Με αφιέρωμα στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο ολοκληρώθηκαν οι παράλληλες εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης Δήμου Χαλανδρίου, στις 8 Οκτωβρίου στο κατάμεστο δημοτικό Κέντρο Νεότητας.
Προβλήθηκαν τέσσερις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους: «Το πέταγμα του πελαργού» (Βασίλης Νάκος), «Το σύκο» (Νικόλας Κολοβός), «Ποιος Βασίλης» – (Δημήτρης Μουτσιάκας) «Το εισιτήριο» (Χάρης Σταθόπουλος).
Επίσης, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ του Θάνου Κουτσανδρέα «Είναι όλοι τους εδώ» που σκιαγραφεί το αποτύπωμα της πολυετούς δράσης των Αετοπούλειου Κέντρου και Φεστιβάλ Ρεματιάς στον Πολιτισμό του Χαλανδρίου.
Η ταινία, που προβλήθηκε σε μια πρώτη πειραματική εκδοχή με κόπια εργασίας, άγγιξε ιδιαίτερα το κοινό σύμφωνα με τους διοργανωτές της βραδιάς.
Το κινηματογραφικό «βλέμμα» του Θάνου Κουτσανδρέα, όπως σημείωσε ο Δήμος Χαλανδρίου, ανέδειξε με γλύκα και μαεστρία, την ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχείου που διαθέτει το Αετοπούλειο.
Η διαδικασία αυτή άρχισε το 2019, έπειτα από πρόταση του πρόσφατα εκλιπόντα αντιδημάρχου Σέργιου Γκάκα, δημιουργώντας, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της πόλης, μια αξιομνημόνευτη ιστορία για να παραδοθεί στους νεότερους.
Στην οθόνη του Κέντρου Νεότητας ζωντάνεψαν εμβληματικές προσωπικότητες των τεχνών και όχι μόνο. Ανεξίτηλο ήταν το πέρασμα των Νίκου Κούνδουρου, Αλέξη Δαμιανού, Μανώλη Γλέζου, Διδούς Σωτηρίου, Κώστα Γεωργουσόπουλου, Γιώργου Μιχαηλίδη, Τόνιας Μαρκετάκη, μεταξύ άλλων, από τις διαλέξεις του Αετοπούλειου.
«Ζωντάνεψαν» ακόμα μεγάλες θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, όπως οι «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, οι «Αχαρνής» με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο. Την τιμητική τους είχαν και συναυλίες που άφησαν εποχή, όπως των Θάνου Μικρούτσικου, Μίμη Πλέσσα, Δόμνας Σαμίου, Γρηγόρη Μπιθικώτση και Νότη Μαυρουδή.
Αναπότρεπτα ο φακός συνέλαβε και το γεγονός – σταθμό στην ιστορία του Φεστιβάλ, την καταστροφική πυρκαγιά του 2015 στο Ευριπίδειο Θέατρο. Το γεγονός «αποτέλεσε την αφετηρία για μια νέα και ελπιδοφόρα περίοδο, χάρη στην μαζική κινητοποίηση των πολιτών και τις συντονισμένες δράσεις του Δήμου που το αναγέννησαν από τις στάχτες του», όπως υπογράμμισε η δημοτική Αρχή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος της πόλης Σίμος Ρούσσος, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, οι αντιδήμαρχοι Χριστίνα Μαχαίρα, Έλενα Χριστούλη και Ευθύμιος Κουράσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Χριστουλάκης και Λευτέρης Παντελιδάκης, η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πετρούπολης Ρούλα Τζιωρτζιώτη, που συνέβαλε στην εκδήλωση και πλήθος κόσμου.
«Ήταν μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, τέχνη και αγάπη για τον κινηματογράφο αλλά και τον Πολιτισμό στην πόλη μας», κατέληξε ο Δήμος.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook