Επεισοδιακή ήταν, για ακόμη μια φορά, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης (2/10), καθώς αποχώρησε σύσσωμη η μειοψηφία, κατά τη συζήτηση έγκρισης του ισολογισμού του οικονομικού έτους 2011.
Ρεπορτάζ: Αμάλθεια Καραλή
Η μόνη σύμβουλος της μειοψηφίας (ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ) που παρέμεινε στην αίθουσα ήταν η κ. Μαρία Γώγου, η οποία διευκρίνισε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο έμεινε ήταν για να προεδρεύσει και να διεξαχθεί η συνεδρίαση, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Τάσος Μαυρίδης έλειπε.
Προηγουμένως, η αιτία για την οποία αποχώρησε σύσσωμη η μειοψηφία ήταν το σχόλιο του δημάρχου Δημήτρη Φωκιανού, στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα. Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων στην Πεύκη, είπε ότι «ο ρατσισμός μερικών από εσάς για τους κωφούς δεν κρύβεται!».
Η φράση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση αρχικά του συνδυασμού της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και στη συνέχεια της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ, καθώς και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Μπόλλα.
Όλοι μαζί ζήτησαν από τον δήμαρχο να τους υποδείξει ποιους ονομάζει ρατσιστές, όμως, ο δήμαρχος δεν τους έδωσε ικανοποιητική απάντηση, με αποτέλεσμα να σηκωθούν και να φύγουν από την αίθουσα. Μάλιστα, την ώρα της αποχώρησής τους, ο δήμαρχος τους είπε: «Άντε στο καφενείο!», πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.
Αργότερα, ωστόσο, όταν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας είχαν φύγει, ο δήμαρχος δήλωσε στο Σώμα ότι αναφερόταν σε εκπροσώπους του Ηλιακού Χωριού Πεύκης, «οι οποίοι, όταν μιλήσαμε για τα σχολεία και για την πιθανότητα να χτιστεί σχολείο στην περιοχή τους, είπαν εδώ, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: “Να διώξεις τους κωφούς!”. Αυτούς εννοούσα, αλλά θίχτηκαν άλλοι!». Πρόσθεσε, δε, ότι «όποτε έρχεται ως θέμα στο Συμβούλιο συζήτηση για τον ισολογισμό, τότε γίνεται όλο αυτό το σόου!».
«Θετικός ισολογισμός με μείωση χρέους και πλεόνασμα»
Όσον αφορά στον ισολογισμό, τελικά εγκρίθηκε με 14 θετικές ψήφους και 1 αποχή της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Μαρίας Γώγου.
Τοποθετούμενος σχετικά, ο δήμαρχος τόνισε τρία βασικά θετικά σημεία σχετικά με τον ισολογισμό: τη μείωση του χρέους κατά 1.800.000 (10%), το οργανικό πλεόνασμα 1.212.000 ευρώ και τη μείωση των δαπανών κατά 3.300.000 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος ανέφερε τα εξής: «Στον ισολογισμό καταγράφεται η θετική χρηματοοικονομική επίδοση του Δήμου για το 2011, που συμπυκνώνεται στη μείωση του χρέους κατά 1.800.000 ευρώ (10%) και τη δημιουργία πλεονάσματος 1.212.000 ευρώ.
Η συνετή και χρηστή διαχείριση οδήγησε στο θετικό αυτό αποτέλεσμα. Παρά τα μειωμένα κατά 7% έσοδα σε σχέση με το 2010 (όπου μόνο στη Πεύκη οι ζημιές το 2010 ανήλθαν στο 1.850.000 ευρώ), η χρηματοδότηση με προγράμματα ΕΣΠΑ γονέων και παιδικών σταθμών, η νοικοκυρεμένη διαχείριση των νέων ΝΠΔΔ (ΚΟΙΠΑΠ, ΠΕΑΠ) σε σχέση με τις ¨αμαρτίες¨ των υπό εκκαθάριση Δημοτικών Επιχειρήσεων οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα.
Στο θετικό αποτέλεσμα, συνέβαλε επίσης η μεταφορά δραστηριοτήτων από ενοικιαζόμενους χώρους σε ακίνητα του Δήμου, η μείωση των ειδικών συμβούλων και της σπατάλης για προβολή, η σοβαρή μείωση του προσωπικού και η κατάργηση πελατειακών προσλήψεων συμβασιούχων, καθώς και οι περιττές αναθέσεις έργων και εργασιών, χωρίς πόρους.
Η μειοψηφία προτίμησε να αποχωρήσει και να μη συμμετάσχει σε μια σοβαρή συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου».