Ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο το Μαρούσι να εξελιχθεί σε μητροπολιτικό κέντρο των βορείων προαστίων, με πρώτο βήμα τη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου, βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.
Η μελέτη για τη βιοκλιματική ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουλίου, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συγκεκριμένα σε ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο, κάτω από τη γέφυρα του σταθμού ΗΣΑΠ.
Λίγοι παρόντες
Λόγω του προχωρημένου της ώρας, αλλά και της έναρξης της περιόδου των διακοπών, την παρουσίαση παρακολούθησαν λίγοι δημότες και εκπρόσωποι ορισμένων φορέων και συλλόγων, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αναπληρωτής Νομάρχη Αθήνας Χαρά Κεφαλίδου.
«Σημαντική παρέμβαση και έργο πνοής, που αναβαθμίζει και αλλάζει ριζικά την εικόνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου» χαρακτήρισε τη μελέτη αυτή ο δήμαρχος Γ. Πατούλης, «η οποία γίνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για τη συνολική αναμόρφωση της πόλης».
Με τη συνεργασία της Νομαρχίας
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, πριν δώσει τον λόγο στην κ. Ξυράφη για λεπτομέρειες, η μελέτη αφορά τη βιοκλιματική ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου και ήταν αποτέλεσμα «της πολύ καλής συνεργασίας της δημοτικής αρχής με την πολιτική ηγεσία της Νομαρχίας Αθηνών», την οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα.
Με την ανάπλαση αυτή, τόνισε ο δήμαρχος, «φιλοδοξούμε να καταφέρουμε να ξανακάνουμε το Μαρούσι μητροπολιτικό εμπορικό κέντρο των βορείων προαστίων. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στο ιστορικό μας Κέντρο να φιλοξενούμε, τόσο εμπορικές δραστηριότητες, όσο και πολιτιστικές εκδηλώσεις και να το καταστήσουμε ξανά χώρο συνάντησης και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών».
Απώτερος στόχος της ανάπλασης, είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος, είναι ο προβληματικός σήμερα αστικός χώρος του κέντρου, να αποκτήσει λειτουργική επάρκεια, αλλά και αισθητική ομοιογένεια με ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Είναι έργο που αφορά τόσο τους κατοίκους, όσο και τους ιδιοκτήτες και τους εμπόρους του κέντρου», ανέφερε.
Οι στόχοι και το εύρος
Οι παρεμβάσεις που προβλέπει η ανάπλαση αφορούν τη διαμόρφωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων στην πόλη, την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αλλά και παρεμβάσεις στα κτήρια.
Όπως τόνισε στη συνέχεια η κ. Ξυράφη, οι βασικοί άξονες της παρέμβασης θα αναπτυχθούν στο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων των οδών Ερμού, Δήμητρος, Πλαστήρα, Διονύσου, Μητροπόλεως, Παναθηναίων, Διάμεση και Βασιλίσσης Σοφίας.
Παρεμβάσεις προβλέπονται και στα βασικά οδικά σημεία πρόσβασης προς το κέντρο, κοντά στη γέφυρα του ΗΣΑΠ, καθώς και στην πλατεία Αγίας Λαύρας.
Όπως αναφέρθηκε, κύριοι στόχοι της ανάπλασης είναι:
• Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.
• Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου, καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
• Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
• Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της, στοιχείο που σήμερα λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
• Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή.
• Η διαφύλάξη και γιατί όχι, και η αύξηση την αξία της γης.
Σεβασμός στην αγορά
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, τόνισε ιδιαίτερα ότι η ανάπλαση θα σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, θα προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και θα δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση ομοιογενή και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τη σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων, την ενίσχυση της φύτευσης, καθώς και κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας.
Επίσης, προβλέπει τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, τη λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, τη βελτίωση του συστήματος στάθμευσης και την ορθολογική διαχείριση των χώρων.
Τέσσερα σημεία – κόμβοι
Η κεντρική ιδέα των μελετητών, τόνισε στη συνέχεια ο δήμαρχος, είναι η δημιουργία τεσσάρων σημείων κόμβων, που θα συνδεθούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: Τη γη, το νερό, τον αέρα και τον ήλιο.
Όπως τονίστηκε, η μορφή που θα έχει το κέντρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση, θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία, όπως:
• Οριοθέτηση – ανάδειξη των εισόδων του εμπορικού κέντρου, με κατασκευή πυλών.
• Ενιαία μορφολογία της όψης των κτηρίων.
• Ενιαία επίστρωση δαπέδου.
• Παρουσία φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα.
• Δημιουργία τοποσήμων.
• Εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού.
• Τέλος, προβλέπεται και η ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας.
Απόλυτα οργανωμένη παρέμβαση
«Κατά την εκτέλεση του έργου», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος, «θα μπουν αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά, να γίνει τέτοια οργάνωση του εργοταξίου, ώστε να είναι επισκέψιμο το εμπορικό κέντρο, αλλά και να μπορούν οι κάτοικοι να ζουν με άνεση και ασφάλεια».
Η μελέτη για τη βιοκλιματική ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους και φορείς της πόλης και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2009.
«Στόχος της δημοτικής αρχής», είπε κλείνοντας ο δήμαρχος Γ. Πατούλης, «είναι να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των πολιτών, να ξαναγίνει το Μαρούσι φιλικό και ανθρώπινο προάστιο».







































































































