Tα «αναμενόμενα», ως συνήθως» ήταν τα συμπεράσματα του διαχειριστικού ελέγχου της Δημοτικής Επιχείρησης Αθλητισμού του Δήμου Αμαρουσίου, που έχει συγχωνευθεί με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου (ΔΕΑΔΑ) διότι δεν διέφεραν σε τίποτα από τα αποτελέσματα των διαχειριστικών ελέγχων όλων των επιχειρήσεων που προηγήθηκαν, ενώ ίδιες υπήρξαν και οι αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων κατά τη συζήτηση των συμπερασμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Σοβαρές παραλείψεις»
Σε γενικές γραμμές, από τον «δειγματοληπτικό» και μόνο έλεγχο της περιόδου 2003 – 2006, όπως ανέφερε η ορκωτή ελεγκτής κ. Αλαβάζου, «διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις τόσο στη διενέργεια των προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, όσο και στη διαχειριστική παρακολούθηση ορισμένων δραστηριοτήτων και συναλλαγών», εξέφρασε δε και «επιφυλάξεις για τη μη ορθή εφαρμογή του κανονισμού προμηθειών σε αναθέσεις έργων».
Επίσης, διαπιστώθηκαν και παραλείψεις κατά την εξόφληση των υποχρεώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Αθλητισμού προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, ενώ ακόμα και οι υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες από δάνεια και οφειλές δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης από την ορκωτή κ. Μαλαβάζου, οι δημοτικοί σύμβουλοι τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας, υπέδειχναν τέτοια αδιαφορία, που ανάγκασαν την ορκωτή ελεγκτή να διακόψει την ανάγνωση της έκθεσης, ενώ όταν τελικά συγκεντρώθηκαν και άρχισαν να της υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις, απεδείχθη ότι ούτε και η ίδια ήταν «διαβασμένη» όσο έπρεπε, διότι δεν ήταν σε θέση να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Επεσήμανε δε, από τις ερωτήσεις που της ετίθεντο, ότι «η έκθεση μάλλον δεν είχε διανεμηθεί στους συμβούλους».
Δεν είχαν γνώση…
Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί αρκετές φορές η συζήτηση και επειδή ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαρούσι Και Πόλη Και Γειτονιά» δημοτικός σύμβουλος Στάθης Ραγκούσης είχε και αυτός καταγγείλει ότι η έκθεση δεν είχε διανεμηθεί στους δημοτικούς συμβούλους, αποφασίστηκε το θέμα της συζήτησης επί του διαχειριστικού ελέγχου, να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ για μια ακόμα φορά ετέθη το ερώτημα διά στόματος του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Κώστα Βλάχου: «Ποιοι ευθύνονται για όσα διαβάζονται κατά καιρούς από τους ορκωτούς ελεγκτές;».
Γεγονός που στάθηκε αφορμή να αρχίσουν φραστικές βολές εκατέρωθεν, τόσο κατά των δημοτικών συμβούλων που ήσαν μέλη της υπό έλεγχο προηγούμενης διοίκησης, όσο και κατά της διοίκησης για τον τρόπο που φέρνει τα πορίσματα των ελέγχων στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς προηγουμένως να μοιράζει τις εκθέσεις, ώστε όλοι οι σύμβουλοι να έχουν σχηματίσει εικόνα της ελεγχόμενης περιόδου πριν από τη συνεδρίαση.
Ανακοίνωση των ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
Για το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου της Δημοτικής Επιχείρησης Αθλητισμού του Δήμου Αμαρουσίου, από τη δημοτική οργάνωση «Κόντρα στον Καιρό» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (07/07/09) παρουσιάστηκε ο διαχειριστικός έλεγχος στη δημοτική επιχείρηση Αθλητισμού του Δήμου Αμαρουσίου για τα έτη 2003 – 2006.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης των ορκωτών λογιστών, έγινε αναφορά σε τεράστιες ατασθαλίες και κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος.
Οι διορισμένες διοικήσεις και οι συνεργάτες – σύμβουλοί τους με παχυλές αμοιβές (103.000 ευρώ + 99.000 ευρώ για τα έτη 2003 -2006), θεωρούσαν τη δημοτική επιχείρηση ιδιοκτησία τους.
Δεν ακολουθούσαν τις απαραίτητες διαδικασίες και την χρησιμοποίησαν για προσωπικό και παραταξιακό όφελος.
Δυστυχώς για το Μαρούσι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε τόσο από τη διοίκηση όσο και από τη μείζονα αντιπολίτευση με ελαφρά διάθεση, μειδιάματα και αδιαφορία που ανάγκασαν την ορκωτή λογίστρια να διακόψει την παρουσίαση.
Τα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται είναι τα ακόλουθα:
1. Προτίθεται η Διοίκηση να στείλει στον εισαγγελέα την έκθεση, για να διερευνηθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες των τότε διοικούντων, ή απλά την παρουσιάζει για επικοινωνιακούς λόγους;
2. Αισθάνονται τα τότε μέλη των διοικήσεων είτε ανήκουν στη διοίκηση (κα Λέκκα, κ. Αντωνόπουλος) είτε ανήκουν στην αντιπολίτευση (κ. Μπρέγιαννης), να υπερασπίσουν δημόσια την υπόληψή τους και να κάνουν ειλικρινή αυτοκριτική ή θα το αφήσουν και αυτό να περάσει όπως έγινε στις αντίστοιχες εκθέσεις για τις άλλες δημοτικές επιχειρήσεις από άλλους;
3. Οι παρατάξεις του κ. Πατούλη και του κ. Γιαννακάκου, θα τοποθετηθούν για τις πολιτικές ευθύνες που έχουν τα στελέχη τους, που διοίκησαν την επιχείρηση ‘‘ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ’’ εκείνα τα σκοτεινά χρόνια ή θα επιλέξουν τη σιωπή και θα χρεωθούν όλες τις ενέργειές τους;
Πολύ φοβόμαστε πως τίποτα από τα παραπάνω δεν πρόκειται να γίνει και πως οι δύο παρατάξεις θα αλληλοκαλυφθούν, σε μια διαδικασία στείρας λεκτικής αντιπαράθεσης.
Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, επαναβεβαιώνεται η πεποίθηση της κοινωνίας, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί άντρο αδιαφάνειας, διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος με ευθύνη αυτών που διοικούν αλλά και των κομμάτων που τους στηρίζουν.
Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούνται από την πλήρη αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει και επιβεβαιώνουν τη θέση της δημοτικής κίνησης ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, πως όλες οι δραστηριότητες των δημοτικών επιχειρήσεων είναι απαραίτητο να μεταφερθούν στον Δήμο, ώστε να ελέγχονται από τους κρατικούς θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές.
Μαρούσι 11/07/2009».