Η φωτογραφική ομάδα ART/IF/ACT, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεών της και με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και του Σουηδικού Ινστιτούτου, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διεθνούς φήμης σουηδό φωτογράφο JH Engström.
Ο JH Engström θα πραγματοποιήσει 5ήμερο φωτογραφικό masterclass στον χώρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς (30 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2011 ).
Το Masterclass «Haunts» απευθύνεται σε φωτογράφους και γενικότερα σε καλλιτέ-χνες εξοικειωμένους με το φωτογραφικό μέσο και θα περιλαμβάνει καθημερινή πρακτική φωτογραφικών λήψεων, με παράλληλη κριτική, επιλογή και καθοδήγηση από τον JH Engström.
Ημερομηνία διεξαγωγής Masterclass: Κυριακή 30 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 – Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 – Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα) – Οργάνωση παραγωγής: ART/IF/ACT – Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.art-if-act.com / κατηγορία: PROJECT.
Ο JH Engström θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώ-πους της σύγχρονης διεθνούς φωτογραφικής σκηνής. H ιδιαιτερότητα της φωτογραφικής του προσέγγισης εκφράζεται κυρίως μέσα από τη συνεχή αναδιαπραγμάτευση του παρο-ντικού χρόνου, αντιπαραθέτοντας την αμεσότητα του βιώματος με τη διαμεσολάβηση της μνήμης. Χρησιμοποιεί διαφορετικές φωτογραφικές τεχνικές και στυλ, από έγχρωμα πορ-τρέτα με χρήση φλας μέχρι ασπρόμαυρες εικόνες τοπίων με υψηλό κοντράστ, βασικό χα-ρακτηριστικό της οπτικής του ταυτότητας.
Όπως λέει ο ίδιος: «Θέλω να ζω την πραγματικότητα με απόλυτη συνείδηση της προσωπικής μου ελευ-θερίας. Φωτογραφίζω αυτοβιογραφικά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και τολμώντας να δω τη ζωή μου κατάματα, δίχως όρια. Δεν με νοιάζει ποιος είμαι ή που είμαι, απλά αφήνω την κάμερα να αφηγείται την ιστορία, χωρίς κανενός είδους φορμαλιστικούς ή τεχνικούς περιο-ρισμούς. Η έλλειψη στοιχειώδους τεχνικής αρτιότητας και ιεραρχίας είναι συνειδητή και υπογραμμί-ζει την υποκειμενική διάσταση των εικόνων μου. Ο χρόνος είναι ελκυστικά ρευστός, ενώ την ίδια στιγμή ο άνθρωπός εκλιπαρεί για επαφή, για ουσιώδη, ανθρώπινη, καθημερινή επαφή. Απροκάλυπτες εικόνες, είδωλα των ψυχολογικών προκλήσεων της ανθρώπινης ύπαρξης.»
Ο JH Engström γεννήθηκε το 1969 στο Carlstad της Σουηδίας και πέρασε την παι-δική του ηλικία μεταξύ Σουηδίας και Γαλλίας. Εργάστηκε ως βοηθός του φωτογράφου μόδας Mario Testino, ο οποίος τον μύησε στη χρήση των μεικτών φωτογραφικών τεχνι-κών που χαρακτηρίζουν το έργο του μέχρι σήμερα.
Το 1993 επέστρεψε στη Στοκχόλμη ως βοηθός του γνωστού σουηδού φωτογράφου Anders Petersen, αναπτύσσοντας μαζί του μία μακρόχρονη προσωπική κι επαγγελματική σχέση, η οποία οδήγησε στην έκδοση του κοινού τους βιβλίου “From Back Home” το 2009.
Το 1997 αποφοίτησε από το Τμήμα Φωτογραφίας και Κινηματογράφου του Πανε-πιστημίου του Gothenburg. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Shelter”.
Το 1998 μετακόμισε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε να δουλεύει το βιβλίο “Trying to Dance”, το οποίο ολοκλήρωσε το 2001 στη μητρική του πόλη Värmland. Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε την αρχή μίας τριλογίας, που συμπληρώθηκε με το “Haunts” το 2006 και το “Wells” το 2010. Τα τρία αυτά βιβλία έχουν αυτοβιογραφικό χα-ρακτήρα και παρουσιάζουν με τρόπο διακριτικό στοιχεία της ιδιωτικής ζωής του Engström.
Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Author Book Award για το βιβλίο του “From Back Home” στο το διεθνές φωτογραφικό φεστιβάλ “Les Recontres d´Arles Photographie” το 2009 και το Swedish Photo Book Prize για το “Shelter” το 1998.
Η ομάδα ART/IF/ACT δραστηριοποιείται από τον Απρίλιο του 2010 ως μια ανοιχτή επι-κοινωνιακή πλατφόρμα για την ενημέρωση, την προώθηση και την εκπαίδευση στο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διαδικτυακή ενημέρωση: Μέσα από το web portal της (www.art-if-act.com) παρέχει online παρουσίαση του έργου Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, όπως και όλων των σημαντικών δρώμενων στο χώρο της φωτογραφίας διεθνώς.
Εκπαίδευση: Μέσα από συντονισμένες εκπαιδευτικές δράσεις διοργανώνει ανα διαστήματα ειδικά σεμι-νάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, διακεκριμένων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών (φωτογράφοι, επιμελητές εκθέσεων, εκδότες, διευθυντές φεστιβάλ, κτλ).
Η ομάδα ART/IF/ACT αποτελείται από τους Μαριλένα Σταφυλίδου (φωτογράφο), Νικάνδρη Κουκουλιώτη (photo editor), Γιώργο Πρίνο (φωτογράφο), Λάμπρο Παπανικολάτο (project manager/φωτογράφο) και Γιώργο Καραηλία (photo editor/φωτογράφο).







































































































