Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης
Έχουμε κατά κόρον αναφερθεί στην καταστροφή των σχέσεών μας με τη Ρωσία και τις συνέπειες που αυτή θα έχει και μακροπρόθεσμα. Η επιβεβλημένη απ’ τους «προστάτες» διακοπή των διπλωματικών μας σχέσεων με τη Συρία – μια χώρα πάντα φιλική προς την Ελλάδα και με μόνιμα προβλήματα απέναντι στην Τουρκία – μας έχει επίσης απασχολήσει συχνά. Ένα άλλο τραγικό παράδειγμα αποτυχίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί το μόρφωμα που απέμεινε από την κάποτε ενιαία και ισχυρή Λιβύη!
Ο εχθρός του εχθρού μας είναι… εχθρός μας
Ήδη από την εποχή της Δυτικής επίθεσης κατά του Καντάφι, της ανατροπής και της δολοφονίας του, στην Ελλάδα υπερίσχυσαν οι φωνές του παραλογισμού, από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους! Οι βραχνές φωνές περί «δημοκρατίας» και… «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σκέπασαν κάθε ίχνος εθνικού συμφέροντος, το οποίο είχε εξυπηρετηθεί πλήρως από τον Μουαμάρ Καντάφι επί πολλές δεκαετίες! Αλλά γι’ αυτά έχουμε επίσης μιλήσει συχνά και με σαφήνεια. Τώρα έρχεται και πάλι η ώρα της δικαίωσης…
Ενώ οι «σύμμαχοι και εταίροι μας» έχουν βγάλει κυριολεκτικά τον σκασμό για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας και της Τρίπολης σχετικά με τη φανταστική «κοινή τους ΑΟΖ», ο μόνος που αντέδρασε άμεσα ήταν ο στρατηγός Χαφτάρ, τον οποίον φυσικά η Ελλάδα αγνοεί επιδεικτικά! Ο στρατηγός Χαφτάρ, επικεφαλής της «επαναστατικής κυβέρνησης της Λιβύης», ο οποίος όμως αναγνωρίζεται μόνο από τα Εμιράτα, την Ιορδανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο, έστειλε στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία καταγγέλλει τη συμφωνία της Αγκυρας με την ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης, για τις δήθεν ΑΟΖ των δύο κρατών!
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών της Λιβύης, Δρ Aref Ali Nayed, ο οποίος είναι αξιωματούχος του Χαφτάρ, απέστειλε αστραπιαία (28 Νοεμβρίου) επείγουσα επιστολή προς τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Λιβύη, σχετικά με την υπογραφή των παράνομων συμφωνιών και μνημονίων! Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει ποτέ εκλεγεί από τον λαό της Λιβύης και δεν έχει ορκιστεί ενώπιον του μοναδικού νόμιμου κοινοβουλίου στη χώρα, τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ επιπλέον δεν εκπροσωπεί την ελεύθερη βούληση του λαού της Λιβύης, διότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ελέγχει ο στρατός του στρατηγού Χαφτάρ!
Πράγματι, η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα, τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Ο Χαλίφα Χαφτάρ ελέγχει το
μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ενώ πολιορκεί εδώ και μήνες το τμήμα της δυτικής χώρας που έχει απομείνει στη «διεθνώς αναγνωρισμένη» (από τη Δύση…) κυβέρνηση της Τρίπολης! Η δε Τουρκία είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής αυτής της – κατ’ όνομα – κυβέρνησης!
Ελπίδες… γιόκ
Υπάρχει κανείς που να περιμένει να αλλάξει η εξωτερική μας πολιτική, προς όφελος της χώρας; Αν βρεθεί τέτοιος άνθρωπος (εκτός ιδρύματος…), θα θέλαμε να τον γνωρίσουμε, μήπως μας μεταδώσει την αισιοδοξία του!
Φωτο: Ο στρατηγός Χαφτάρ ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης και είναι εχθρός της Τουρκίας, αλλά εμείς υποστηρίζουμε τον… φίλο της Τουρκίας που αμφισβητεί την ΑΟΖ μας.