«Όχι σε Δημοτική Αστυνομία – φιάσκο στο Μαρούσι»
Την μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στην συνεδρίασή του την Τρίτη 9 Ιουνίου, λόγω εξαιρετικά μειωμένης «επαναφοράς» πρώην δημοτικών αστυνομικών στον Δήμου.
Ουσιαστικά, μετά από τους 24 δημοτικούς αστυνομικούς που εκτιμούσε η διοίκηση ότι θα επιστρέψουν για να αναλάβουν ξανά τα καθήκοντά τους, εν τέλει εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι 8 εξ αυτών, για να καταλήξουν σε 4, εκ των οποίων η μια εργαζόμενη φεύγει με άδεια κυήσεως και άλλος ένας έχει πιάσει το όριο ηλικίας που του επιτρέπει να εργαστεί σε άλλη υπηρεσία του Δήμου.
Τοποθετούμενη κατά την συνεδρίαση, μια εκ των (πρώην και εν δυνάμει) τεσσάρων δημοτικών αστυνομικών ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει την επανασύσταση της υπηρεσίας και να διατεθούν, όπως προβλέπει η νομοθεσία, σε διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όχι μόνον οι 4 δημοτικοί αστυνομικοί δεν μπορούν να καλύψουν τις 19 αρμοδιότητες που έχει η Δημοτική Αστυνομία, αλλά ούτε για να βγουν οι… βάρδιες δεν επαρκούν».
Πατούλης: «Κοροϊδία να μιλάμε για επανασύσταση με 4 άτομα»
Η τοποθέτηση της εργαζόμενης βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία πολιτική επίθεση κατά της νομοθετικής εξουσίας της χώρας, την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε ως «κατάπτυστη κι εχθρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», προσθέτοντας ότι «μέσα σε μια νύχτα διέλυσαν την Δημοτική Αστυνομία και κατάργησαν τους σχολικούς φύλακες», ενώ φτάνοντας στο θέμα της επανασύστασης ή μη του Σώματος στο Μαρούσι πρόσθεσε: «Στην παρούσα φάση είναι κοροϊδία να μιλάμε για επανασύσταση, όταν κάποτε είχαμε 44 άτομα στην υπηρεσία, ενώ είχαμε ζητήσει να προσληφθούν συνολικά 72, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης».
Μάλιστα, ο δήμαρχος πρότεινε ως μια εναλλακτική και πρακτική λύση, να αναλάβουν οι 4 υπάλληλοι να αναλάβουν διοικητικά καθήκοντα και παράλληλα να έχουν ορισμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες (π.χ. έλεγχος τραπεζοκαθισμάτων, αυτοψίες κ.ά.), που είχε η Δημοτική Αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι η ΚΕΔΕ θα πιέσει την κεντρική εξουσία προκειμένου να υπάρξει ανασύσταση του Σώματος μεν, αλλά σε ουσιαστικό επίπεδο και βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων.
Υπέρ της ανασύστασης η μείζων μειοψηφία
Διαφορετική πολιτική προσέγγιση στο θέμα είχε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία, ώστε εφόσον στο μέλλον υπάρξει κρατική βούληση για προσλήψεις προσωπικού, να είναι άμεσα έτοιμος ο Δήμος να ζητήσει άτομα για να στελεχώσει την υπηρεσία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Διακολιού «μόνο μέσω την σύστασης της υπηρεσίας οι Δήμοι και ανάμεσά τους και το Μαρούσι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν νέο προσωπικό για το Σώμα, ακόμη κι αν στην παρούσα φάση η ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι σαφέστατα ελλιπής».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνάδελφός της Πέτρος Κούκουζας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο μέλλον η μη ανασύσταση θα δημιουργήσει πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι «αν κάποια στιγμή η κυβέρνηση ζητήσει από τους Δήμους που θα έχουν Δημοτική Αστυνομία να καταθέσουν αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού, ο Δήμος Αμαρουσίου θα βρεθεί σε δυσμενή θέση και θα τρέχουμε να επανασυστήσουμε το Σώμα τελευταία στιγμή».