Διαδημοτική συνεργασία; Ανακατασκευή μέσω ΕΣΠΑ; Και τα δύο μαζί ή άλλη λύση; Η απειλή λουκέτου στο δημοτικό Στάδιο Πεύκης πλανάται στην πόλη και οι πολιτικοί ερίζουν…
Αναστάτωση στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης με αφορμή το δημοτικό Στάδιο Πεύκης και την πραγματικά «κακή φυσική του κατάσταση». Στην πράξη, οι υποδομές του όπως προκύπτει και από δημόσιες δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων στην πόλη, Βαγγέλη Παπανικολάου, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους με αποτέλεσμα οι φθορές στο ταρτάν, τα κιγκλιδώματα, τα καθίσματα, τον εσωτερικό χώρο του γηπέδου, τα αποδυτήρια, τις τουαλέτες κ.λπ. να πνέουν τα λίσθια, δημιουργώντας συνθήκες κινδύνου για τους αθλητές αλλά και τους δημότες που το χρησιμοποιούν. Μάλιστα, η φυσική κατάσταση ορισμένων υποδομών του είναι απαγορευτική για τη λήψη πιστοποίησης λειτουργίας στα τέλη Οκτωβρίου 2015 όπως αναφέρεται και σε αναφορά των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Το γεγονός αυτό είναι που δημιουργεί σήμερα στο και πέντε πραγματικά της κατάστασης αναστάτωση στην πόλη καθώς πλανήθηκε και πλανάται έντονα στην ατμόσφαιρά της τον τελευταίο καιρό το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» στο δημοτικό Στάδιο Πεύκης.
Λύση πρότεινε το ΠΕΑΠ με πρόσφατη απόφασή του μέσω διαδημοτικής συνεργασίας με το Μαρούσι (επισκευές στο γήπεδο για τη λήψη της πιστοποίησης με κόστος που θα αναλάβει το Μαρούσι έναντι αντιμισθίας ωρών χρήσης στο γήπεδο), με την Περιφέρεια να διατυπώνει επιφυλάξεις εάν οι εν λόγω επισκευές θα οδηγήσουν εκ των συνθηκών στην ανάγκη για νέα μελέτη για την ανακατασκευή του γηπέδου ύψους 500 χιλ. ευρώ, έργο που σε ότι άπτεται των διαδικασιών του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση περαιτέρω της εκτέλεσης του έργου.
Η κινητοποίηση στο και πέντε και οι πολιτικές αψιμαχίες
Οι απόψεις αντικρουόμενες και εάν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά το θέμα προκύπτει ένα αναπάντητο μέχρι σήμερα ερώτημα και μία απορρέουσα διαπίστωση.
Το ερώτημα είναι: «εφόσον ο δήμος γνώριζε καλά την κακή φυσική κατάσταση του Σταδίου αλλά είχε και τη γνώση της πληρότητας του χρόνου ολοκλήρωσης των δυνανατοτήτων των υποδομών του γιατί δεν δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες εξελίξεις ώστε η απειλή ‘λουκέτου’ να μην πλανάται σήμερα στο και πέντε στην πόλη;» Οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται είτε με την προώθηση του έργου για την ανακατασκευή του σε συνεργασία με την Περιφέρεια μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ ύψους 500 χιλ. ευρώ είτε στο μέτρο που η σχετική χρηματοδότηση καθυστερούσε (για αιτίες που δεν είναι επί του παρόντος να τεθούν στο παρών κείμενο) να προωθηθεί μία λύση βασικών επισκευών για την ομαλή λειτουργία του Σταδίου. Η τελευταία αυτή λύση θα έριχνε τίτλους τέλους στο καθόλα πραγματικό ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στο Στάδιο στο μέτρο που αυτό δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για να λάβει την πιστοποίηση λειτουργίας του στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Όσον αφορά τώρα την απορρέουσα διαπίστωση, αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι υπάρχει ορισμένο κενό συννενόησης ή ακόμα και αγαστής συνεργασίας στους εμπλεκόμενους φορείς, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας όχι μόνο το παρών ρεπορτάζ αλλά και τις ανακοινώσεις όλων των φορέων που σχετίζονται με το θέμα.
Την αναστάτωση των τελευταίων ημερών πυροδότησε η απόφαση του νομικού προσώπου ΠΕΑΠ να επιλύσει το ζήτημα με διαδημοτική συνεργασία και συγκεκριμένα να προτείνει στο δήμο Αμαρουσίου να προβεί σε συγκεκριμένες επισκευές έναντι αντιμισθίας ωρών χρήσης του γηπέδου, δεδομένου να σημειώσουμε ότι αρκετοί Μαρουσιώτες αξιοποιούν ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα το γήπεδο.
Από την πλευρά της η Περιφέρεια δια στόματος του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καραμέρου διατυπώνει ότι το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε ότι αφορά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ανακατασκευή του μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 500 χιλ. ευρώ όπως και ήδη διατυπώσαμε. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί εκ νέου μελέτου στο μέτρο που ολοκληρωθούν ορισμένες επισκευές, εξέλιξη που μπορεί να καθυστερήσει συνολικά το έργο της ανακατασκευής του γηπέδου ύψους 500 χιλ. ευρώ. Στον αντίποδα οι εμπλεκόμενοι δήμοι, Λυκόβρυση Πεύκη και Μαρούσι αντικρούουν έναν τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο και διατύπωσαν εμμέσως πλην σαφώς με κοινή τους ανακοίνωση και οι τρεις επικεφαλείς της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Λυκόβρυσης Πεύκης (Μαρία Γώγου, Μανόλης Πάγκαλος και Δημήτρης Κωνστάντος) οι οποίοι και συναντήθηκαν με τον Γιώργο Καραμέρο την περασμένη Πέμπτη το πρωϊ.
Πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση; Το κλίμα έλλειψης καλής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων εξακολουθεί να ταλανίζει την πόλη και τους ενδιαφερόμενους δημότες και αθλητές, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές σε αυτούς ποια είναι τελικά η βέλτιστη εξέλιξη, η διαδημοτική συνεργασία ή αναμονή του έργου της Περιφέρειας που διαδικαστικά εξελίσσεται, χωρίς να είναι σαφές σήμερα τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα δεδομένης της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου 2015 για την πιστοποίηση του γηπέδου ή μία λύση που δανείζεται και τις δύο παραμέτρους ή κάποια άλλη ενδεχομένως λύση… Αδήρητο ζητούμενο βέβαια το γήπεδο να παραμείνει ανοιχτό προς χρήση, ενώ οι όποιες πολιτικές έριδες έχουν φέρει την κατάσταση στη σημερινή της πραγματικότητα είναι στοιχείο που κάθε άλλο παρά απασχολεί ή θα έπρεπε να απασχολεί τους χρήστες του γηπέδου. Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να συζητήσουν σοβαρά και να αποπνεύσουν ένα κλίμα καλής συνεργασίας με συγκεκριμένα δεδομένα (καθώς μέχρι σήμερα υφίστανται αντικρουόμενες ανακοινώσεις και δηλώσεις) συσπειρωμένοι υπέρ ενός σκοπού. Tου σκοπού που ήδη αναφέραμε: Το δημοτικό Στάδιο Πεύκης να παραμείνει ανοιχτό προς όλους όσους το χρησιμοποιούν.
Προωθείται διαδημοτική λύση για το Στάδιο Πεύκης
Διαδημοτική συνεργασία ανάμεσα στο Μαρούσι και την πόλη της Λυκόβρυσης – Πεύκης με στόχο την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων φθοράς που αντιμετωπίζει το ανοιχτό δημοτικό στάδιο της Πεύκης έναντι αντιμισθίας ωρών χρήσης από το Μαρούσι, προωθεί το νομικό πρόσωπο ΠΕΑΠ με πρωτοβουλία της προέδρου του Μαρίνας Σταυράκη Πατούλη μετά και τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας του διοικητικού του συμβουλίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΕΑΠ όπου και υπάγεται το γήπεδο: «Λύση στα συσσωρευμένα τεχνικά προβλήματα των εγκαταστάσεων του δημοτικού σταδίου Πεύκης, λόγω της 10ετούς λειτουργίας του, προωθεί το Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. ΠΕ.Α.Π. Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης μετά και την απόφαση που πήρε στις 22 Σεπτεμβρίου (Αρ. Απόφ. 68/2015) για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Αμαρουσίου». Η απόφαση εδράζεται, εκτός από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του ΠΕΑΠ, στα ακόλουθα: «α) Πρώτον, η καθυστέρηση που υπάρχει στην υλοποίηση – αναμένοντας την χρηματοδοτική εξασφάλιση μέσω ΕΣΠΑ – της προγραμματικής σύμβασης του δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης με την Περιφέρεια Αττικής για την ανακατασκευή του δημοτικού σταδίου Πεύκης και β) Δεύτερον, η ανανέωση της αδειοδότησης του γηπέδου (μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου) με την άμεση αποκατάσταση φθορών και ελλείψεων όπως αναφέρονται στα Πρακτικά της Επιτροπής Ελέγχου για την καταλληλότητα των Αγωνιστικών Χώρων και Αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα».
Κάπως έτσι η πόλη της Λυκόβρυσης – Πεύκης ανοίγει μία μεγάλη αγκαλιά συνεργασίας στην πόλη του Αμαρουσίου διατυπώνοντας τη δήλωση πρόθεσης για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Ν.Π.Δ.Δ. ΠΕ.Α.Π. με το Δήμο Αμαρουσίου για τη βελτίωση και συντήρηση των εγκαταστάσεων του δημοτικού σταδίου Πεύκης, με αντιμισθία διαθέσιμων ωρών χρήσης από το δήμο Αμαρουσίου. Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των όρων της προγραμματικής σύμβασης από το Δ.Σ. του ΠΕ.Α.Π. σε λίγες ημέρες, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΕΑΠ. Παράλληλα, διατυπώνεται ότι και τα προηγούμενα χρόνια οι δύο όμοροι δήμοι ανέπτυξαν διαδημοτική συνεργασία στο γήπεδο Πεύκης ανταποδοτικού χαρακτήρα. Να σημειώσουμε τέλος όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι το στάδιο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο άρσης της λειτουργίας του στο μέτρο που δεν θα υπάρξουν οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες έως τις 31-10-2015.
Γιώργος Καραμέρος –αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα
«Οποιοεσδήποτε εργασίες βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης του δημοτικού σταδίου Πεύκης υπονομεύουν το έργο που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια»
Σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση ύψους 500 χιλ. ευρώ του έργου ανακατασκευής του δημοτικού σταδίου Πεύκης μέσω ΕΣΠΑ σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, Γιώργο Καραμέρο. Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνομίλησε μαζί του για το ζήτημα αυτό και όπως μάς είπε ήδη βρίσκεται στην κατοχή της Περιφέρειας η μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών αυτής, ενώ αναμένεται η νομική σύμβαση και η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο αντιπεριφερειάρχης εκτιμά ότι οι εν λόγω διαδικασίες θα διαρκέσουν περί τους δύο μήνες, επομένως λίγο πριν, λίγο μετά τα προσεχή Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσει η ανακατασκευή του δημοτικού σταδίου Πεύκης. Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε παράλληλα ότι: «σαφώς και είναι δικαίωμα έκαστης πόλης να προβεί σε κάθε βελτιωτική αλλαγή που επιθυμεί στις υποδομές της, οποιοεσδήποτε όμως εργασίες βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης του δημοτικού σταδίου Πεύκης υπονομεύουν το έργο που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια καθώς θα χρειαστεί εκ νέου μελέτη. Η Περιφέρεια προτίθεται να ανακατασκευάσει το δημοτικό στάδιο Πεύκης δαπανώντας 500 χιλ. ευρώ. Εάν οι Αρχές της πόλης θεωρούν ότι το στάδιο μπορεί να λειτουργήσει με έργα ύψους 50-60 χιλ. ευρώ, τότε θα πρέπει απλά να εξηγήσουν στους δημότες γιατί δεν πραγματοποιείται το έργο των 500 χιλ. ευρώ. Η Περιφέρεια βρίσκεται σε καλή συνεργασία με τον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης και δεν μπορεί να παρακολουθεί τη ματαιοδοξία του κάθε δημοτικού συμβούλου»
Συνάντηση Καραμέρου με τη μειοψηφία του δ.σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης
Συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη το πρωί, τρεις επικεφαλείς της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Λυκόβρυσης Πεύκης με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Καραμέρο. Πρόκειται για τους Μαρία Γώγου, Μανόλη Πάγκαλο και Δημήτρη Κωνστάντο. Σε κοινή τους ανακοίνωση λίγο μετά τη συνάντηση επισημαίνουν: «Με πρωτοβουλία των επικεφαλής τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης συναντηθήκαμε σήμερα με τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής κ. Γιώργο Καραμέρο για να συζητήσουμε φλέγοντα ζητήματα του Δήμου μας.
Από τη συνάντησή μας προέκυψε η βεβαιότητα έναρξης του έργου ανακατασκευής του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Αντιπεριφερειάρχης διατύπωσε με ιδιαίτερη σαφήνεια ότι η διαδικασία έγκρισης του έργου από τις υπηρεσίες και το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη δρομολογηθεί χωρίς το έργο να έχει ποτέ απενταχθεί. Υπό το φως των νέων δεδομένων θεωρούμε ότι οφείλουν να ενημερωθούν τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς που χρησιμοποιούν το γήπεδο όσο και οι γονείς των παιδιών που μετέχουν στους αθλητικούς συλλόγους. Συνεπώς απαιτείται με πρωτοβουλία της Προέδρου του ΠΕΑΠ να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη πριν τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου. Εκτιμούμε ότι βεβιασμένες κινήσεις ενέχουν την πιθανότητα μη ολοκλήρωσης του έργου».
Σταύρος Μονεμβασιώτης – πρόεδρος ΑΟ Πεύκης
«Η ανακατασκευή είναι αναγκαία καθώς αθλητές και δημότες κινδυνεύουν να χτυπήσουν»
«Ο αγωνιστικός χώρος όσο και ο στίβος είναι σε κακή κατάσταση», επεσήμανε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο Σταύρος Μονεμβασιώτης, πρόεδρος του ΑΟ Πεύκης κατά την πρόσφατη τελετή αγιασμού της νέας αθλητικής περιόδου. Ο ίδιος υπερθεμάτισε σχετικά σημειώνοντας: «Ξέρουμε ότι ο δήμος στην παρούσα φάση δεν μπορεί να κάνει κάτι καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Ενώ είχαμε την έγκριση από τη Νομαρχία ότι θα προχωρήσουμε σε ανακατασκευή του γηπέδου αυτή δεν έχει προχωρήσει ακόμα, χωρίς να έχει ευθύνη ο δήμος. Η ανακατασκευή είναι αναγκαία με την έννοια ότι οι αθλητές και οι απλοί δημότες κινδυνεύουν να χτυπήσουν. Αν υπήρχαν αυστηροί κανονισμοί για το που μπορούν να γίνουν αγώνες πιθανότατα να το είχαν βγάλει ακατάλληλο. Με τον δήμαρχο έχουμε καλή επικοινωνία και έχουμε συζητήσει ώστε να πάμε στη Νομαρχία, αν ο κύριος Καραμέρος εξακολουθήσει να μην έρχεται προς τα εδώ. Ελπίζω ο κύριος Καραμέρος να δείξει ευαισθησία για το θέμα και να υπάρξει λύση».
Γιώργος Καρύμπας – αντιπρόεδρος ΠΕΑΠ
«Ο δήμος πιέζει την περιφέρεια ώστε να ενταχθεί το έργο»
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΠΕΑΠ Γιώργος Καρύμπας στην ίδια τελετή αγιασμού τόνισε απευθυνόμενος στους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο: «Σας εύχομαι καλή αγωνιστική περίοδο χωρίς τραυματισμούς. Το γηπεδικό πρόβλημα απασχολεί τη δημοτική Αρχή, η οποία κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να δοθεί λύση. Είναι θέμα που έχει την ευθύνη η περιφέρεια και όχι ο δήμος. Ο δήμος πιέζει την περιφέρεια ώστε να ενταχθεί το έργο. Το κόστος είναι μεγάλο και από μόνος του ο Δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και να το φτιάξει».
Ναπολέων Κεφαλόπουλος – προπονητής ΑΟ Πεύκης
«Η ανακατασκευή πρέπει να γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αντίθετη περίπτωση το ταρτάν θα φουσκώσει γρήγορα»
Ο Ομοσπονδιακός προπονητής στίβου και προπονητής του ΑΟ Πεύκης Ναπολέων Κεφαλόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται καθημερινά στο στάδιο της Πεύκης τόνισε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για το θέμα: « Αυτή τη στιγμή στον στίβο δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 παιδιά αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα έλεγα ότι είναι παλιού τύπου και ίσως για άλλη χρήση. Έχουν κάνει τον κύκλο τους και βάση της σημερινής τους εικόνας δυστυχώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε για αγωνιστικό αθλητισμό ούτε για στίβο. Μάλιστα είχαμε και κάποια μικρά ατυχήματα από ανθρώπους κυρίως της τρίτης ηλικίας. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι ένα γήπεδο που είναι πνεύμονας της πόλης δεν είναι στην κατάσταση που πρέπει».
Μιλώντας για τις τεχνικές δυσκολίες ο κ. Κεφαλόπουλος ανέδειξε μία πτυχή που αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη της υπόθεσης: « Αν τα χρήματα έρθουν προς το τέλος του έτους είναι αδύνατον να κατασκευαστεί άμεσα το στάδιο. Η ανακατασκευή πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν βροχές. Σε αντίθετη περίπτωση το ταρτάν θα φουσκώσει γρήγορα. Τα έργα πρέπει να γίνουν σε περίοδο ξηρασίας με πολύ επιμέλεια».
Ο έμπειρος τεχνικός επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να προβλεφθεί και να κατασκευαστεί μία αίθουσα ενδυνάμωσης (έστω και προκάτ), καθώς θα βοηθούσε στην αρτιότερη προπόνηση των αθλητών.