Ένας από τους αφανείς ήρωες των ημερών και όχι μόνο ήταν το στέλεχος του Λιμεναρχείου Ραφήνας Βαγγέλης Κατσιφαράκης, κάτοικος του Χαλανδρίου, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του γλίτωσε από βέβαιο πνιγμό μία 73χρονη, ανοικτά του Μαραθώνα. Με ανέμους άνω των πέντε μποφόρ και τη γυναίκα αγνοούμενη για σχεδόν 4 ώρες, το μεσημέρι της 6ης Ιουλίου, ο 34χρονος κελευστής την εντόπισε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και χωρίς δεύτερη σκέψη, βούτηξε με τα ρούχα από το σκάφος στη θάλασσα, έπιασε την κολυμβήτρια και τη μετέφερε, σώζοντάς την από τον θάνατο.
Στην ίδια προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε στο λιμάνι Ραφήνας όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διεκομίσθη -καλά στην υγεία της- στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ». Μάλιστα, η 73χρονη είναι επίσης κάτοικος Χαλανδρίου με ιταλική καταγωγή. Είχε μπει στη θάλασσα για να κολυμπήσει, αλλά παρασύρθηκε από τα ρεύματα στην περιοχή. Η συντροφιά της, που βρισκόταν στην ακτή, όταν διαπίστωσε ότι η γυναίκα αργούσε ειδοποίησε τις Αρχές.
Με μήνυμά της στο Facebook, η μητέρα του λιμενικού, Στυλιανή Κατσιφαράκη, κάτοικος του Κάτω Χαλανδρίου αναφέρθηκε στο γεγονός: «Είμαστε περήφανοι γονείς για τον γιο μας που, με κίνδυνο της ζωής του, έσωσε τον συνάνθρωπό μας από σίγουρο πνιγμό όπως έχει κάνει κι άλλες φορές». Όπως σημείωσε για τον Βαγγέλη, «είναι από τα παιδιά που εργάζονται με μεράκι στη δουλειά τους με υψηλό, γενναίο και ηθικό φρόνημα και του αξίζουν πολλά, όχι μόνο συγχαρητήρια, να αξιολογείται όπως του αξίζει! «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το γιο μας που κάνει υπερήφανο το Λιμενικό Σώμα και τον ευχαριστούμε!», κατέληξε η ίδια.
Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής – Πειραιώς και Νήσων, θέλοντας να εκφράσει «τα συγχαρητήρια στα στελέχη του περιπολικού σκάφους και ιδιαιτέρως στον Κελευστή Λ.Σ. Ευάγγελο Κατσιφαράκη για το ζήλο και την αυταπάρνηση που επέδειξε σώζοντας μια ανθρώπινη ζωή από βέβαιο θάνατο».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αμαρυσίας», τον ήρωα Χαλανδραίο, μικρότερο από τους τρεις γιους της οικογένειας Κατσιφαράκη, διακρίνει διαχρονικά το πνεύμα αυτοθυσίας και αλληλεγγύης. Πολλές ήταν οι φορές που έχει ορμήσει στα κύματα, για να γλιτώσει ανθρώπους, διακινδυνεύοντας τη ζωή του. Ενδεικτικά, στην τραγωδία στο Μάτι το 2018, ο Βαγγέλης διέσωσε δεκάδες πολίτες, αλλά και συγκλονίστηκε, όταν ανέσυρε πνιγμένα σώματα, μεταξύ των οποίων και του πατέρα Σπυρίδωνα, προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.
Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Δείτε επίσης: Έφοδος ανακριτή στο Κέντρο της Πυροσβεστικής – Στα χέρια του στοιχεία για το Μάτι