Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη απέστειλε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος για το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, από τις 28 Ιουλίου. Ο «πρώτος πολίτης» της πόλης ζητεί από το κυβερνητικό στέλεχος να καλυφθεί πλήρως το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας που θα καταβάλει ο Δήμος από το δημοτικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη επιπλέον αριθμού προσωπικού, η οποία κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας σε 16 σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία, του Χαλανδρίου, αλλά και για πιθανόν νέες εποχικές εξάρσεις της πανδημίας Covid-19, με εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι η έκτακτη ενίσχυση του Δήμου είναι σήμερα ακόμα πιο επιτακτική, δεδομένης της σημαντικής επιβάρυνσης των δημοτικών προϋπολογισμών από τη δυσανάλογη αύξηση του κόστους ενέργειας από τα 0,13/kwh σε πάνω από 0.60/kwh*, από τις συνεχείς ανατιμήσεις στις προμήθειες των υλικών και των βασικών ειδών καθημερινής λειτουργίας, όπως και από την εκτόξευση του κόστους στην εκτέλεση των τεχνικών έργων.
Η δημοτική Αρχή σημείωσε ότι ο Δήμος Χαλανδρίου διπλασίασε τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών για τη χρονιά 2022 -2023, προχωρώντας στην πρόσληψη 61 ατόμων, με στόχο να «οχυρώσει» τα σχολεία της πόλης, αναλαμβάνοντας παράλληλα το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, όπως σημείωσε η διοίκηση.
Το κείμενο του δημάρχου προς τον ΥΠΕΣ:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο Δήμος Χαλανδρίου προχωρά φέτος, όπως και πέρυσι, στην πρόσληψη διπλάσιου αριθμού σχολικών καθαριστριών από αυτόν που ορίζει το υπουργείο Εσωτερικών, καλύπτοντας το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας των 207.708 ευρώ, από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι ο μέγιστος αριθμός των σχολικών καθαριστριών που προσλαμβάνονται καθορίζεται με βάση των αριθμό των σχολικών αιθουσών που λειτουργούν στα σχολεία κάθε Δήμου, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στις σχολικές μονάδες, οι πιθανές απουσίες, οι αποστάσεις μεταξύ των σχολείων αλλά και έκτακτοι παράγοντες που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Αν δε, λάβουμε υπόψη μας ότι κατά την επόμενη σχολική χρονιά θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων και ότι πιθανόν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου εποχικές εξάρσεις της πανδημίας Covid-19, με εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αντιλαμβάνεσθε, ότι οφείλουμε, ως Δήμος, με αίσθημα ευθύνης να διασφαλίσουμε την υγειονομικά ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των 48 σχολικών μας μονάδων.
Δυστυχώς όμως, η οικονομική κατάσταση του Δήμου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από την δυσανάλογη αύξηση του κόστους ενέργειας από τα 0,13/kwh σε πάνω από 0.35/kwh-0.40/kwh, από τις συνεχείς ανατιμήσεις στις προμήθειες των υλικών και των βασικών ειδών καθημερινής λειτουργίας, όπως και από την εκτόξευση του κόστους στην εκτέλεση των τεχνικών έργων. Το γεγονός, καθιστά πλέον δυσβάσταχτη την επιβάρυνση των δημοτών! Και παρότι, την προηγούμενη χρονιά, ο Δήμος Χαλανδρίου ανέλαβε πλήρως, το επιπλέον κόστος της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, η επαναλαμβανόμενη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, σε καθεστώς μάλιστα οικονομικής ασφυξίας των δήμων.
Κύριε υπουργέ,
Συνέπεια όλων των παραπάνω και με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των πολιτών του Δήμου Χαλανδρίου, σας παρακαλώ να επανεξετάσετε το ύψος των προς διάθεση κονδυλίων και να λάβετε κάθε μετρό για την επιχορήγηση του Δήμου με το επιπλέον ποσό των 207.708 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών».
* Στην επιστολή αναφέρεται χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας, αλλά δυστυχώς από τον Ιούλιο που στάλθηκε μέχρι σήμερα, η τιμή της έχει εκτοξευθεί εκ νέου.