Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ήδη μετράμε δύο μεγάλες πυρκαγιές στο νομό Αττικής, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει σοβαρές ελλείψεις και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια να απαγορεύει την κυκλοφορία οχημάτων και τη διέλευση πεζών στα περιαστικά δάση από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν χρειαστεί.
Οι ήπιες καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού ήταν μέχρι πριν από λίγες μέρες πολύτιμος σύμμαχος στην αντιπυρική προστασία του Λεκανοπεδίου και ειδικότερα των Βορείων Προαστίων, τα κενά όμως που υπάρχουν στα συστήματα πυροπροστασίας στους Δήμους της περιοχής παραμένουν και οι επικλήσεις στον… Θεό να έχουμε καλό καιρό δεν επαρκούν για μια σωστή πυροπροστασία.
Με διμηνίτες συμβασιούχους
Στο Δήμο Χαλανδρίου ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Μάνος Κρανίδης από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου εντόπισε ως ένα από τα προβλήματα της μη αποδοτικής πυροπροστασίας τις δίμηνες συμβάσεις καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος για την εκπαίδευση του εποχικού προσωπικού και την αφομοίωση των καθηκόντων του, ενώ επιπλέον δεν υπάρχει κρατική πρόνοια για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.
Η ενίσχυση των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τον κ. Κρανίδη πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα του κράτους για τα θέματα πυρασφάλειας.
Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Κρανίδη η Ρεματιά Χαλανδρίου είναι η κρίσιμη περιοχή πυρασφάλειας στο Δήμο Χαλανδρίου για τη φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και διαχρονικά.
Τα κυριότερα διαχρονικά προβλήματα στην πλειονότητα των δήμων αφορούν την έλλειψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού και πόρων (μηχανημάτων, εξοπλισμού, οχημάτων).
Σε ερώτησή μας εάν ο Δήμος Χαλανδρίου έλαβε φέτος κρατική επιχορήγηση για την αντιπυρική προστασία, ο κ. Κρανίδης μας απάντησε ότι έχουν λάβει το ποσό των 22.100 ευρώ και τα χρήματα ήδη αξιοποιούνται σε δράσεις όπως ο καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων και η ενίσχυση εξοπλισμού του τμήματος πολιτικής προστασίας.
Επίσης μας ενημέρωσε ότι έχουν προγραμματιστεί εγκαίρως προσλήψεις εποχικού προσωπικού με τη μοναδική δυνατότητα των δίμήνων συμβάσεων και θα προσληφθούν 12 άτομα για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, το πλέον κρίσιμο χρονικό διάστημα για την αντιπυρική προστασία. Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Κρανίδης μας επισήμανε ότι η κρατική λογική των δίμηνων προσλήψεων δεν είναι η ορθή, αφού λόγω του περιορισμένου χρόνου πρόσληψης δημιουργούνται ζητήματα όπως η ελλιπής δυνατότητα κατάλληλης εκπαίδευσης και αφομοίωσης καθηκόντων του νέου προσωπικού και η αδυναμία κάλυψης των αναγκών του τμήματος πολιτικής προστασίας για το υπόλοιπο του έτους.
Ο καθαρισμός οικοπέδων
Όσον αφορά στο καθαρισμό των οικοπέδων, ο αντιδήμαρχος μας απάντησε ότι η διαδικασία καθαρισμού δημοτικών και ιδιωτικών οικοπέδων είναι σύνθετη, αφού ο καθαρισμός των πρώτων είναι αρμοδιότητα του Δήμου και των δεύτερων των ιδιοκτητών οικοπεδούχων. Για παράδειγμα δρομολογήθηκαν και εκτελέσθηκαν ενέργειες καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων όπως η Ρεματιά, πάρκα, κλπ , ενώ ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία επικουρικής εργολαβίας καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων. Επίσης έχουν ενημερωθεί επισήμως από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, 175 ιδιοκτήτες ιδιωτικών οικοπέδων τα οποία χρήζουν καθαρισμού την αντιπυρική περίοδο. Αρκετοί από αυτούς ανταποκρίθηκαν, προβαίνοντας στην περιποίηση και καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.
Οι εθελοντές
Τέλος, ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο για τον ρόλο των εθελοντικών ομάδων στην αντιπυρική προστασία και εκείνος μας απάντησε ότι η ενεργός συμμετοχή των εθελοντών για την αντιπυρική προστασία είναι διαχρονική, σημαντική και ουσιαστική στο Δήμο Χαλανδρίου. Στόχος του Δήμου Χαλανδρίου είναι η ενίσχυση αυτού του κινήματος προσφοράς από περισσότερους πολίτες, ειδικά για την πυροπροστασία της Ρεματιάς Χαλανδρίου από αυτούς που κατοικούν πέριξ της Ρεματιάς Χαλανδρίου.
Ήδη φέτος έχουν γίνει με επιτυχία δράσεις καθαρισμού με κοινή συμμετοχή των υπηρεσιών και εθελοντών. Βέβαια η συμμετοχή των εθελοντών, συνεχίζει ο κ. Κρανίδης, μπορεί και οφείλει εκ των πραγμάτων να είναι επικουρικής φύσης αφού ο γενικός συντονισμός ενεργειών πυρασφάλειας γίνεται από τον Δήμο με την συνεργασία κεντρικών φορέων όπως η Πυροσβεστική.
Γι’ αυτό η ενίσχυση των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα του κράτους για τα θέματα πυρασφαλείας, με την συμμετοχή των εθελοντών να προσδίδει την κρίσιμη και απαραίτητη επικουρική υποστήριξη για τη συγκεκριμένη αυτή διαδικασία πυροπροστασίας αλλά και γενικότερα για λοιπά θέματα κατά τη διάρκεια του έτους.