H Αγία Παρασκευή θα φιλοξενήσει την πρώτη παρουσίαση της επανέκδοσης του βιβλίου «Ψυχή Βαθειά» δια χειρός Γιώργη Χαλατσά. Τη σχετική εκδήλωση προγραμματίζουν ο Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» και η εφημερίδα «Καστελλιώτικα Νέα», την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 8.30 μμ στο μεζεδοπωλείο Πόρτο Κάγιο (Οδός Γαρυττού 112)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
-Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάσκουσα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
-Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος -συγγραφέας -Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου «Τα Καστέλλια»
Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, ο Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» και η εφημερίδα «Καστελλιώτικα Νέα» με την άδεια και τη στήριξη της οικογένειας Χαλατσά προχώρησαν στην επανέκδοση του βιβλίου παρουσιάζοντάς το στην πρώτη του μορφή, με εξαίρεση το νέο εξώφυλλο που εικονογράφησε ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ελευθερίου. «Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ιστορικό και λογοτεχνικό αφήγημα», τόνισαν οι φορείς της σχετικής πρωτοβουλίας, προσθέτοντας: «Στην έκδοση περιλάβαμε έναν σύντομο πρόλογο και το αφιέρωμα της εφημερίδας μας στον μεγάλο Καστελλιώτη συγγραφέα».
Το πόνημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Andy’s Publishers στα βιβλιοπωλεία, ενώ διατίθεται και από τον Σύλλογο.
Από τον πρόλογο της έκδοσης: «”…Η Γερμανία θα ματαγίνει κράτος και θα διαφεντεύει. Κι εσύ που πήγες και σκοτώθηκες με τ’ αδέρφια σου στ’ αντάρτικα, μη περιμένεις. Άλλοι θα γίνουν και συ θα χορτάσεις φτώχεια και κατατρεγμό… Είχε δίκιο ή δεν είχε; Γιατί όπως και να το κάμεις, όπως και αν το πεις, όπως και αν το φέρεις εμείς είμαστε οι ηττημένοι. Κι ο σπόρος που ρίξαμε, δε φύτρωσε…” Καθώς διαβάζω την «Ψυχή Βαθειά» του Γιώργη Χαλατσά, πέφτω σε κάποια από τις τελευταίες σελίδες σε αυτή τη φράση. Κλείνω το βιβλίο και σκέφτομαι… Η ιστορία του Δήμου Πολύχρονου, ενός από τους «λησταντάρτες» που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην Αντίσταση, δίπλα στον Άρη Βελουχιώτη, μαζί με τον περίφημο Καραλίβανο. Φόβος και τρόμος των κατακτητών στα βουνά της Ρούμελης. Ο Γιώργης Χαλατσάς μας χαρίζει μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση –ντοκουμέντο. Ξεχνάς ότι υπάρχει ο συγγραφέας και νιώθεις ότι έχεις δίπλα σου τον ίδιο τον αντάρτη που μιλάει. Πλούσια ντοπιολαλιά, στιγμές χαραγμένες στη συλλογική μνήμη της περιοχής… Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1999 σε 500 αντίτυπα».
Δείτε επίσης: Σύλλογος Κοντοπεύκου-Παραδείσου: «Να προστατευθεί το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών»