Αργυρό βραβείο για δράσεις αναβάθμισης στα σχολεία κατέκτησε ο Δήμος Χαλανδρίου στα Best City Awards, τα μοναδικά στην Ελλάδα που επιβραβεύουν την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής στις ελληνικές πόλεις. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιώαννα Αθανασάτου, συνοδευόμενη από την ειδική συνεργάτη του δημάρχου Σίμου Ρούσσου Βάλια Χριστούλη, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στην τελετή απονομής, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τη συμμετοχή των νικητών, μελών της Κριτικής Επιτροπής, εκπροσώπων Δημοσίου και επιχειρήσεων, καθώς και δημοσιογράφων.

Tα Best City Awards 2022 που διοργανώνει η Boussias, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Περιφέρειας Αττικής για 5η χρονιά, ανέδειξαν κορυφαίες πρακτικές και λύσεις του έτους που πέρασε, μιας χρονιάς εξαιρετικά δύσκολης, όπως σημείωσε η δημοτική Αρχή, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου λόγω της πανδημίας, δοκιμάστηκαν οι αντοχές συστημάτων και ανθρώπων.
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Δημήτρης Παπαστεργίου, επικεφαλής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, ενώ επίτιμος πρόεδρος ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής). Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων σε κάθε κατηγορία, σύμφωνα με τον Δήμο, πραγματοποιήθηκε μέσω του online συστήματος αξιολόγησης από 28 μέλη και τα βραβεία προέκυψαν από τον μέσο όρο βαθμολογίας που συγκέντρωσε η κάθε περίπτωση.
«Λειτουργικές και προσβάσιμες μονάδες στην πράξη»
Σε μήνυμά της δημοτική Αρχή. ανέφερε ότι «η εμπνευσμένη βέβαια δουλειά της αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενας Χριστούλη, της Τεχνικής Υπηρεσίας και του ζωγράφου Χρήστου Ρουμελιώτη, είναι μέρος μόνο του τεράστιου έργου που γίνεται τα τελευταία χρόνια στα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, με στόχο ένα λειτουργικό, προσβάσιμο για όλους και φιλικό προς το περιβάλλον δημόσιο σχολείο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
► Κτιριακές παρεμβάσεις: Τα έργα συντήρησης στα σχολεία του Χαλανδρίου συνεχίζονται. Μετά την ολοκλήρωση της εργολαβίας των 1.200.000 ευρώ, νέο έργο ύψους 600.000 συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2022. Τα έργα, που ξεκίνησαν το Μάιο του 2019 και χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του Δήμου Χαλανδρίου, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βάψιμο εξωτερικών όψεων, τοποθετήσεις μονώσεων, ανακαινίσεις προκατασκευασμένων αιθουσών, τοποθετήσεις νέων και ανακαινίσεις χώρων υγιεινής.
► Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων: Σε εξέλιξη είναι και το έργο ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας δέκα σχολείων της πόλης, σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα. Το έργο ύψους 1.250.000, που χρηματοδοτείται κατά 750.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, περιλαμβάνει παρεμβάσεις στεγάνωσης και θερμομόνωσης, αντικατάστασης των κουφωμάτων (παραθύρων και εξώθυρες) και των φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας LED.
► Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑμεΑ: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το έργο κατασκευής 28 ραμπών και 29 χώρων υγιεινής AμεA στις σχολικές μονάδες του Δήμου. Το έργο προϋπολογισμού 285.000 ευρώ χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από ίδιους πόρους του Δήμου Χαλανδρίου και από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».
► Εγκατάσταση ανελκυστήρων: Τη λογική της εξασφάλισης καθολικής προσβασιμότητας υπηρετεί και η επιλογή του Δήμου Χαλανδρίου για την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 8 σχολεία της πόλης. Το έργο προϋπολογισμού 260.400 ευρώ χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και δευτερευόντως από ίδιους πόρους του Δήμου.
► Ανακατασκευή αύλειων χώρων: Πρόκειται για έργο ύψους 2.000.000, η μελέτη του οποίου έχει κατατεθεί προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
«Ακόμα περισσότερες αίθουσες για όλους»
Η δημοτική Αρχή σημείωσε ότι «με επίμονες και επίπονες προσπάθειες, η σημερινή διοίκηση του Δήμου, άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία τριών νέων σχολείων, που θα δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει το Χαλάνδρι», επισημαίνοντας συγκεκριμένα:
► 6ο Λύκειο: Με την παραχώρηση του σχετικού οικοπέδου του Δήμου στην ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε), με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, από τις 9 Φεβρουαρίου 2022, έγινε ένα ακόμα βήμα προς την ανέγερση του 6ου Λυκείου Χαλανδρίου. Η παραχώρηση του ιδιόκτητου ακινήτου του Δήμου, επί των οδών Μελίνας Μερκούρη και Αντώνη Τρίτση (Ο.Τ. 1192), θα γίνει για όσο διάστημα απαιτηθεί για την κατασκευή και οριστική παραλαβή του σχολείου.
► 17ο Δημοτικό: Με χρηματοδότηση ύψους 385.598 ευρώ από το ΕΣΠΑ, θα γίνουν οι μελέτες για την ανέγερση του 17ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, μετά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να τις εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014- 2020». Η ένταξη των μελετών συνιστά το πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα για την ανέγερση του 17ου Δημοτικού.
► Ειδικό Σχολείο: Με ομόφωνη γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ενεργοποιείται χωροθέτηση στο οικόπεδο του Δήμου στο ΟΤ 1116 στην περιοχή Πατήματος για τη δημιουργία και Ειδικού Σχολείου. Οι προδιαγραφές της κατασκευής του σχολείου θα οριστούν από την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) και το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας τής Ειδικής Αγωγής».
Σίμος Ρούσσος: «Εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι σε δύσκολες συνθήκες»
Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος ανέφερε: «Εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι σε δύσκολες συνθήκες για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Στην Τεχνική,στις σχολικές επιτροπές, στην Φλύα.Ιδιαιτερες ευχαριστίες σε όλους και όλες. Ιδιαίτερα στην αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη, στον ζωγράφο μας Χρήστο Ρουμελιώτη για τις ατέλειωτες ώρες σχεδιασμού, επιλογής υλικών, επί τόπου επίβλεψης και κυρίως για την φαντασία και την αποτελεσματικότητα».
Έλενα Χριστούλη: «Διαρκής η φροντίδα μας»
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σημείωσε: «Η φροντίδα μας για τα σχολεία της πόλης είναι διαρκής. Από το 2019 και εν μέσω πανδημίας, είναι σε εξέλιξη στα σχολεία μας έργα ύψους 3.495.000 ευρώ. Αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε και τη χρηματοδότηση των 2 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή των αύλειων χώρων, θα φτάσουμε αισίως σε επένδυση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ (!). Το βραβείο που κερδίσαμε στα Best City Awards είναι μια ελάχιστη αναγνώριση του έργου που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Η μεγαλύτερη επιβράβευση της προσπάθειάς μας, είναι όταν οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους φιλοξενούνται σε όμορφα, λειτουργικά και προσβάσιμα σχολεία που θα τους εμπνέουν»
Δείτε επίσης: Κοινωνικό Παντοπωλείο: Αυξημένη στήριξη Δήμου και χορηγών – Νέα υπηρεσία για παιδιά