Μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη διοίκηση και λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου κατέθεσε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική κίνηση «Κόντρα στον Καιρό», διά του μέλους της, Πέτρου Κούκουζα.
Με αφορμή τη μη ανανέωση της σύμβασης με τη μέχρι πρότινος πρόεδρο του Ωδείου, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, ο κ. Κούκουζας αναφέρει τα εξής:
«Στις αρχές Ιανουαρίου 2009 η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου.
Είναι περιττό να αναφέρουμε τα προσόντα της κυρίας Παπαστεφάνου, την παγκόσμια ανεγνωρισμένη αξία της και τα εχέγγυα που την έφεραν σε αυτή τη θέση.
Είναι όμως αναγκαίο να τονίσουμε πως η κυρία Παπαστεφάνου από τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου, από το 2005, έβαλε τέλος στο καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής που επικρατούσε. Με γνώμονα την αξιοκρατία στην επιλογή των καθηγητών ανέδειξε το Δημοτικό Ωδείο σε χώρο παραγωγής πολιτισμού και πρότυπο σοβαρής δουλειάς.
Στη θέση της διευθύντριας, ορίστηκε από τη διοίκηση η κυρία Κοσκόρου, η οποία διέθετε ιδιωτικό ωδείο στο Μαρούσι έως πέρυσι, το οποίο σήμερα διευθύνει η κόρη της. Ρωτάμε:
- Είναι νόμιμο να σταματήσει η συνεργασία με τη διευθύντρια του ωδείου πριν από το τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από τις πτυχιακές – διπλωματικές εξετάσεις της περιόδου του Ιανουαρίου 2009;
- Ποιος υπέγραψε το πτυχίο που δόθηκε από το Δημοτικό Ωδείο στα τέλη του Ιανουαρίου 2009;
- Έγινε προκήρυξη της θέσης της διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου όπως ορίζει ο νόμος; Να δημοσιευθεί δηλαδή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να διαρκέσει σαράντα (40) ημέρες.
- Από ποιον υπογράφτηκαν τα μαθητολόγια που στέλνονται στο υπουργείο τον Φεβρουάριο του 2009;
- Είναι ηθικά αποδεκτό από τη διοίκηση η διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου να έχει συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με ιδιοκτήτρια ιδιωτικού ωδείου στο Μαρούσι, το οποίο διεύθυνε η ίδια έως πέρυσι;
- Είναι αλήθεια πως μουσική σύμβουλος του Δημοτικού Ωδείου, από την άνοιξη του 2008, έχει οριστεί η κυρία Χόζου; Να συμβουλεύει μουσικά δηλαδή την κυρία Παπαστεφάνου! Με ποια προσόντα καλύπτει αυτή τη θέση; Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία την επιλέξατε γι’ αυτή τη θέση;
Εκτός, βέβαια, από το ότι συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του κύριου Πατούλη στις δημοτικές εκλογές του 2007!».
Ο κ. Κούκουζας ζήτησε από τη διοίκηση να του απαντήσει γραπτώς, με τον πρόεδρο του Σώματος, Μάριο Μαραγκάκη, να αναφέρει ότι θα έχει την απάντηση σύντομα.
Νέος χώρος για το Ωδείο
Ωστόσο, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης έκανε μια μικρή τοποθέτηση επί του θέματος, τονίζοντας ότι «ήδη δημιουργείται ένας νέος ιδιόκτητος χώρος, ο οποίος θα είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου» και πρόσθεσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα σπουδαστική περίοδος από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα βρει τα μέλη και τους σπουδαστές σε ένα πολύ πιο λειτουργικό και ποιοτικό κτηριακό συγκρότημα».
Τέλος, απαντώντας εμμέσως στις αιχμές των «Κόντρα στον Καιρό» για αδιαφανείς αποφάσεις ως προς το Δημοτικό Ωδείο, ο δήμαρχος άφησε σαφείς «σπόντες» για τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για αδιαφάνεια, θα πρέπει να ανατρέξουμε σε άλλες εποχές, όταν και γίνονταν παντού αθρόες προσλήψεις, οι οποίες έπεσαν στις δικές μας πλάτες για να τις διαχειριστούμε».