Στο Φανάρι προσφεύγει ο καθηρημένος πια μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, κατά της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου, που αποφάσισε την επαναφορά του στις τάξεις των μοναχών. Ο Παντελεήμων απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος την «έκκλητη» προσφυγή του, ώστε να διαβιβαστεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως προβλέπει η διαδικασία. Πάντως νομικοί κύκλοι θέτουν ερωτηματικά για την εγκυρότητα και τελικά την αποτελεσματικότητα της κίνησής του, επιμένοντας ότι δικαίωμα εκκλήτου προς το Φανάρι υπάρχει έναντι απόφασης δευτεροβάθμιου και όχι πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Ο κ. Παντελεήμων στην προσφυγή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητεί «διόρθωσιν γενομένης εις βάρος μου αδικίας και αντικανονικότητος». Ακόμη, εγκαλεί το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο στις 14 Μαΐου και ύστερα από αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου αποφάσισε την καθαίρεση του κ. Παντελεήμονα, για καθαίρεση «άνευ διαδικασίας και κατά παράκαμψη της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης».
Η απόφαση
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αυτή η απόφαση «προσκρούει ευθέως στον όρο ΣΤ’ επί της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928, στους Ιερούς Κανόνες, οι οποίοι κατοχυρώνουν την εξουσία ελέγχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί της Εκκλησίας της Ελλάδος». Το ζήτημα που εγείρει ο κ. Παντελεήμων, δηλαδή η ισχύ των Ιερών Κανόνων, έναντι των Νόμων του Κράτους, είναι ένα θέμα που προβληματίζει ορισμένους μητροπολίτες, οι οποίοι κρίνουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει νέο αγκάθι στις σχέσεις με το Πατριαρχείο.
Την ίδια στιγμή, το θέμα της διχοτόμησης της Mητρόπολης Αττικής φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο και θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα συζητηθεί κατά τις συνεδριάσεις της ΔΙΣ, από την Τρίτη 2 Ιουνίου. Πηγές αναφέρουν ότι Εκκλησία και υπουργείο Παιδείας έχουν συμφωνήσει στη διάσπαση της μητρόπολης Αττικής σε δύο τμήματα, της Κηφισιάς και του Ίλιον. Έτσι οι ιεράρχες που μετέχουν στη ΔΙΣ θα συζητήσουν αν παραμένει ως αίτημα το «σπάσιμο» σε δύο κομμάτια της αχανούς και χηρεύουσας μητρόπολης Αττικής, ώστε να τεθεί εκ νέου επισήμως.







































































































