Ο Σωτήρης Αμαριανάκης είναι ο νέος προπονητής της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Φοίβου Μελισσίων. Η ανακοίνωση της ομάδας προκάλεσε αίσθηση στο χώρο του βόλεϊ καθώς ο Σωτήρης Αμαριανάκης αποτελεί εξέχουσα μορφή του αθλήματος στη χώρα μας.
Ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας βόλεϊ η οποία το 1987 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γάνδης. Με το Εθνόσημο στο στήθος αγωνίστηκε 199 φορές. Σε συλλογικό επίπεδο ο Σωτήρης Αμαριανάκης αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε τίτλους. Επίσης αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ, τον Έσπερο και την ΑΕΚ.
Ως προπονητής από το 2010 έως το 2012 ήταν στον πάγκο του Γ.Σ Ηλιούπολης, ενώ το 2013 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 γυναικών με τον ΑΟ Θήρας. Το 2014 ήταν στο «τιμόνι» της ανδρικής ομάδας της Α.Ε Καρύστου και από το 2014 έως το 2016 ήταν προπονητής της Αγίας Παρασκευής στην Α2.