Η κατανάλωση περιορισμένης ποσότητας μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Aberdeen στην Σκωτία, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, εξετάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες περισσοτέρων από 20.000 ενηλίκων μέσης και τρίτης ηλικίας και βρέθηκε πως εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη μαύρη σοκολάτα είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και αρτηριακή πίεση και ήταν λιγότερο πιθανό να πάσχουν από διαβήτη.