Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία της διοίκησης του Δήμου, με την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), ο δημοτικός σύμβουλος, Στάθης Ραγκούσης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαρούσι και πόλη και γειτονιά», σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:
«Τελικά κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να κρύβονται και να δικαιολογούν τις πράξεις τους, επικαλούμενοι τη φράση ‘‘γιατί μας κατηγορείτε, και οι προηγούμενοι τα ίδια δεν έκαναν;’’
Αφορμή γι’ αυτή τη διαπίστωση έδωσε η πρόθεση της διοίκησης Πατούλη να συνάψει ‘‘μνημόνιο συνεργασίας’’ με τη γνωστή, από την υπόθεση του Βατοπεδίου, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) για την ‘‘αξιοποίηση’’ της ακίνητης ‘‘περιουσίας της’’ στο Μαρούσι. Δηλαδή για την οικοδόμηση Γραφείων, Συνεδριακών Κέντρων και Εμπορικών Αγορών σε 5 ακίνητα συνολικού εμβαδού 73 στρεμμάτων.
Είναι σκόπιμο και αποκαλυπτικό να εξετάσει κανείς τι πραγματικά σημαίνουν και που τελικά οδηγούν κάποιες ‘‘εύηχες’’ και φαινομενικά ‘‘ουδέτερες’’ λέξεις ή φράσεις.
Ας ξεκινήσουμε από το ‘‘μνημόνιο συνεργασίας’’. Ακούγοντάς το θα φανταζόταν κανείς ότι πρόκειται για μία ισότιμη και κοινά επωφελή συνεργασία που επιδιώκει την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, μια και συνάπτεται από δύο μέρη που είναι ταγμένα να το προασπίζουν. Ειδικότερα, και με δεδομένο ότι σε αυτό το μνημόνιο συμμετέχει και ο Δήμος Αμαρουσίου, το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών του – κανενός άλλου. Εάν δεν συμβαίνει αυτό ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει κανένα λόγο να συμμετέχει αλλά αντίθετα πρέπει να είναι αντίθετος. Είναι όμως έτσι τα πράγματα. Τι προβλέπεται να πάρει ο Δήμος και οι πολίτες του Αμαρουσίου;
• 8 στρέμματα για την κατασκευή σχολείου στην Αγία Φιλοθέη.
• Κάποια έκταση για πράσινο στο ίδιο ακίνητο της Αγίας Φιλοθέης.
• 1 στέμμα για πράσινο στον κόμβο της Κύμης.
Τι θα γίνουν τα υπόλοιπα στρέμματα, που δεν θα είναι λιγότερα από 60 στρέμματα; Θα ‘‘αξιοποιηθούν’’ σύμφωνα με τις χρήσεις που επιτρέπονται για το συμφέρον της ΚΕΔ.
Άρα ο Δήμος συναινεί και επιτρέπει την αξιοποίηση 60 στρεμμάτων με πραγματικό αντάλλαγμα την παραχώρηση 8 στρεμμάτων για σχολείο. ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!. Μάλλον δεν έχει ακούσει κανείς ότι η παραχώρηση δημόσιας γης για ανέγερση σχολείου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πολιτείας και δεν είναι αντάλλαγμα για κάτι άλλο
Ας έλθουμε όμως και στην ‘‘αξιοποίηση’’. Τι ακριβώς εννοεί ο ‘‘ποιητής’’; Τίποτε λιγότερο από το να προστεθούν κατ’ ελάχιστον 50.000 τετραγωνικά μέτρα νέων εμπορικών χρήσεων στο Μαρούσι. Αλήθεια ήταν αυτό που έλειπε από το Μαρούσι; Δεν μας φθάνουν τόσα που έχουν γίνει στο Μαρούσι και με ευθύνη της Πολιτείας, με πρόσφατο παράδειγμα την λειτουργία του Golden Hall, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας κ.λπ. πρέπει να προστεθεί και άλλο ένα The Mall; Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και μάλιστα σε δημόσια γη – δημόσια περιουσία.
Είναι ώρα όμως να εξετάσουμε και το πώς προέκυψε αυτή η ‘‘περιουσία’’ της ΚΕΔ. Πρόκειται για απαλλοτριώσεις γης, που συντελέστηκαν για άλλους σκοπούς από αυτούς που επιδιώκονται να γίνουν σήμερα. Οι Μαρουσιώτες – ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων εκτάσεων έχασαν τις ιδιοκτησίες τους για:
• να γίνει το ΟΑΚΑ,
• να διανοιχθεί η Αττική Οδός και
• να λειτουργήσουν πειραματικά θερμοκήπια από το Υπουργείο Γεωργίας στην Αγία Φιλοθέη.
Με δύο λόγια, για το δημόσιο συμφέρον. Δεν νομίζω ότι θα φανταζόταν κανείς τους ότι το δημόσιο συμφέρον θα ερχόταν σε αντίθεση με το συμφέρον τους ως πολίτες αυτής της πόλης. Συμπερασματικά η «περιουσία» της ΚΕΔ δεν είναι δική της για να την κάνει ό,τι θέλει – είναι δημόσια περιουσία που προέρχεται από την συνεισφορά των κατοίκων αυτής της πόλης και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελός τους.
Και η δημοτική αρχή που είναι σε όλα αυτά; Δεν κατάλαβε πόσο επιζήμια είναι για το Μαρούσι μία τέτοια συμφωνία; Πώς επαίρεται ότι κατάφερε μία ‘‘επωφελή’’ συμφωνία για το Μαρούσι; Πού βλέπει την ‘‘επιτυχία’’;
Γνωρίζει πολύ καλά τι πάει να γίνει. Η πλέον ανώδυνη ερμηνεία, που μπορεί κανείς να δώσει, είναι ότι δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αντισταθεί στην Κεντρική Διοίκηση και στην Κυβέρνηση, γιατί εξαρτάται από αυτές. Ήλθε η ώρα για τη διοίκηση Πατούλη να ξεπληρώσει τα δωράκια (πχ επιχορηγήσεις) που της δόθηκαν από την Κυβέρνηση στο προηγούμενο διάστημα. Δεν αρκεί η σιωπή για το Παγοδρόμιο, το Golden Hall, τα υπουργεία στο Μαρούσι.
Ήλθε η ώρα για τα πιο σημαντικά, που πρέπει να γίνουν και γρήγορα για να ‘‘προκάνουμε’’. Μάλλον η διοίκηση Πατούλη δεν έχει διδαχθεί από τη λαϊκή ρήση «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες».
Όμως έστω και την τελευταία στιγμή η διοίκηση έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι όλα τα παραπάνω είναι εικασίες και εκείνη έχει άλλες επιδιώξεις, που δεν είναι από την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Μαρουσιωτών.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν συναινέσει και τεθεί επικεφαλής στη διεκδίκηση από την Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση την ΚΕΔ που θα ΑΠΑΙΤΕΙ:
1. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ.
2. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΔ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ.
3. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Ο ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΣΩΡΟ.
Η διεκδίκηση και η εξασφάλιση αυτών θα είναι ΕΠΙΤΥΧΙΑ για το Μαρούσι».