Eντυπωσιακή διαδικασία, με πρωτοφανή μαζικότητα για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, από τον σύλλογο «Νέο Μαρούσι». Μάζεψε 1.400 υπογραφές για «ξεκολλήσει» η εκδίκαση των τριών ενστάσεων που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ κατά της διάνοιξης της οδού Φραγκοκκλησιάς.
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν γειτονικοί φορείς, εντός κι εκτός Αμαρουσίου και θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η συνέχεια σ’ ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2004!
Ο τεράστιος αυτός αριθμός υπογραφών συνοδεύει τη σχετική επιστολή που κατατέθηκε ενώπιον του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η διαβίωση των κατοίκων έχει καταστεί επισφαλής και αφόρητη, όσο δε αργεί η αποκατάσταση της κυκλοφορίας μέσω της οδού Φραγκοκκλησιάς, η οποία και επί δεκαετίες ήταν ο οδικός άξονας που εξυπηρετούσε την περιοχή, η κατάσταση επιδεινώνεται».
Παρέμβαση στο ΣτΕ
Τη Δευτέρα 3 Μαΐου εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου «Νέο Μαρούσι» μαζί με το δήμαρχο Χαλανδρίου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, τη νομική σύμβουλο του Δήμου Χαλανδρίου και εκπροσώπους συλλόγων από τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, επισκέφθηκαν τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, μεταφέροντας το αίτημα των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να ολοκληρωθεί η υπόθεση εκδίκασης της ένστασης τριών ιδιωτών εναντίον της διάνοιξης της οδού Φραγκοκκλησιάς, η οποία χρονίζει στο ΣτΕ από το 2004.
Δόθηκε έμφαση στην ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι κάτοικοι των περιοχών και η διάχυση της κυκλοφορίας μέσα στις περιοχές Νέου Αμαρουσίου, Βριλησσίων και Χαλανδρίου, με τεράστια επίπτωση στην ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και περιβαλλοντική.
Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Δ.Σ. του συλλόγου, «ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχισθεί με παρεμβάσεις προς την πολιτεία και του θεσμικούς φορείς, μέχρι να δικαιωθεί το εύλογο αίτημα μας».
Η επιστολή
Στην επιστολή που συνοδεύεται από τις πάνω από 1.400 υπογραφές, ο σύλλογος «Νέο Μαρούσι» αναφέρει τα εξής:
«Προς: Συμβούλιο της Επικρατείας, 5ο Τμήμα
ΘΕΜΑ: Διάνοιξη οδού Φραγκοκκλησιάς Δήμου Χαλανδρίου
Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νέου Αμαρουσίου το ‘’Νέο Μαρούσι’’ ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2009. Σκοποί του συλλόγου είναι η προώθηση οικιστικών και περιβαλλοντικών θεμάτων του Νέου Αμαρουσίου και της ευρύτερης περιοχής αυτού καθώς και η υποστήριξη, προαγωγή και διάδοση θεμάτων σχετικά με την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Νέου Αμαρουσίου. Από τους βασικούς και πρωταρχικούς στόχους του συλλόγου είναι η οικιστική αναβάθμιση της περιοχής και η βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και η αξιοποίηση των φυσικών και κοινόχρηστων χώρων.
Σε συνέχεια της προσφυγής που έχει κατατεθεί από το 2004, εναντίον της Απόφασης του Δήμου Χαλανδρίου, για την εκ νέου διάνοιξη της οδού Φραγκοκκλησιάς, η οποία είχε κλείσει λόγω των έργων για την κατασκευή της Αττικής Οδού, σας καταθέτουμε τα παρακάτω, τα οποία παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας.
Το Νέο Μαρούσι, οριζόμενο ως η περιοχή μεταξύ των οδών Σισμανογλείου – Ρέμα Βριλησσός – Αττική Οδός – Μεσογείων – Ρέμα Σαπφούς – Σισμανογλείου είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας και ο σχεδιασμός των οδών δεν προβλέπει κυκλοφορία του επιπέδου που βιώνει σήμερα. Επιπλέον, αποτελώντας τη μια πλευρά της ρεματιάς προστατεύεται από το Π. Δ/γμα(ΦΕΚ659/Δ/1995).
Με το κλείσιμο της οδού Φραγκοκκλησιάς, στα πλαίσια των έργων της Αττικής οδού, στην περιοχή μας, η οδός Κυπρίων Αγωνιστών, η οποία τυγχάνει της προστασίας του ως άνω μνημονευθέντος Προεδρικού Διατάγματος διότι βρίσκεται εντός της ζώνης των 150 μέτρων παράλληλη προς τη ρεματιά, έχει μετατραπεί σε βασικό οδικό άξονα σύνδεσης των περιοχών. Έτσι, λειτουργώντας σε υποκατάσταση της οδού Φραγκοκκλησσιάς, επιβαρύνθηκε με τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο. Σημειωτέον, ότι βάσει κυκλοφοριακής μελέτης που έγινε από το Δήμο Αμαρουσίου και κατατέθηκε πρόσφατα, μόνο την οδό Κυπρίων Αγωνιστών, διασχίζουν 17.000 αυτοκίνητα ημερησίως, εάν δε προστεθεί και η κυκλοφορία στους περί αυτήν δρόμους, ο αριθμός γίνεται μεγαλύτερος.
Οι οδοί Κυπρίων Αγωνιστών και Μακρυγιάννη (επίσης επιβαρυμένη από κυκλοφοριακό φόρτο) αποτελούν και εισόδους για το 15ο Δημοτικό Σχολείο και 16ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου. Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται στα σημεία που βρίσκονται έξω από τις σχολικές εγκαταστάσεις, ξεπερνούν συχνά τα 100 km/h με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια και ακεραιότητα των παιδιών. Ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά με τροχαία ατυχήματα, μέχρι στιγμής ευτυχώς, μόνο με τραυματισμούς πεζών. Είναι προφανές, ότι η διαβίωση των κατοίκων έχει καταστεί επισφαλής και αφόρητη, όσο δε αργεί η αποκατάσταση της κυκλοφορίας μέσω της οδού Φραγκοκκλησιάς, η οποία και επί δεκαετίες ήταν ο οδικός άξονας που εξυπηρετούσε την περιοχή, η κατάσταση επιδεινώνεται.
Η άμεση κυκλοφοριακή αποκατάσταση της περιοχής του Νέου Αμαρουσίου, με τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκκλησιάς, κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής κυκλοφορία των μαθητών και των πεζών κατοίκων και να αποφευχθεί περαιτέρω κίνδυνος ατυχημάτων.
Η Πρόεδρος:
Δρ. Ευγενία Λαμπή
Η Γενική Γραμματέας:
Φλώρα Ζαφειράκη
* Επισυνάπτονται υπογραφές των κατοίκων της περιοχής μας, των κατοίκων Πολυδρόσου, έγγραφα των Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων των σχολείων μας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων καθώς και έγγραφο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο».