Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ AΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αναφέρει τα εξής:
«Η Παγκόσμια Μέρα για το Περιβάλλον, 5 Ιούνη 2010, συμπίπτει εφέτος με την επιδείνωση της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας. Ένας παραπάνω λόγος για τα κόμματα εξουσίας της άρχουσας τάξης, με τη στήριξη συνοδοιπόρων τους στον ευρωμονόδρομο, να πατήσουν πάνω στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, αποτέλεσμα της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων, για να προβάλουν ως αναγκαιότητα την παραπέρα όξυνση της αντιλαϊκής τους πολιτικής με την ταμπέλα της ‘‘πράσινης οικονομίας’’.
Επιχειρούν να συγκαλύψουν ότι βασικός στόχος της ‘‘πράσινης πολιτικής’’ τους, είναι να δοθεί διέξοδος στα συσσωρευμένα κεφάλαια, να βρεθούν νέοι τομείς κερδοφόρων επενδύσεων, νέα πεδία εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων, να στηριχθεί παραπέρα η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα επιχειρούν να κρύψουν τον πραγματικό υπαίτιο της συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει, αναπαράγει και επιδεινώνει τα προβλήματα. Η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού από το διεθνικό μονοπώλιο της BP αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση, το ίδιο και οι στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη.
Στη χώρα μας οξύνονται, επίσης, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, εξαιτίας της ίδιας φιλομονοπωλιακής πολιτικής σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παίρνονται, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, με τη θετική ψήφο όλων τα κόμματων του ευρωμονόδρομου: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ, με μόνο το ΚΚΕ να ορθώνει το ανάστημά του ενάντια στις αντιλαϊκές τους κατευθύνσεις. Στην όξυνση αυτή θα συμβάλουν παραπέρα και μια σειρά πρόσφατα νομοθετήματα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της δήθεν ‘‘πράσινης’’ πολιτικής της. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε:
– Το νόμο για τη δημιουργία του ‘‘Πράσινου Ταμείου ΑΕ’’ που συγκεντρώνει χρηματικό απόθεμα προς διάθεση σε επιχειρηματικούς ομίλους, από πόρους που προέρχονται από το λαϊκό εισόδημα.
– Το νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που παραχωρεί στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει δικές του μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων!
– Το νόμο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, το ‘‘Πρόγραμμα Καλλικράτης’’, που ανάμεσα στ’ άλλα συγκεντρώνει τη διαχείριση του τοπικού πλουτοπαραγωγικού αποθέματος (φυσικό περιβάλλον, ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό, ορυκτός πλούτος, αλιευτικοί και υδάτινοι πόροι) στις αιρετές Περιφέρειες, προκειμένου αυτό να παραχωρηθεί με συμφερότερους, από πλευράς κερδοφορίας, όρους στο κεφάλαιο.
– Το νόμο για τη δήθεν προστασία και αναδάσωση των καμένων εκτάσεων της Πεντέλης, που διαιωνίζει τη δασοκτόνα πολιτική των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
– Τον νόμο, που τώρα ψηφίζεται στη Βουλή, για την τροποποίηση του νόμου για την ανακύκλωση, που διευκολύνει παραπέρα τη διείσδυση του κεφαλαίου στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με προτεραιότητα την Αττική. Προετοιμάζει ταυτόχρονα την εφαρμογή της αντιλαϊκής ευρωενωσιακής αρχής ‘‘ο ρυπαίνων πληρώνει’’ με ένα χωρίς προηγούμενο χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας.