Σε φορτισμένο κλίμα λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, ο Δήμος Χαλανδρίου βράβευσε μαθήτριες & μαθητές των Λυκείων και ΕΠΑΛ για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Η σχετική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το δημοτικό τμήμα Παιδείας την Κυριακή 12 Μαρτίου, άνοιξε στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Ζήση, με την τήρηση ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Οι πρωτοετείς, πλέον, φοιτητές βραβεύτηκαν συμβολικά για τον κόπο τους, παρουσία γονιών και συγγενών τους κι όπως ανέφερε η διοίκηση, έδωσαν με την ορμή της νεότητάς τους μήνυμα ελπίδας & αισιοδοξίας.
Σ. Ρούσσος: «Το ταξίδι σας να είναι φωτεινό και δημιουργικό»
Στον σύντομο χαιρετισμό του προς τα τιμώμενα πρόσωπα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, στάθηκε στην ουσία της παιδείας και της γνώσης που ξεπερνά τα όρια των πτυχιακών τίτλων και τόνισε ότι στις σκοτεινές εποχές που διανύουμε και στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη «ιεραρχούμε ξανά τις προτεραιότητες μας και ξανακοιτάμε τη ζωή μας», χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε ότι είναι σε αυτές ακριβώς τις δύσκολες εποχές που αποκτά αξία «ο καλός ο λόγος, η επιβράβευση του κόπου και η ώθηση να συνεχίσει κάποιος να ονειρεύεται και να κάνει πράξη το όνειρό του».
»Να θυμάστε, να θυμόμαστε όλοι, ότι η παιδεία και η γνώση δεν είναι μόνο ή κυρίως τα πτυχία μας. Είναι ο τρόπος που στεκόμαστε όρθιοι στη ζωή μας, η μουσική που ακούνε τα αυτιά μας αλλά και η μουσική που ακούμε μέσα μας, ο τρόπος που αγαπάμε, η προσπάθεια να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα από την αρχή, είναι η σεμνότητα και ταυτόχρονα η επιμονή στις αξίες μας, ο τρόπος που μιλάμε στο διπλανό μας, που φερόμαστε στο λεωφορείο, ο σεβασμός στον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο.
Γνώση είναι ταυτόχρονα η ελευθερία, η δική μας αλλά και των γύρω μας, η προστασία του αδύναμου, το θάρρος να σταθούμε με γενναιότητα απέναντι στην ασχήμια του κόσμου. Να διαλέγουμε την αξιοπρέπεια απέναντι στο ραγιαδισμό. Να παίρνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, ακόμα κι αν χρειαστεί κάποια φορά να μείνουμε μόνοι μας», σημείωσε ο Σίμος Ρούσσος.
Έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του με μια αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη. «Όπως έχει γράψει, “σήμερα που σαπίζει ο κόσμος και η ατιμία και ο συμβιβασμός εξευτελίζουν τις πιο γενναίες ψυχές, μόνο μια είναι η πρακτική που συμφέρει, να είσαι ανένδοτος. Σας ευχόμαστε από καρδιάς αυτό το ταξίδι να είναι φωτεινό, χαρούμενο και δημιουργικό», κατέληξε.
Ι. Αθανασάτου: «Χρέος όλων μας να υποστηρίξουμε τα όνειρά τους»
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας, η οποία συντόνισε την οργάνωση της εκδήλωσης, εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι αυτή αγκαλιάστηκε από παιδιά και γονείς και μίλησε για την «αναγκαιότητα να στηρίξουμε όλοι, στο μέτρο των δυνάμεων μας, τα όνειρα και τις διεκδικήσεις των νέων».
«Είναι μια εκδήλωση συμβολικής σημασίας ως επιβράβευση της προσπάθειας των παιδιών που δοκιμάστηκαν πολύ στις συνθήκες της πανδημίας», σημείωσε η Ιωάννα Αθανασάτου.
«Η νέα γενιά, όπως καταδεικνύει η συγκυρία που διαμορφώθηκε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, επιδεικνύει υπευθυνότητα, ωριμότητα στη διεκδίκηση δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας», υπογράμμισε η ίδια
«Είναι χρέος όλων μας, στο μέτρο των δυνάμεων μας, να υποστηρίξουμε, παρά τις αντιξοότητες, τα όνειρά και τις διεκδικήσεις τους», είπε.
Οι παριστάμενοι
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Διοικητικών Υπηρεσιών Σέργιος Γκάκας, η επικεφαλής της παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» Κρίστη Αγαπητού, ο αρχηγός του συνδυασμού «Ορίζοντας 2023» Μάνος Κρανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Κιάκος.
Επίσης παρέστησαν η πρόεδρος της Ένωσης των Γονέων Χρυσαυγή Αλούπη, η πρόεδρος του Συλλόγου Κηδεμόνων 4ου Λυκείου Χριστίνα Χρηστίδου και οι διευθυντές/τριες των σχολείων, Φωτεινή Φραμπουλίδου (1ο ΓΕΛ), Παύλος Αρβανίτης (2ο), Αλέξανδρος Γεωργόπουλος (3ο) και Ιωάννης Μπουζαμπαλίδης (7ο εσπερινό ΕΠΑΛ).
Και έκθεση φωτογραφίας
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προαναγγέλθηκε επίσης η έκθεση φωτογραφίας «Αφήστε τα παιδιά να μιλήσουν», που διοργανώνει η δ/νση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα «Νομάδες», η οποία απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Δείτε επίσης: Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου: Αναβολή της διάλεξης για οικονομία και τράπεζες