Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, το στρες και οι πολλές απαιτήσεις έχουν οδηγήσει το σύγχρονο άνθρωπο να ψάχνει να βρει τροφές που θα τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Η αναζήτηση αυτή οδήγησε τα τελευταία χρόνια τον Έλληνα στην κατανάλωση διάφορων ξενόφερτων τροφίμων που πλασάρονται ως υπερτροφές, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει η ανάλογη επιστημονική τεκμηρίωση για αυτόν τον ισχυρισμό.
Gojiberries, cranberries, chia, quinoa, κινέζικο κακάο… Τα πιστέψαμε, τα ερωτευτήκαμε, τα ψάξαμε, τα καταναλώσαμε, τα κάναμε μόδα. Οι υπερτροφές με τα παράξενα ονόματα, μάς ήρθαν από μέρη μακρινά κι αφού είχαν ονόματα που δεν είχαμε ξανακούσει και ενδείξεις που υπόσχονταν… θαύματα, δε μας πήρε πολύ για να τα μυθοποιήσαμε και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Τα φάγαμε με τις χούφτες, τα ακριβοπληρώσαμε και ησυχάσαμε. Καλά να πάθουμε. Όχι γιατί οι ξενόφερτες υπερτροφές δεν είναι καλές, αλλά γιατί οι καλύτερες υπάρχουν στην Ελλάδα. Ναι, καλά διαβάσατε. Κι αν η ξενομανία μας, μάς άφησε να πιστεύουμε ότι οι θησαυροί βρίσκονται αποκλειστικά εις την αλλοδαπή, ήρθε το βιβλίο δύο εκ των καλύτερων Ελλήνων διατροφολόγων για να μας μάθει την αλήθεια. Οι υπερτροφές όχι μόνο δε χρειάζονται την υπογραφή του Θιβέτ ή του Αμαζονίου, αλλά οι καλύτερες έχουν προέλευση Ελληνική και είναι πράγματι «θαυματουργές»!
«Γνωρίστε τα Ελληνικά SuperFoods»
Χρειάστηκαν οι γνώσεις αλλά και η σπουδαία απόφαση του κλινικούδιαιτολόγου-διατροφολόγου Κωνσταντίνου Ξένου και της διευθύντριας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής Αστερίας Σταματάκη, να γράψουν ένα βιβλίο για να μάθουμε ότι στην Αίγινα, τη Χίο, τη Νάξο, στην Κοζάνη, στην Ερμιόνη, στο Μεσολόγγι, στην Κρήτη -και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας μας- βρίσκουμε τα ωραιότερα δώρα της ελληνικής φύσης!
Οι δυο τους κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις περισσότερες ελληνικές υπερτροφές και να τις παρουσιάσουν –με επιστημονική τεκμηρίωση- στο βιβλίο τους «Γνωρίστε τα ελληνικά super foods» από τις εκδόσεις «Διόπτρα».
Ο θησαυρός στο σπίτι μας
Η διατροφική αξία των ελληνικών υπερτροφών, που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς σε παλαιότερες εποχές και λατρεύτηκαν ως… ιερές από λαούς που αναγνώρισαν τις διάφορες θετικές τους ιδιότητες, είναι διαχρονική και ανεξάντλητη. Η μαστίχα Χίου, το ελαιόλαδο, ο κρόκος Κοζάνης, η Κορινθιακή σταφίδα, το ελαιόλαδο και άλλα. Και ποιος δε γνωρίζει και αναγνωρίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του «υγρού χρυσού», του ελαιόλαδου! Πόσοι όμως στ’ αλήθεια γνωρίζουν για την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της κάπαρης; Πάρτε χαρτί και μολύβι λοιπόν και σημειώστε τι θα περιλαμβάνουν από δω και πέρα τα μενού σας.
Αμύγδαλα
Μία μόλις χούφτα αμύγδαλα μας δίνει περισσότερο από 1/3 βιταμίνης Ε που χρειαζόμαστε καθημερινά, καθώς και αρκετή βιταμίνη Β2, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Πρόσφατες κλινικές μελέτες αναγάγουν το αμύγδαλο σε υπερτροφή για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υπερλιπιδαιμία (αυξημένα τριγλυκερίδια και αυξημένη χοληστερόλη), αλλά και σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Το αρωματικό δίκταμο
Ο αρωματικός θάμνος αυτοφύεται σε μία από τις τρεις κύριες οροσειρές της Κρήτης, τη Δίκτη. Το δίκταμο θα το συναντήσουμε και ως Ερωντα, ονομασία που πηγάζει από τις ενδεχόμενες αφροδισιακές του ιδιότητες. Οι Κρητικοί το ονομάζουν και στομαχόχορτο (λόγω της θετικής του επίδρασης στο στομάχι), αλλά και σταματόχορτο γιατί μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της αιμορραγίας. Το 2013 η επιτροπή φαρμάκων φυτικής προέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δημοσιεύει την τελική μονογραφία του δίκταμου με θεραπευτικές ενδείξεις την ανακούφιση από τον βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα, τις μικρές φλεγμονές στο δέρμα και τους μώλωπες και τις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτοί που ξέρουν, λένε «τρία βλαστάρια την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουν πέρα».
Θυμαρίσιο μέλι, η εκλεκτή «τροφή των θεών»
Ένα από τα εξαιρετικά είδη μελιού τόσο σε επίπεδο θρέψης όσο και σε επίπεδο γεύσης και αρώματος είναι το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο -σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες- παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή δράση, ενώ ελαττώνει δραστικά τη βιωσιμότητα των κυττάρων καρκίνου του ενδομητρίου. Επίσης εμφανίζει και χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
Το «παρθένο χρυσάφι»
Είναι μοναδικό, είναι αναντικατάστατο, είναι ο ορισμός της θρέψης και τέρψης. Είναι το «υγρό χρυσάφι», όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος. Καμία από τις σχεδόν 3.000 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν θα είχε την ίδια αξία, αν δεν πρωτοστατούσε σε αυτήν το λάδι της ελιάς. Το ελαιόλαδο λατρεύει την καρδιά και τα αγγεία, ενώ πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν ενισχύσει σημαντικά την υπόθεση ότι συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αποτελεί ασπίδα για το έντερο και εκριζώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Χαβιάρι… αλά Ελληνικά
Το εξαιρετικό ελληνικό χαβιάρι προέρχεται από τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού και έχει χαρακτηριστεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά οξέα, αλλά και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C. Εγινε γνωστό στην Ευρώπη από τον λόρδο Βύρωνα που επισκέφθηκε το Μεσολόγγι το 1824. Λόγω της μοναδικότητάς του, το αβγοτάραχο δινόταν και ως πεσκέσι σε εκλεκτούς. Σύμφωνα με μελέτες, περιέχει σημαντικές ποσότητες σκουαλενίου (ουσία που συναντάμε και στο ελαιόλαδο) και φυτοστερολών (ουσίες που υπό προϋποθέσεις μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης). Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι Έλληνες επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λιποειδή του αβγοτάραχου εμφανίζουν αντιθρομβωτική δράση, αφού μπορούν να αναστείλουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων.