Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται όλα τα γεγονότα στη νεοελληνική εκπαίδευση από το 1821 μέχρι το 1986, δηλαδή:
Οι διάφορες παιδαγωγικές τάσεις στην Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, το γλωσσικό πρόβλημα και οι συνέπειές του στην ελληνική εκπαίδευση, τα διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα και μέθοδοι διδασκαλίας (αλληλοδιδακτική μέθοδος, Εμβαρτιανό σύστημα, σχολείο εργασίας). Επίσης, δίνονται μονογραφίες των κυριότερων εκπροσώπων των τάσεων αυτών (Χ. Παπαμάρκου, Σπ. Μωραΐτη, Π. Οικονόμου, Δ. Γληνού, Αλ. Δελμούζου, Μ. Τριανταφυλλίδη, Ν. Εξαρχόπουλου κ.ά.).
Ακόμη εξετάζονται ο «Εκπαιδευτικός Όμιλος» και η διάσπασή του, καθώς και όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και αντιμεταρρυθμίσεις στην ελληνική εκπαίδευση με προβληματισμούς και κριτική προσέγγιση από το 1895 ως το 1986.
Πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο για τον εκπαιδευτικό, τον ιστορικό και κάθε βιβλιόφιλο που τον ενδιαφέρει η πορεία της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
(Έκδοση Δ. Ν. Παπαδήμα / Σελίδες 416 / 8 εικόνες εκτός κειμένου / 10 διαγράμματα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων / πίνακας των βασικότερων εννοιών και όρων / 4η έκδοση βελτιωμένη έτους 2010 / Τιμή 21,63 ευρώ)