Μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια για να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Ο.Τ. 25Α κατέβαλαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαριάννα Μαμαλάκη, οι οποίες ξαναέφεραν το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Καμάρας ζήτησε από τον δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο να του απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα, με βασικότερο «τον λόγο που απέκρυψε τα στοιχεία της οικονομοτεχνικής μελέτης για την κατασκευή του γκαράζ, την οποία είχε στα χέρια του από το 2008». Όμως, το πιο «συνταρακτικό», σύμφωνα με τον ίδιο, στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι «στη μελέτη προβλέπεται ότι οι διαδικασίες που υπολείπονται για την κατασκευή του έργου είναι 3 μήνες, όταν ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι χρειάζονται 5 έως 7 χρόνια!».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Καμάρας δήλωσε σε έντονο ύφος ότι «αν ήμουν στη θέση του και αποκαλύπτονταν όλα αυτά, τότε εγώ θα είχα παραιτηθεί!».
«Ο κ. Καμάρας λέει ψέμματα και κοροϊδεύει τους Πευκιώτες» απάντησε ο δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι «η μελέτη είχε έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά, αν εκείνος δεν τα παρακολουθεί, τότε εγώ δεν φταίω! Όσον αφορά στον χρόνο της περαίωσης των διαδικασιών, δεν ισχύουν όλα αυτά που λέει για τις 15 ημέρες, καθώς ακόμη και για το πιο απλό χρειάζονται χρόνια». Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι «ο χώρος στάθμευσης μπορεί να λειτουργήσει μόνο με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».
Ωστόσο, ο κ. Καμάρας υποστήριξε ότι «όταν ήρθε η μελέτη προς ψήφιση, είπατε ότι το θέμα ήταν τυπικό κι έτσι παραπλανήσετε το Σώμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο επικεφαλής της παράταξης ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ Γιάννης Βιογιατζάκης και η Μ. Μαμαλάκη, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι «η μελέτη αποκρύφτηκε, ενώ έπρεπε να την είχαμε μελετήσει όλοι».
«Πλάτη» στον δήμαρχο έβαλαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Μαρκουλάκης, που υποστήριξε ότι «η μελέτη έχει “σάλτσες”, καθώς κανένα γκαράζ δεν κατασκευάστηκε με τα λεφτά που αναφέρει». Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μονεμβασιώτης επισήμανε ότι «η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης δεν συνάδει με την “πράσινη πλατεία“ που είχα πει ότι θέλουμε», ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ζαφειρόπουλος υπογράμμισε ότι «η σύγχρονη τάση είναι να υπάρχουν φαρδιά πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, ώστε να αφήσουμε το αμάξι στο σπίτι».
Τελικά το θέμα δεν «πέρασε», ενώ η μειοψηφία αναμένει τις απαντήσεις του νομάρχη Γιάννη Σγουρού, ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε μαζί του ο κ. Καμάρας για να του κοινοποιήσει το ζήτημα.
Στην ίδια συνεδρίαση σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων, αποδεχόμενο τις ενστάσεις τους ως προς την τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Ηρακλείου. Το θέμα αφορούσε σε κομμάτι γης, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ», η οποία ανήκει στα διοικητικά όρια του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Σχολής κ. Δαζέντα, «ο χώρος, στον οποίο ζητούμε να γίνει άρση της απαλλοτρίωσης, δεν πρόκειται να χτιστούν πολυκατοικίες. Απλά αποτελούσε έκταση της Σχολής και ζητούμε σήμερα την επιστροφή της».
Μάλιστα, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, όπου είχε αναβληθεί το θέμα, η δικηγόρος της σχολής είχε διευκρινίσει τότε ότι «ο λόγος που ζητείται αυτό το κομμάτι είναι για να καταστεί δυνατή η κτηριακή επέκταση της σχολής, όχι σε εκείνο το κομμάτι αλλά στον μέσα χώρο».
Εν τω μεταξύ, εκτός των κατοίκων, ένσταση υπέβαλε και η Οικολογική Κίνηση Πεύκης. Σε αυτήν, υποστηρίζεται ότι η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου είναι μη νόμιμη επειδή:
«● Παραβιάζει σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ερμηνεύει αυθεντικά το Σύνταγμα.
● Παραβιάζει τον νόμο του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως.
● Προωθεί αντισυνταγματικά και παράνομα αποχαρακτηρισμούς (οικοπεδοποίηση) νομοθετημένων κοινόχρηστων χώρων.
● Αλλοιώνει τις νόμιμα επεξεργασμένες μελέτες.
● Παραβιάζει τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
● Αλλοιώνεται παράνομα προς το δυσμενέστερο το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, με σκοπό ιδιώτες να προσπορίσουν εκτάσεις και υπεραξίες εις βάρος του νόμιμου πολεοδομικού σχεδιασμού, δηλαδή, εις βάρος της ποιότητας ζωής όλων μας».
Αμάλθεια Καραλή