Το δεύτερο μέρος της δημόσιας διαβούλευσης για τη βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου 2009 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, όπου ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης έθεσε σε δημόσιο διάλογο με τους εμπόρους, κατοίκους και τους εκπροσώπους συλλόγων τη σχετική μελέτη, της οποίας η πρώτη παρουσίαση είχε γίνει το καλοκαίρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Ο διάλογος διεξήχθη παρουσία του εκπροσώπου της Νομαρχίας Αθηνών Θεόδωρου Καρδοματέα καθώς, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, το έργο για τη βιοκλιματική ανάπλαση έχει πάρει προέγκριση για χρηματοδότηση από τη Νομαρχία Αθηνών.
Στόχος του διαλόγου ήταν η ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για τη σημαντική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ανταλλαγή απόψεων, η καταγραφή παρατηρήσεων, καθώς και να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ανάπλαση.
Γ. Πατούλης: «Ένα από τα μεγαλύτερα έργα»
«Η συγκεκριμένη παρέμβαση, όταν θα ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν ποτέ στο Μαρούσι» τόνισε ο δήμαρχος στην παρουσίαση της μελέτης, ενώ στόχος της ανάπλασης είναι η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση του αστικού πρασίνου και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος, αναφέρθηκε σε μία σειρά από αίτια που έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης, στη συρρίκνωση της εμπορικής κίνησης και στη μείωση της εμπορικής αξίας των ιδιοκτησιών, όπως οι αποτυχημένες παρεμβάσεις του παρελθόντος, η έλλειψη αισθητικής επάρκειας, το υφιστάμενο δίκτυο των πεζοδρόμων κ.ά.
Η ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, τόνισε ο κ. Πατούλης, είναι μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στους πεζοδρόμους με στρατηγικό σχεδιασμό και βιοκλιματική αξία και εντάσσεται σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις της δημοτικής αρχής, που έχουν γίνει έως σήμερα στο κέντρο, όπως η σταδιακή αποξήλωση των κυβόλιθων και η ανάπλαση των τριών μεγάλων πλατειών, της πλατείας Ηρώων, Κασταλίας και Εθνικής Αντίστασης.
Η ανάδειξη και αναβάθμιση της αγοράς, είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, θα γίνει με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, στοιχείο που σήμερα λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Μία τέτοια ανάπλαση, πρόσθεσε, δεν αφορά μόνον τον εμπορικό κόσμο, αλλά και τους κατοίκους. «Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της διαβίωσης, καθώς η διαφύλαξη και η αύξηση της αξία της γης», είπε χαρακτηριστικά.