνει αφενός ότι η υπόθεσή του θα πρέπει να παραπεμφθεί εκ νέου στα δικαστήρια της Ουάσιγκτον και έτσι θα καθυστερήσει η εκδίκασή της και η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, αφετέρου ότι δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο πλέον για την υποψηφιότητά του και την προσπάθεια να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, εφόσον κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου τον Μπάιντεν.