Συγκίνηση, αντίληψη της πραγματικότητας, ερωτήματα αλλά και προσωπικά βιώματα, ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά της ομιλίας της Σοφίας Τζαχάνη πρόσφατα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, που επηρέασε τον κάθε έναν ξεχωριστά, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΚΟΙΠΑΠ και διατυπών. «Αναδύθηκαν συναισθήματα και σκέψεις για ένα θέμα που οι περισσότεροι θεωρούμε ταμπού: «Ο θάνατος και πως μιλάμε στα παιδιά γι’ αυτόν». Συγκεκριμένα:
Μέσα από την προσωπική της πείρα και τις γνώσεις της η Σοφία Τζαχάνη, προσέφερε απλόχερα την πολύχρονη εμπειρία της για το πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται την έννοια του θανάτου σε κάθε ηλικία.
Αναφέρθηκε στα στάδια του παιδικού πένθους, στο πώς τα παιδιά εκδηλώνουν τον θρήνο τους, στους παράγοντες που επηρεάζουν τον θρήνο, στο πώς ενημερώνουμε τα παιδιά για το θάνατο κάποιου προσώπου αλλά και στο πότε αρχίζουμε να ανησυχούμε για τον θρήνο των παιδιών.
Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε καταλάβαινες πως το συναίσθημα και η λογική προσπαθούσε να ισορροπήσει με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που ακολουθεί την πορεία της ζωής. Την αρχή και το τέλος. Και όσο ήμασταν βυθισμένοι σε αυτή την πορεία, όλα τελικά ισορρόπησαν με μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες αυτής της πραγματικότητας, με μια φράση από την κα Τζαχάνη: Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!