Το απόγευμα της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου 2008, στην Γκαλερί Φωτοπούλου στο Μαρούσι, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Σημείο», των Ανδριανής Βεντούρη, Ελεάνας Μαργαρίτη και Νικολέττας Τζάννε, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την UNESCO Αμαρουσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και προώθηση πολιτιστικών εκφράσεων».
Οι δημιουργοί
Η κ. Ελεάνα Μαργαρίτη, με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και Master στις Τέχνες, η κ. Νικολέττα Τζάννε, αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών και Master στις Τέχνες και η κ. Ανδριανή Βεντούρη, με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, είναι τρεις καλλιτέχνιδες οι οποίες κλήθηκαν από την UNESCO Αμαρουσίου να εκφραστούν πάνω στο θέμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και πρέπει να ομολογήσουμε ότι επιτυχώς ανταποκρίθηκαν με έμπνευση και διαφορετικό τρόπο η καθεμία, αποσπώντας συγχαρητήρια από όλους τους προσελθόντες την ημέρα των εγκαινίων.
Μιλώντας στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» για το πρόγραμμα «Ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και προώθηση πολιτιστικών εκφράσεων», η πρόεδρος της UNESCO Αμαρουσίου κ. Γιάννα Πουσπουρίκα είπε: «Από την αρχή και μέχρι το τέλος του 2008 υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έχουμε πάρει από το υπουργείο Απασχόλησης και το οποίο ως σχέδιο δράσης έχει την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και την προώθηση των πολιτιστικών εκφράσεων. Οι δε ωφελούμενες ομάδες απ’ αυτό το οποίο υλοποιούμε στο Μαρούσι και στα Μελίσσια, είναι πρωτίστως οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών, ομάδες γονέων, εκπαιδευτικών της περιοχής, καθώς φυσικά και το ευρύτερο κοινό.
Η ενημέρωση και η πληροφόρησή τους επιτυγχάνεται με σεμινάρια, ημερίδες, ομιλίες, με εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής, όπως η σημερινή, με μουσική και θέατρο και με άλλες διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες θα βοηθήσουν στη διάδοση της γνώσης για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς των βιβλίων, των έργων τέχνης, κάθε μνημείου ιστορικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, αλλά κυρίως μέσω της εθελοντικής δραστηριοποίησης όλων μας, για να διατηρήσουμε τα καλά, που κληρονομήσαμε και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο απ’ όλες τις απόψεις κόσμο για το μέλλον των παιδιών μας».
Προστασία
Αναφερόμενη στο ρόλο της UNESCO επί του συγκεκριμένου θέματος, η κ. Πουσπουρίκα μας είπε χαρακτηριστικά: «Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), αφού διαπίστωσε ότι η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά απειλούνται με καταστροφή εξαιτίας όχι μόνο της φθοράς του χρόνου, αλλά και από άλλες αιτίες κοινωνικές και οικονομικές, θεώρησε ότι η Προστασία τους σε εθνικό επίπεδο μένει πολλές φορές ανολοκλήρωτη. Επίσης, διαπίστωσε ότι κάποια αγαθά της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει ένα οικουμενικό αποτελεσματικό σύστημα προστασίας οργανωμένο, διαρκές και σύγχρονο.
Έτσι, με τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, που συνήλθε στο Παρίσι από 17 Οκτωβρίου – 21 Νοεμβρίου 1972, επικυρώθηκε μια Σύμβαση για την παγκόσμια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Δημιουργήθηκε δε ένας κατάλογος από μνημεία και φυσικά τοπία, τα οποία προστατεύονται από την UNESCO. Υπογράφοντας αυτή τη Συνθήκη, κάθε χώρα δεσμεύεται να προστατεύσει την εθνική κληρονομιά της, είτε αυτή συγκαταλέγεται στον κατάλογο είτε όχι, αλλά και τις τοποθεσίες, που βρίσκονται στην επικράτειά της. Τέλος, για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο οι εθνικοί χώροι ενός κράτους, πρέπει να ικανοποιούν τα κριτήρια επιλογής, που έχει θέσει η UNESCO, ανάλογα με το αν πρόκειται για Πολιτιστική – Φυσική Κληρονομιά ή για Προφορική ή Άυλη Κληρονομιά».
Η έκθεση «Σημείο» στην Γκαλερί Φωτοπούλου (Διάμεση 2 & Ερμού – Τηλέφωνο: 2108020119) θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2005.
Άγγελος Πολύδωρος








































































































