Η ομαδική έκθεση «Servare Intaminatum. Κλιματική Κρίση: Από το Αόρατο στο Ορατό ή πώς να αναπαραστήσεις το αδιανόητο» παρουσιάζεται έως τις 4 Ιουλίου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στον Λόφο Νυμφών, φέρνοντας στο επίκεντρο τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με την κλιματική κρίση.
Στη διοργάνωση συμμετέχει και ο καλλιτέχνης Νικόλας Κλάιντυ Τσάνο (Klajdi Tsano), ο οποίος μεγάλωσε και κατοικεί στην Πεντέλη από την ηλικία των δύο ετών. Η καλλιτεχνική του διαδρομή ξεκίνησε από μαθήματα ζωγραφικής στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Πεντέλης, ενώ τον Ιούνιο του 2024 αποφοίτησε με άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Σήμερα δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην Αθήνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διεπιστημονικής και πολιτιστικής συνέργειας του Δήμου Πεντέλης με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και διαπραγματεύεται την κλιματική κρίση ως ένα από τα πλέον επείγοντα και σύνθετα ζητήματα της εποχής μας, επιχειρώντας να μετατοπίσει το αόρατο στο πεδίο του ορατού και να αναδείξει, μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική πράξη, τρόπους αναπαράστασης του αδιανόητου. Μέσα από εικαστικές συμμετοχές και performances, οι καλλιτέχνες καλούνται να προσεγγίσουν το περιβαλλοντικό τραύμα, τη μνήμη του τόπου, την απώλεια, την ανθεκτικότητα και την ανάγκη συλλογικής εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής μεταβολής.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Δρόσος, Ράνια Εμμανουηλίδου, Δημήτρης Εφέογλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Νίκος Iavazzo& Ανδρέας Καλλή, Αναστάσης Καρράς, Πέγκυ Κλιάφα, Κώστας Κοϊνός, Παναγιώτης Κουλουράς, Ανδρέας Λόλης, Κατερίνα Μπόταση, Πανδώρα Μουρίκη, Ελένη Πανουκλιά, Αντιγόνη Πασίδη, Άννα Προβατάρη, Πάνος Σκλαβενίτης, Κώστας Τζημούλης, KlajdiTsano, Έφη Χαλιορή και Δέσποινα Χαριτωνίδη.
Στο πρόγραμμα των performances συμμετέχουν οι: Φανή Αράπη, Φωτεινή Καλλέ, Ελένη Μεσάδου, Άννα Τζάκου& Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, CollectifMasi και Ομάδα ΦΡΜΚ — περ. Φάρμακο.
Η δημοτική Αρχή αναφέρει:
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Πεντέλης η συμμετοχή του συμπολίτη μας Νικόλα ΚλάιντυΤσάνο- KlajdiTsano, ο οποίος μεγάλωσε και διαμένει στην Πεντέλη από την ηλικία των δύο ετών. Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε μέσα από μαθήματα ζωγραφικής στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Πεντέλης, ενώ τον Ιούνιο του 2024 αποφοίτησε με άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και σήμερα δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην Αθήνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η παρουσία του στην έκθεση συνδέει δημιουργικά την τοπική καλλιτεχνική διαδρομή με έναν ευρύτερο δημόσιο διάλογο για την κλιματική κρίση, την επιστήμη, τον πολιτισμό και την ευθύνη απέναντι στο μέλλον»
Ν. Κοσμοπούλου: «Στηρίζουμε δράσεις που ενώνουν τον πολιτισμό με την επιστήμη»
Η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, δήλωσε:
«Ο Δήμος Πεντέλης στηρίζει με συνέπεια δράσεις που ενώνουν τον πολιτισμό, την επιστήμη και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η έκθεση “ServareIntaminatum” αποτελεί μια ουσιαστική καλλιτεχνική παρέμβαση για την κλιματική κρίση, ένα ζήτημα που αφορά άμεσα το παρόν και το μέλλον όλων μας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συμμετοχή του συμπολίτη μας Νικόλα Κλάιντυ Τσάνο, του οποίου η πορεία αποδεικνύει ότι η τοπική δημιουργία μπορεί να συνομιλεί με μεγάλα διεθνή ζητήματα και να συμβάλλει ενεργά στον δημόσιο διάλογο».
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άρτεμις Αργύρη, δήλωσε:
«Η τέχνη έχει τη δύναμη να κάνει ορατό αυτό που συχνά παραμένει αθέατο ή δύσκολο να ειπωθεί. Η συγκεκριμένη έκθεση προσεγγίζει την κλιματική κρίση όχι μόνο ως περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και ως βαθιά πολιτισμική και κοινωνική πρόκληση. Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού χαιρετίζω θερμά όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και συντελεστές στο κοινό πρόταγμα πως αποτελεί πολιτειακή αποστολή, τιμή και παρέμβαση η υποστήριξη δράσεων που ενεργοποιούν τη σκέψη, τη μνήμη και τη συλλογική ευθύνη».
Info
Διάρκεια: 4 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2026
Χώρος: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο, 19:00 – 22:30









































































































