Ερώτηση και σχέδιο ψηφίσματος για τα προβλήματα και τον βαθμό ετοιμότητας του Δήμου Αμαρουσίου ενόψει του ανοίγματος των σχολείων και της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσε και η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Διακολιού, ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.
Η ερώτηση του Δημήτρη Πολυχρονιάδη και το κείμενο ψηφίσματος της παράταξης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ έχουν ως εξής:
«1. Με βάση τις αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης σχετικά με την έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 14 – 9 – 2020, ερωτάται η δημοτική αρχή Αμαρουσίου σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την προετοιμασία της έναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων της πόλης μας με αυξημένα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας του ιού covid 19 και ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση αναφορικά με την προετοιμασία των σχολικών μονάδων της πόλης μας, συγκεκριμένα: α) για την κάλυψη των σχολικών μονάδων με επαρκές προσωπικό καθαριότητας που να καλύπτει τα σχολεία πριν, κατά τη διάρκεια (από 08:00 έως 16:00) και μετά τη λειτουργία των σχολείων, ώστε να εξασφαλίζεται ο εξονυχιστικός καθαρισμός των σχολείων, β) για τον πλήρη και ενδελεχή έλεγχο των σχολικών μονάδων σε σχέση με τις επισκευές που τυχόν χρήζουν τα κτήρια των σχολικών μονάδων (τουαλέτες, υδραυλικές και αποχετευτικές εγκαταστάσεις, ελαιοχρωματισμοί, μονώσεις – στεγανοποιήσεις ταρατσών, συντηρήσεις προαύλιων χώρων των σχολείων κ.λπ.);
2.Η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας με προφορικές οχλήσεις της σε Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων του Αμαρουσίου ζήτησε (από τα Δημοτικά Σχολεία 8ο Αμαρουσίου και 18ο Αμαρουσίου) να παραχωρήσουν τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των ομώνυμων σχολείων για προσωρινή φιλοξενία τμημάτων νηπιαγωγείων ενόψει της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στο Δήμο Αμαρουσίου (με βάση το ν. 4521/2018) από το σχολικό έτος 2020 – 2021. Θεωρώντας απαράδεκτα επικίνδυνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης ερωτάται η Δημοτική Αρχή σε ποια κατάσταση βρίσκεται η προετοιμασία της υλοποίησης της εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο Αμαρουσίου από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και με ποιο τρόπο σκοπεύει να αποφύγει την υλοποίηση τέτοιων απαράδεκτων και επικίνδυνων προτάσεων που συγκεντρώνουν την ομόθυμη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας και του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπ/σης;
3.Με βάση την άκρως απαράδεκτη και ρατσιστική απόφαση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΣ σύμφωνα με την οποία απαιτείται πιστοποιητικό ελληνομάθειας από τις μετανάστριες υποψήφιες για πρόσληψη συμβασιούχες ορισμένου χρόνου καθαρίστριες, εκατοντάδες μετανάστριες καθαρίστριες οδηγήθηκαν στην ανεργία και αυτή τη στιγμή κινητοποιούνται διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους. Ερωτάται η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου αν υπήρξαν αντίστοιχες περιπτώσεις μεταναστριών καθαριστριών υπαλλήλων του Δήμου Αμαρουσίου που δεν επαναπροσλήφθηκαν και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου για την άρση του ανήκουστου, άδικου και άκρως ρατσιστικού αυτού μέτρου του ΥΠΕΣ και την κυβέρνησης αναφορικά με την πρόσληψη μεταναστριών καθαριστριών;».
Το προτεινόμενο κείμενο ψηφίσματος
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου καλεί το ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση να αναθεωρήσουν άμεσα την πολιτική τους σε ότι αφορά τους όρους λειτουργίας των σχολικών μονάδων της χώρας με στόχο τη διασφάλιση της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους υλοποιώντας άμεσα:
-τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων 10 – 15 μαθητών σε κάθε τάξη,
-την άμεση χορήγηση πιστώσεων για την πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Εκπ/σης,
-τη διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του κορωνoϊού – covid – 19 για εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν την έναρξη του σχολικού έτους και περιοδικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους,
-την άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας που να καλύπτει πλήρως τη λειτουργία των σχολικών μονάδων από 08:00 έως 16:00 και αν χρειαστεί και περισσότερο με μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις,
-την άμεση χορήγηση πιστώσεων στους Δήμους της χώρας για την αγορά υλικών καθαριότητας απλού (αντισηπτικά, χλωρίνες, γάντια, μάσκες, κ.λπ.) και εξειδικευμένου χαρακτήρα (ειδικά μηχανήματα για απολύμανση εσωτερικών χώρων κ.λπ.).
Στη βάση αυτή καλούμε όλους τους Δήμους της χώρας και την κυβέρνηση να προχωρήσουμε όλοι μαζί καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων της χώρας χωρίς θύματα και απώλειες από την πανδημία του ιού covid – 19».
Διαβάστε: Εκπαιδευτικοί A’βάθμιας Αμαρουσίου: «Νηπιαγωγεία στον “αέρα”!»
Η ερώτηση της Μαίρης Διακολιού
Στην δική της ερώτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την δημοτική Αρχή για το θέμα των νηπιαγωγείων, η επικεφαλής του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ Μαίρη Διακολιού, αναφέρει τα εξής:
«Ήδη από το έτος 2018, οπότε θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αποτελούσε ευθύνη των δήμων η εφαρμογή της με κατασκευή αιθουσών, εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων χώρων και γενικά συντονισμένες δράσεις προς το σκοπό αυτό. Ο Δήμος μας, απέφυγε αρχικά την υποχρέωσή του αυτή με αλλεπάλληλες εξαιρέσεις του από την εφαρμογή του σχετικού νόμου, πλην όμως εν τέλει ανέλαβε να διεκπεραιώσει έστω και αργά τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί και στο Δήμο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά, που ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.
Δυστυχώς, παρά τις -όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα- κενές περιεχομένου διαβεβαιώσεις της Διοίκησης ότι «όλα θα είναι έτοιμα», ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα και στην πόλη μας, ότι έχουν βρεθεί και διαμορφώνονται οι χώροι, βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων και ακόμη οι αίθουσες δεν υπάρχουν καν, ή ακόμη κατασκευάζονται. Παράλληλα, η παράταξή μας έχει γίνει δέκτης καταγγελιών από κατοίκους, σύμφωνα με τις οποίες, στις αίθουσες που ακόμη σήμερα κατασκευάζονται, δεν προβλέπονται χώροι όπου οι γονείς θα μπορούν με ασφάλεια να σταματούν για να παραδίδουν τα παιδιά τους, τα οποία υπογραμμίζουμε είναι προσχολικής ηλικίας και έχουν ανάγκη συνοδείας για την ασφάλειά τους.
Είναι μάλιστα γνωστή και η καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου σύμφωνα με την οποία ο Δήμος αναζητεί να χρησιμοποιήσει, ως αίθουσες για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τις αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων των Δημοτικών Σχολείων, αδιαφορώντας παντελώς για ζητήματα όπως η εύρυθμη λειτουργία του Ολοήμερου που χρησιμοποιεί τις αίθουσες αυτές ως χώρους συγκέντρωσης και σίτισης, και κυρίως για θέματα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.
Ο υπεύθυνος Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Αμαρουσίου, κ. Σαγρής, σε άτυπη ενημέρωσή του προς την παράταξή μας, απέδωσε την καθυστέρηση σε ολιγωρία των κρατικών υπηρεσιών ως προς την προμήθεια των αιθουσών και τη σύνδεσή τους με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του θέματος. Εκτίμησε δε, ότι η καθυστέρηση θα διαρκέσει ένα μήνα, έως τις 14 – 15 Οκτωβρίου 2020.
Ερωτάται:
1) Ποια είναι η συμφωνία που υπεγράφη με τον εργολάβο ως προς την κατασκευή των αιθουσών και τα χρονοδιαγράμματά της; Γιατί έγιναν ανεκτές οι καθυστερήσεις στην κατασκευή; Παρακαλούμε για αντίγραφο της σύμβασης.
2) Πότε υπεβλήθησαν από τον Δήμο τα αιτήματα για την προμήθεια αιθουσών και την εγκατάσταση συνδέσεων με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό; Παρακαλούμε για αντίγραφα των σχετικών εγγράφων στην ΚΤΥΠ, στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.
3) Ποιο είναι συγκεκριμένα το σύνολο των ελλείψεων του Δήμου για να ολοκληρωθούν λειτουργικά οι χώροι όπου θα διεξάγεται η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση;
4) Ποιες, ονομαστικά, ήταν οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος εντός του καλοκαιριού ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του νόμου στο Μαρούσι;
5) Έγινε πρότερη συνεννόηση με τους Διευθυντές των Σχολείων των οποίων οι αίθουσες υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθούν;
6) Πού στηρίζεται η εκτίμηση ότι η χρονική καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου θα διαρκέσει έναν περίπου μήνα;».
Δείτε: Γονείς 18ου Δημοτικού Αμαρουσίου: «Επικίνδυνη μεθόδευση για την υγεία των παιδιών μας»