Την πλήρη διαφωνία του στη ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον τρόπο συζήτησης των θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης στα δημοτικά συμβούλια εξέφρασε το Δ.Σ. του Δήμου Χαλανδρίου. Σε κλίμα σαφώς πιο συναινετικό από του περασμένου Ιουλίου, το Σώμα ενέκρινε, στις 31 Αυγούστου, κατά συντριπτική πλειοψηφία (καταψήφισε μόνο η παράταξη «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης» του Παναγιώτη Βάσιου) σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η διοίκηση του Δήμου. Μάλιστα, αποφασίστηκε η διαδικασία συζήτησης των θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης να συνεχιστεί ακριβώς με τον τρόπο που ίσχυε και πριν από τη σχετική διάταξη του υπουργού.
Αναλυτικά:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκφράζει την ομόθυμη αντίθεσή του στη διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίσθηκε πρόσφατα (άρθρο 41 Ν. 4954/2022) με την οποία καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής των παρατάξεων των δημοτικών συμβουλίων να θέτουν κατά τη συνεδρίαση εκτός ημερησίας διάταξης προς συζήτηση θέματα που κατά την άποψή τους είναι επείγοντα και σοβαρά.
Το δικαίωμα αυτό έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά και στην πράξη και ανάγεται στις δημοκρατικές παραδόσεις τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου θεωρεί ότι η διάταξη αυτή φαλκιδεύει το δημοκρατικό δικαίωμα των παρατάξεων και εκτιμά ότι η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων διευκολύνεται από τον διάλογο, τον σεβασμό και την ελεύθερη έκφραση των διαφορετικών απόψεων και όχι από την φίμωση της Αντιπολίτευσης.
Επομένως αποφασίζουμε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα με απόφαση του κυρίαρχου βουλευόμενου σώματος, να τίθενται κατά τη συνεδρίαση από τούς επικεφαλής των παρατάξεων εκτός ημερησίας διάταξης και να συζητούνται επείγοντα θέματα».
Δείτε επίσης: Η εικόνα της Παναγίας Ατταλειώτισσας στον Συνοικισμό μαζί με το 1ο Κεσκέκι