Ο Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΠΕΥΚΗ» και o Εμπορικός Σύλλογος Λυκόβρυσης – Πεύκης πραγματοποιούν εσπερίδα την προσεχή Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 7:00 μ.μ., στην Αίθουσα Μ. Αναγνωστάκη (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου, Πεύκη), με θέμα της κεντρικής ομιλίας:“Οι κοινωνικές επιπτώσεις της παράτυπης μετανάστευσης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα”
Ομιλητής ένας εξαίρετος επιστήμονας ο Θεόδωρος Φούσκας, PhD, Κοινωνιολόγος. Θα προλογίσει ο Σπυρίδων Φλογαΐτης, καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα ακολουθήσει συζήτηση και μικρή δεξίωση, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Με αφορμή την θέμα της εσπερίδας η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μίλησε με τους προέδρους των δύο Συλλόγων, τον Βασίλη Μήκα, πρόεδρο τυο Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΠΕΥΚΗ» και τη Χριστίνα Παπαρούπα, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λυκόβρυσης Πεύκης.
Πώς αποφασίσατε το θέμα της συγκεκριμένης εσπερίδας κ. Μήκα και κα Παπαρούπα;
Το θέμα της εισερχόμενης μετανάστευσης στην Ελλάδα τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες, είναι ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα που αφορά κάθε πολίτη. Εκατομμύρια συνάνθρωποι μας από την Μέση Ανατολή, την Ινδική χερσόνησο, την Αφρική και τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες προσπαθούν να επιβιώσουν στη χώρα μας.
Οι συνέπειες της ύφεσης όξυναν το πρόβλημα με αποτέλεσμα ο ρατσισμός να ανδρωθεί πολιτικά. Χωρίς να είμαστε ειδικοί, παρατηρήσαμε ότι τελευταία υπήρξε σαφής βελτίωση των υποβαθμισμένων περιοχών. Η πρόσφατη επικαιρότητα για τους χώρους κράτησης, που θεωρήθηκαν απάνθρωποι, ήταν το κύριο ερέθισμά μας.
Υπάρχουν έστω και ακροθιγώς επιπτώσεις από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην πόλη της Λυκόβρυσης Πεύκης;
Πέραν της ανθρωπιστικής σκοπιάς, το πρόβλημα αυτό δεν είναι οξυμένο στην πόλη μας, μια και δεν αποτελεί υποβαθμισμένο χώρο εγκατάστασης ή απασχόλησης. Οι περισσότεροι όμως κάτοικοι της πόλης μας έχουμε προσωπική άποψη για τις κεντρικές γειτονιές της Αθήνας και άλλων περιοχών, γιατί έχουμε μετεγκατασταθεί από εκεί, διατηρούμε εκεί συγγενείς, ιδιοκτησίες, επαγγελματικές και άλλες δραστηριότητες και τα παιδιά μας σπουδάζουν και διασκεδάζουν εκεί.
Η ευαισθησία των δυο συλλόγων για τα κοινωνικά θέματα είναι δεδομένη, όπως φαίνεται με τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει στο παρελθόν. Από αυτές τις δραστηριότητες, φαίνεται ότι ασχολούμαστε με κοινωνικά θέματα πριν διογκωθούν τα σχετικά προβλήματα στα στενά όρια της περιοχής μας.
Πώς προέκυψε η συνεργασία των δύο Συλλόγων;
Είναι γνωστή η πρόσφατη πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, να καλέσει φορείς της πόλης μας, που κατέληξε σε ανακοίνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου όσοι συμμετείχαν εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την επικαιρότητα στο μεταναστευτικό.
Οι δυο φορείς έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν (“ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012»που συνδιοργάνωσε ο Εμπορικός σύλλογος, συνδιοργάνωση με θέμα «τεχνικές βελτίωσης της ψυχολογικής διάθεσης» κλπ).
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Εμπορικού Συλλόγου και της γενικότερης καλής συνεργασίας των 2 φορέων προέκυψε κι’ αυτή η συνεργασία.