Εγκαίνια ανάλογα των εκθεμάτων του νέου μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου, και όχι εγκαίνια πυροτεχνημάτων ή εφήμερη εκδήλωση ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι «στις 20 Ιουνίου, παρουσία προέδρων χωρών, πρωθυπουργών, διεθνών προσωπικοτήτων, αλλά και σε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη, θα γίνουν μουσειακές αποκαλύψεις».
Οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του μουσείου θα διαρκέσουν για μία εβδομάδα στην πόλη της Αθήνας -και όχι μόνο- να ντύνονται γιορτινά.
Οι πόρτες του Μουσείου θα ανοίξουν στις 17 Ιουνίου για τους διαπιστευμένους πολιτιστικούς συντάκτες, οι οποίοι για ένα δίωρο θα ξεναγηθούν στους χώρους του, ενώ αργότερα θα γίνει η ξενάγηση των διευθυντών των ΜΜΕ.
Στις 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση υπηρεσιακών στελεχών, διοικήσεων και μελών ΚΑΣ και Συμβουλίου Μουσείων, ενώ στις 8 το βράδυ θα επισκεφθούν το Μουσείο ακαδημαϊκοί, δημιουργοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι της τέχνης και όλες οι Επιτροπές Επιστροφής Μαρμάρων από όλον τον κόσμο, καθώς και ο σύλλογος Αμερικανών Φίλων του Μουσείου.
Στις 19 Ιουνίου οι πόρτες του Μουσείου ανοίγουν για τα διεθνή ΜΜΕ και, τέλος, στις 20 Ιουνίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιείται η τελετή έναρξης.
Στην τελετή θα παραστούν αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί, οι πρόεδροι της ΔΟΕ και της UNESCO, τέως πρόεδροι Δημοκρατίας, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, και, ακόμα, εκδότες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.
Από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το Μουσείο και ειδικότερα όσοι κάνουν κράτηση μέσω του συστήματος e-ticketing, που δεν θα ξεπερνούν σε τρεις ημερήσιες ζώνες, τα 2.550 άτομα για τρεις ημέρες.
Επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι, υπολογίζοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ το 2010 θα φτάσει τα 5 ευρώ.