Η θεραπευτική μαστίχα
Η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 2.500 χρόνια ως παραδοσιακό ελληνικό φάρμακο για τη θεραπεία αρκετών καταστάσεων, όπως η γαστραλγία και τα πεπτικά έλκη. Η μαστίχα και τα παράγωγά της μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα βακτήρια, αλλά και μύκητες, όπως στελέχη της Candida, ενώ παρουσιάζουν προστατευτική δράση στην καρδιά και στα αγγεία.
Ένα… αρχαίο μπαχαρικό
Ο κρόκος, το «χρυσάφι της ελληνικής γης», όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ στην παραδοσιακή ιατρική της Περσίας χρησιμοποιούνταν κατά της κατάθλιψης. Εντυπωσιακά είναι και τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την επίδρασή του κατά του Αλτσχάιμερ.
Κάπαρη
Η Σαντορίνη και η Τήνος -εκτός των άλλων- φημίζονται και για τις ντόπιες σπεσιαλιτέ με κάπαρη. Αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες και αποτελεί πηγή αρκετών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και το σελήνιο. Εργαστηριακές μελέτες αναδεικνύουν τη δράση της ενάντια σε βακτήρια και μύκητες, ενώ φαίνεται να βοηθά και στον διαβήτη.
Κορινθιακή σταφίδα
Την αποκαλούν και «ελληνικό μαύρο χρυσό» – και όχι άδικα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και μικροθρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μελέτη επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που ερεύνησε τη δράση ειδικού εκχυλίσματος της κορινθιακής σταφίδας σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως είχε σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις.
Ρόδι
Έρευνες αποδεικνύουν ότι καταπολεμά την αθηροσκλήρωση, ενώ έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, στον διαβήτη τύπου 2, στην υπέρταση, σε βακτηριακές λοιμώξεις, στην ανδρική υπογονιμότητα, στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ακόμη και σε οδοντικές παθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι λειτουργεί και ως φυσικό Viagra.
Τσάι βουνού
Αν η Κίνα καμαρώνει για το τσάι της, τότε η Ελλάδα πρέπει να καμαρώνει για το δικό της, διαφορετικό, αλλά ιδιαίτερα ευεργετικό τσάι, το οποίο φύεται σε βραχώδεις περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο. Έρευνες έδειξαν πως εκχυλίσματα των ειδών τσαγιού της Εύβοιας και του Μαλεβού ενδέχεται να αποτελούν μελλοντικά τη βάση για τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων κατά της οστεοπόρωσης. Επίσης, μελέτες που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο δείχνουν ότι το τσάι Ολύμπου καταπολεμά το Αλτσχάιμερ.
Φιστίκια Αιγίνης
Ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς που όλοι γνωρίζουμε υπάρχει ένας -μοναδικός σε γεύση, άρωμα και υφή- που καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην προτίμηση του Έλληνα. Δεν είναι άλλος από το φιστίκι Αιγίνης για το οποίο έρευνες έχουν δείξει ότι ρυθμίζει τη χοληστερόλη, ενώ προσδίδει σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.
Το «Γνωρίστε τα Ελληνικά super foods» είναι μια επιμελημένη έκδοση, με ωραίες φωτογραφίες από την ελληνική γη και τα θαυματουργά προϊόντα της, χρήσιμες πληροφορίες, αναφορά στη θρεπτική αξία κάθε τροφής, τα ευεργετικά της οφέλη, συμβουλές για την κατανάλωσή της, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, θα μάθει κανείς τι πρέπει να προσέχει όταν αγοράζει ελαιόλαδο, αν το τσάι του βουνού μπορεί να καταναλωθεί από παιδιά, αν μπορεί να πιει χυμό ροδιού κάποιος με υψηλή πίεση και πολλά ακόμη.
Στο τέλος κάθε κεφαλαίου, υπάρχει και μια ενδεικτική συνταγή για τη χρήση του τροφίμου που αναλύεται κάθε φορά.