Τη μείωση των κοινωνικών παροχών του Δήμου Χαλανδρίου, σε αντίθεση με την αλματώδη αύξηση των αναγκών των δημοτών καυτηρίασε η μειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και του Προϋπολογισμού 2013 του Νομικού Προσώπου στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου.
Το συγκεκριμένο ΝΠΔΔ έχει υπό την ευθύνη του τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ, καθώς και του Συμβουλευτικού Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής (ΣΚΕΠΙ) του Δήμου Χαλανδρίου. Ωστόσο, αφενός η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους, αφετέρου η κατάργηση των συμβάσεων μίσθωσης έργου έχουν αποδυναμώσει, τα τελευταία χρόνια το Νομικό Πρόσωπο, αναγκάζοντάς το να περιορίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.
Στην εισήγηση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Γιάννης Λαδόπουλος πάντως έκανε λόγο για έναν «λεπτομερή και ακριβή» προϋπολογισμό, ενώ χαρακτήρισε τη διαχείριση των οικονομικών «συνετή και διάφανη». Όπως είπε, «για πρώτη φορά σήμερα έχουμε ένα αποθεματικό περίπου 700.000 ευρώ, το οποίο είναι πραγματικό και όχι πλασματικό νούμερο». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι στόχοι του Οργανισμού ως προς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών για το 2012 επετεύχθησαν «στο μέτρο του δυνατού» και κατέληξε: «Έγινε σημαντική δουλειά η οποία νομίζω ότι είναι αποδεκτή από όλη την κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο».
«Έχουν χαθεί παροχές»
Ωστόσο, αντίθετη άποψη είχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη λειτουργία των παιδικών σταθμών της πόλης ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Πέτρος Αναστασιάδης υπογράμμισε αφενός τη σημαντική μείωση του αριθμού των κτηρίων των σταθμών στην πόλη (4 από 9 το 2011), όσο και του αριθμού των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτούς (420 από 700 το 2011). Δυσχερής όμως είναι κατά τον ίδιο και η λειτουργία των ΚΑΠΗ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα μέλη έχουν φτιάξει κουμπαρά προκειμένου να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις που θέλουν. Παράλληλα, χαρακτήρισε «προκλητικό» το γεγονός ότι το ΚΑΠΗ του Κάτω Χαλανδρίου ανοίγει τις απογευματινές ώρες με ευθύνη των μελών του και χωρίς την παρουσία υπαλλήλων και κατέληξε: «Θεωρείτε ότι το πλεόνασμα μετράει τη στιγμή που έχουν χαθεί τόσες παροχές;».
«Ζήσε Μάη μου…»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του συμβούλου της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γρηγόρη Καλομοίρη, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς θεωρούμε ότι και το πρόγραμμα δράσης και ο προϋπολογισμός αποτυπώνουν μια τραγική κατάσταση για τον Οργανισμό». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του αριθμού των παιδικών σταθμών και των παιδιών, τονίζοντας ότι από την τρέχουσα μελέτη αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου διαπιστώθηκαν τεράστιες ελλείψεις σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 38% το 2012 σε σύγκριση με το 2011», ενώ υποστήριξε ότι «το αυξημένο ποσό που προβλέπεται για το 2013 σε σχέση 2013 (50.000 ευρώ επιπλέον) είναι αμφίβολο αν θα δοθεί». Παράλληλα τόνισε ότι η δημοτική επιχορήγηση μειώθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 46%, ενώ «όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είναι διετούς διάρκειας και λήγει φέτος» και όπως είπε είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί. Τέλος, ο ίδιος αμφισβήτησε τη φερεγγυότητα των οικονομικών προβλέψεων του Νομικού Προσώπου τονίζοντας ότι «τα προϋπολογιζόμενα έσοδα ήταν 3,7 εκατ. ευρώ και τελικά τα βεβαιωθέντα είναι 2,3 εκατ. ευρώ». Και κατέληξε: «Η διοίκηση του Οργανισμού σημειώνει έχει σαφή στόχο τη διατήρηση και αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες σύμφωνα πάντα με τα έσοδα του Νομικού Προσώπου. Εμείς θα λέγαμε “Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι…”».








































































































