Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που ζήτησε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου με θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τις απολύσεις υπαλλήλων ΟΤΑ» διαβάστηκε η ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Σοφία Κορωναίου, με την οποία τα μέλη του ζητούσαν την παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου σε περίπτωση που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο.
Ακολουθεί η ομιλία:
Κύριε Δήμαρχε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, δημότες και συνάδελφοι,
Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να ερχόμαστε για 2η φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στο δημοτικό συμβούλιο για να σας καλέσουμε να υπερασπιστούμε μαζί τις θέσεις εργασίας συναδέλφων μας, να υπερασπιστούμε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες προς τους δημότες.
Να αποφασίσουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παραμείνει πραγματικά Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ότι ο Δήμος, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι, οι δημότες (και όχι αναγκαία με τη σειρά που τα αναφέρω) θα οργανώνουμε και θα εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας.
Μετά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπουν τον ξαφνικό θάνατο των Νομικών Προσώπων και την αυτόματη απόλυση όσων εργάζονται σε αυτά, τώρα η κυβέρνηση προχωρά με ακόμη πιο αυταρχικό τρόπο στον ξαφνικό θάνατο ολόκληρων κλάδων εργαζομένων και στους Δήμους και στην εκπαίδευση και στα νοσοκομεία.
Απροσχημάτιστα, χωρίς κανένα σχέδιο, καμία στοιχειώδη μελέτη, με μοναδικό εντολέα τους υπαλλήλους της τρόικας διαλύει ότι της υποδείξουν. Διαλύει κοινωνικές δομές, ανθρώπους, ζωές, οικογένειες.
Μας παραμυθιάζουν ότι είμαστε σε αυτό το σημείο (της συνεχούς καθόδου) γιατί δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα αυτά τα μέτρα.
ΟΧΙ ! Είμαστε εδώ επειδή επί τρία χρόνια εφαρμόζονται όλα αυτά τα μέτρα. Αυτά μας φέρνουν εδώ.
Αυτά τα μέτρα έκαναν τους λίγους πλουσιότερους και τους πολλούς φτωχότερους. Αυτά διέλυσαν το Δημόσιο, αυτά διέλυσαν τα Tαμεία μας, αυτά υποβάθμισαν τα δικαιώματά μας, αυτά έκαναν την κρίση χειρότερη, αυτά έκαναν τις κυβερνήσεις εντολοδόχους των δανειστών. Δεν είναι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο το πρόβλημα όσο και αν προσπαθούν να μας κάνουν εξιλαστήρια θύματα για την αποτυχία των δικών τους προγραμμάτων και μέτρων.
Δεν είναι το πρόβλημα οι σχολικοί φύλακες που κρατάνε ανοιχτές τις αυλές των σχολείων για να παίζουν τα παιδιά του Χαλανδρίου.
Δεν αποσβένεται η μισθοδοσία τους από το κόστος των ζημιών που θα προκαλούνταν αν έμεναν αφύλακτα τα σχολεία; ‘Η μήπως θα ανατεθεί σε εταιρείες security με πολλαπλάσιο κόστος τελικά;Δεν είναι το πρόβλημα η Δημοτική Αστυνομία που οργώνει το προάστιο με σκοπό τον έλεγχο των παρανομιών.
Δεν είναι οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων, των Κοινωνικών Δομών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Δημότες.
Αλλού είναι το πρόβλημα και όλοι πια το ξέρουμε όσο και αν για λόγους κομματικού πατριωτισμού δεν το παραδεχόμαστε.
Το πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα των μνημονίων είναι φτιαγμένα για να χρειάζονται όλο και νέα μέτρα για να διευρύνουν το χρέος, για να διαλύουν τις δημόσιες δομές.
Εμείς σαν εργαζόμενοι θα αντισταθούμε στις απολύσεις των συναδέλφων μας αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι τίποτα δεν σταματάει εδώ όσο η κυβέρνηση επιλέγει να είναι πιστή στα συμφέροντα της τρόικα και όχι στα συμφέροντα του λαού μας.
Απαιτούμε να μην γίνει καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα και να γίνει κάθε ενέργεια, συντονισμός, κοινή δράση που να δείχνει την αντίδραση σε αυτό το πολυνομοσχέδιο. Να μην σταλεί κανένα στοιχείο στο υπουργείο που να αφορά σε απολύσεις ή διαθεσιμότητες.
Ζητάμε, σε περίπτωση που ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, να καταθέσετε τις παραιτήσεις σας.
Δεν μας φτάνει πια απλώς ένα ψήφισμα. Χρειάζονται πράξεις!