Tη στιγμή που κορυφώνεται η αντίδραση για τη μη κατασκευή υπογείου χώρου στάθμευσης κάτω από την πλατεία Πέρου, με συλλογή υπογραφών και προσφυγές στην Περιφέρεια, η δημοτική αρχή αναγγέλλει την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Πεύκης από τον νομάρχη Γιάννη Σγουρό για την ανάπλαση της Λεωφόρου Ειρήνης και την κατασκευή της κεντρικής πλατείας.
«Είμαστε ευτυχείς που, μετά από προσπάθειες δυόμιση ετών, βλέπουμε ότι φτάνουμε στο τέλος για ένα έργο που περίμενε όλη η πόλη. Δεν μας απασχολεί που δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μείνει το έργο στην πόλη μας», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.
Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλης Κυδωνάκης υποστήριξε ότι «αμέσως μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, οι υπηρεσίες του Δήμου ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου, που θ’ αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είμαστε σε καλό δρόμο». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο, ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί στις 22 Ιουλίου.
Όσον αφορά στην ανάπλαση της Λεωφόρου Ειρήνης, το έργο θα εκτείνεται από την είσοδο της πόλης προς το Μαρούσι έως την είσοδο προς τη Λυκόβρυση, με συνολικό μήκος 1.160 μ. Οι προτεινόμενες διαμορφώσεις αφορούν στην κατασκευή νέων πεζοδρομίων, στην αντικατάσταση του φθαρμένου εξοπλισμού και στην ενίσχυσή του όπου χρειάζεται, στον νέο σχεδιασμό, στην εξασφάλιση της λειτουργικότητας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, στην περιποίηση και αναβάθμιση του πρασίνου, στην κατασκευή νέων παρτεριών με φύτευση, και στις νέες πλακοστρώσεις, καθώς και στην υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «στόχος της ανάπλασης είναι να μεταμορφωθεί η Λεωφόρος Ειρήνης σ’ έναν δρόμο λειτουργικό για τους κατοίκους, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπατο, για εμπορικές εξυπηρετήσεις, αλλά και ως πράσινη διαδρομή».
Επίσης, όσον αφορά στο οικόπεδο της κεντρικής πλατείας, αυτό έχει έκταση περίπου 3.500 τ.μ. Σύμφωνα με τη μελέτη, διατηρείται περιμετρικά του οικοπέδου η υφιστάμενη χρήση του χώρου ως χώρος στάθμευσης. Παράλληλα, οριοθετούνται αρκετές θέσεις στάθμευσης, οι οποίες θα λειτουργούν και ως «φίλτρο» μεταξύ δρόμων και πλατείας, ενώ δημιουργείται ένας κεντρικός χώρος 700 τ.μ.
Ακόμη, όπως αναφέρεται στη μελέτη, στον κεντρικό χώρο θα υπάρχουν καθιστικά και πέργκολες, ενώ σε σημείο ορατό απ’ όλες σχεδόν τις εισόδους της πλατείας θα κατασκευαστεί ένα σιντριβάνι. Η πλατεία θα έχει τρεις βασικές εισόδους και τρεις δευτερεύουσες. Θα δημιουργηθούν χώροι συνολικού εμβαδού 1.200 τ.μ., οι οποίοι θα καλύπτονται με γρασίδι και χαμηλή φύτευση. Στους χώρους αυτούς θα φυτευτούν ψηλά δέντρα και θα τοποθετηθούν καθιστικά. Τέλος, θα κατασκευαστεί μικρός ποδηλατόδρομος για παιδιά, ενώ θα τοποθετηθούν τρεις βρύσες, ξύλινα παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων και κολονάκια για την παρεμπόδιση της στάθμευσης στα πεζοδρόμια. Όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή «θα είναι μία πλατεία πολύ λειτουργική, στην οποία θα κυριαρχεί το πράσινο».
Αμάλθεια Καραλή