Με άρθρο της που έχει ως τίτλο την ρήση του Μεγάλου Αλεξάνδρου «Βουλή και μύθοισι και ηπεροπηΐδι τέχνη» («Με θέληση, με παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης») η δημοτική Αρχή της Νατάσσας Κοσμοπούλου πέρασε στην αντεπίθεση για την απόφασή της να επιβάλλει νέο τέλος 0,50 ευρώ τον χρόνο ανά μονάδα επιφανείας κτηρίων και στις 3 Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Πεντέλης. Απόφαση η οποία κατέπεσε (5/11) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (με το σκεπτικό ότι δεν τηρείται η αρχή της ειδικότητας του εν λόγω τέλους), στην οποία είχαν προσφύγει τέσσερις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Η διοικούσα παράταξη («ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ») στην ανακοίνωσή της εγκαλεί τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου για την απουσία ενός ολιστικού σχεδίου βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, εξηγεί το σκεπτικό της πίσω από την εισήγησή για το νέο τέλος 0,50 και ζητά την στήριξη των δημοτών και των 3 ΔΚ, επικαλούμενη την «ενότητα» και διερωτώμενη πως γίνεται η επιβολή του τέλους 0,50 να χαρακτηρίζεται ως μέτρο «θετικό» για την ΔΚ Μελισσίων και «χαράτσι» για τις ΔΚ Πεντέλης και Νέας Πεντέλης.
«Η αλήθεια για το ενιαίο τέλος 0,50»
Αναλυτικά, το άρθρο της διοικούσας παράταξης αναφέρει τα εξής:
«Την εβδομάδα που μας πέρασε οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης επέδειξαν μία πρωτοφανή, συστρατευμένη επίθεση προς την διοίκηση του Δήμου Πεντέλης. Προφασιζόμενοι την έγνοια τους για την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, προέβησαν σε λαϊκίστικες και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις περί “μαθητευόμενων μάγων” και “ηχηρού ραπίσματος” βασισμένοι στην κατά το πως τους βολεύει η ανάγνωση και η ερμηνεία της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με το τέλος 050.
Προφανώς, κανένας από αυτούς δεν έχει ενδοιασμό στην εφαρμογή του δόγματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε πως κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα απάντησε με τον τίτλο του άρθρου «Με θέληση, με παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης».
Ας αποσαφηνίσουμε λοιπόν τις αλήθειες και τους μύθους για το ενιαίο τέλος 050 σχετικά με το οποίο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έστειλε υποδείξεις διορθώσεων για την τελική του έγκριση.
• Το τέλος αποτελεί πρωτοποριακή απόφαση της διοίκησης του 2007 του Δήμου Μελισσίων και καταβάλλεται εδώ και 17 χρόνια προκειμένου να διασφαλιστούν πράσινοι χώροι, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της πόλης με έντονη οικιστική ανάπτυξη.
• Είναι προφανές ότι δεν καταβλήθηκαν οι απαιτούμενες προσπάθειες από προηγούμενες διοικήσεις για τη διαμόρφωση ενός ολιστικού σχεδίου παρέμβασης που να βελτιώνει σταδιακά την ποιότητα ζωής όλων των δημοτών σε κάθε Δημοτική Κοινότητα.
• Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, δεν εξασφαλίστηκε η ισονομία, η ίση μεταχείριση και οι ίσες ευκαιρίες των πολιτών του δήμου μας. Χάριν μικροπολιτικών συμφερόντων, οι προηγούμενες διοικήσεις αλλά και ο κύριος Παπακωνσταντίνου από τη θέση που κατείχε, προτίμησαν να δημιουργήσουν ένα δήμο δύο ταχυτήτων στερώντας από την Πεντέλη και τη Νέα Πεντέλη την ευκαιρία των κοινόχρηστων χώρων που είναι αναγκαίοι σε μια σύγχρονη πόλη αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
• Το 0,50 είναι ως σήμερα ανταποδοτικό μόνο για τη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων και με τα χρήματα αυτά έχουν γίνει αρκετές αγορές, μεταξύ των οποίων πρόσφατα το οικόπεδο της 17ης Νοέμβρη για δημιουργία χώρου στάθμευσης, ο χώρος έναντι του Κολυμβητηρίου κ.α.
• Η εισήγηση αφορά την ενιαία επιβολή σε όλον τον Δήμο από 1/1/25 του ανταποδοτικού τέλους 0,50 για απαλλοτριώσεις, υπηρεσίες ή τοπικά έργα που συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της πόλης μας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι πολίτες των Δημοτικών Κοινοτήτων να χαρούν τα έργα και τη διαμόρφωση της πόλης τους με περισσότερους δημοτικούς χώρους και με σύγχρονο σχεδιασμό που αρμόζει στα χρόνια που έρχονται.
• Επίσης, χρειάζεται να τονιστεί ότι, στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ψηφίστηκε σε διαβούλευση η διατήρηση του ανταποδοτικού τέλους από τους δήμους αλλά και η, κατά το δοκούν, εφαρμογή του νέου τέλους τοπικής ανάπτυξης για την κάλυψη πάσης φύσεων δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Θεωρούμε ότι η σοβαρότητα της αντιμετώπισης ενός τέτοιου καίριου ζητήματος για όλον τον Δήμο έχει ως απαρχή την ενότητα όλων των δημοτών ουσιαστικά αλλά και πρακτικά. Η επιλογή του παραπάνω δόγματος από την αντιπολίτευση δείχνει μικρότητα και υστεροβουλία στο βωμό της πολιτικής αντιπαλότητας και αδιαφορία για το πραγματικό συμφέρον των πολιτών.
Πως είναι δυνατόν επί 17 χρόνια το τέλος αυτό να είναι θετικό και αποτελεσματικό για την ΔΚ Μελισσίων και ‘’χαράτσι’’ για τις δυο άλλες ΔΚ;
Η διοίκησή μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε είδους λοιδορία και πόλεμο εφόσον είναι από την πρώτη στιγμή ταγμένη στην εξυγίανση κάθε παθογένειας που βρίσκουμε σε κάθε πόρτα που ανοίγουμε.
Σε αυτό τον αγώνα χρειαζόμαστε την στήριξη από τον κάθε δημότη της κάθε Δημοτικής Κοινότητας προς όφελος όλου του Δήμου Πεντέλης. Και η στήριξή σας είναι διακριτή και δυναμική σε όλες τις μάχες που δίνουμε καθημερινά».
Διαβάστε ακόμα: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την επιβολή του τέλους «0,50»