Επ’ ευκαιρίας της ολοκλήρωσης της αποστολής Cassini στον πλανήτη Κρόνο, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ψηφιακής πλανηταριακής παράστασης «Αποχαιρετώντας το Cassini», παραγωγής του Θεοφάνη Ματσόπουλου, ταυτόχρονα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη, με την συμμέτοχή του Φορητού Ψηφιακού Πλανηταρίου (Planetarium OTG ), και στο Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) στην Θεσσαλονίκη.
Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης τις ακόλουθες ώρες: 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00). Παράλληλα με τις παραστάσεις θα γίνεται παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου με το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall.
Στις 20. 00 θα πραγματοποιηθεί σύντομη διάλεξη διάρκειας μισής ώρας σχετικά με την αποστολή του Cassini από τον Δρα ΝικόλαοΣέργη (Επιστημονικό Συνεργάτη στην έδρα της Επιστήμης του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών). Για την ομιλία απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο 210 3490160. Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο όπου θα πραγματοποιηθούν οι προβολές, έχει χωρητικότητα ανά παράσταση 40 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι συντελεστές της παράστασης
Την παράσταση δημιούργησε ο Θεοφάνης Ματσόπουλος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών θόλου, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η παράσταση, διάρκειας 20 λεπτών, ήδη προβάλλεται σε πλανητάρια του εξωτερικού. Μέχρι τώρα έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Ιαπωνικά, Ρώσικα και Ινδικά) και διατίθεται στα πλανητάρια όλης της Γης με τον Αγγλικό τίτλο «Farewell Cassini».
Λίγα λόγια για την παράσταση
Μετά από σχεδόν 20 χρόνια στο διάστημα, η διαστημοσυσκευή Cassini είναι μία από τις πιο επιτυχημένες διαστημικές αποστολές στην εξερεύνηση του διαστήματος. Από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017, το Cassini πραγματοποίησε μια τολμηρή σειρά τροχιών που ήταν, από πολλές απόψεις, σαν μία εντελώς νέα αποστολή. Μετά από μία τελευταία κοντινή διέλευση από το φεγγάρι του Κρόνου Τιτάνα, το Cassini πέρασε πάνω από τους παγωμένους δακτυλίους του πλανήτη και ξεκίνησε μια σειρά ριψοκίνδυνων διελεύσεων μεταξύ του πλανήτη και των δακτυλίων. Καμία άλλη αποστολή δεν είχε εξερευνήσει αυτή τη μοναδική περιοχή. Οι πληροφορίες από αυτές τις τελευταίες τροχιές θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς οι γιγαντιαίοι πλανήτες -και τα πλανητικά συστήματα παντού -σχηματίζονται και εξελίσσονται. Στις 15 Σεπτεμβρίου το Cassini θα εισέλθει στην πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου όπου και θα αποσυντεθεί.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, Πεντέλη (https://www.astro.noa.gr/gr/contact/)