Ανοιχτή Επιστολή 16 Συμβασιούχων Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου
Μαρούσι, 18 Μαϊου 2025
Υπάρχει Κοινωνική Πολιτική για τους Εργαζόμενους που υπηρετούν την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Αμαρουσίου ;
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Αμαρουσίου,
αξιότιμοι Αρχηγοί των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Αμαρουσίου, Κύριοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι,
Αξιότιμοι Υπουργοί και Βουλευτές των Κομμάτων του Βορείου Τομέα Αττικής,
Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες μας Μαρουσιώτες και Μαρουσιώτισσες,
Είμαστε 16 Δημότες εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Δήμου Αμαρουσίου και όμορων δήμων, άνω των 55 ετών οι περισσότεροι, οι οποίοι καλύπτουμε με επαγγελματισμό και αφοσίωση επί σειρά πολλών μηνών, ανάγκες ζωτικής σημασίας για την καθημερινή και εύρυθμη λειτουργία της πόλης μας.
Συγκεκριμένα καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην κοινωνική πολιτική του δήμου Αμαρουσίου, στα ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, στην Αιμοδοσία, στους Παιδικούς Σταθμούς, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Στις 20 Μαϊου 2025, μεθαύριο, εκδικάζεται η έφεση του Δήμου Αμαρουσίου ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου που μας δικαίωνε αρχικά, σχετικά με το θέμα της παραμονής μας και της συνέχισης της εργασίας μας, στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου.
Σε μια αντίστοιχη περίπτωση ο δήμος Αθηναίων αλλά και άλλοι δήμοι της Χώρας μας, άνοιξαν το δρόμο για τη μονιμοποίηση 318 συμβασιούχων, αφού δεν προχώρησαν σε ένδικα μέσα και αποδέχτηκαν τις πρωτόδικες αποφάσεις, με τις οποίες οι εργαζόμενοι εξασφάλιζαν την παραμονή τους στην Εργασία.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου θα μπορούσε και αυτή να αξιοποιήσει την γνωμοδότηση του γνωστού εργατολόγου Α. Καζάκου σχετικά με τη διάταξη Βορίδη (άρθρο 37 του Ν. 4915/2022) που είχε ζητήσει τον Ιούνιο του 2024 και χρησιμοποίησε ήδη ο δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, η οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβουλίου του Αθηναίων «η αποδοχή αγωγών συμβασιούχων και η παραίτηση από ένδικα μέσα είναι νόμιμες ενέργειες. Και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί καμμία πειθαρχική ή ποινική ευθύνη των εμπλεκόμενων προσώπων, ούτε μπορεί να καταλογιστούν σε αυτούς τα ποσά της μισθοδοσίας των εργαζομένων».
Για το λόγο αυτό μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός, ότι παρά την ύπαρξη αυτής της νομολογίας και το ότι οι υπηρεσίες του Δήμου μας, αλλά και οι θεματικοί Αντιδήμαρχοι αναγνωρίζουν την συμβολή και το έργο μας και το πόσο απαραίτητοι είμαστε στην καθημερινή λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου, εν τούτοις, η Δημοτική Αρχή μετά από δύο αναβολές, επιμένει να υποστηρίζει την έφεση ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση η οποία μας δικαίωνε και μας επέτρεπε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους Συνδημότες και Συνδημότισσες μας.
Αγαπητοί εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των Κομμάτων , της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής,
αντιλαμβάνεστε ότι μια αρνητική απόφαση της δικαιοσύνης για μας θα δημιουργούσε άμεσα πρόβλημα λειτουργικό στο Δήμο μας σε ευαίσθητες υπηρεσίες που αφορούν την Τρίτη Ηλικία, ΑμεΑ, Βοήθεια στο Σπίτι και μικρά παιδιά σε εργασίες, αφαιρώντας πολύτιμο έμπειρο υπαλληλικό προσωπικό που γνωρίζει καλά το αντικείμενο της εργασίας του.
Παράλληλα θα οδηγούσε εμάς ως πολίτες και εργαζόμενους σε απόλυτα δυσχερή οικονομική θέση και αδιέξοδο, γιατί θα μας ανατρέψει τον οικογενειακό οικονομικό προϋπολογισμό μας, αφήνοντας μας σε αυτή την ηλικία λίγο πριν την συνταξιοδότηση, κάποιους χωρίς εισόδημα , εργασία και ένσημα, δημιουργώντας μας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Ερωτάται λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας, κάθε Δημοτική Παράταξη και κάθε Δημοτικός Σύμβουλος ξεχωριστά : συμφωνείτε να αφήσετε έτσι στην τύχη όλη αυτή την διαδικασία, χωρίς να πάρετε ΑΜΕΣΑ κάποια ξεκάθαρη πολιτική θέση που θα διαβιβάσετε αρμοδίως στην / στον Πρόεδρο της έδρας, που θα εκδικάσει αυτή την υπόθεση και θα επιτρέψετε να μην ζητηθεί η ματαίωση της έφεσης αυτής του Δήμου εναντίον μας ;
Οι αρμόδιοι Υπουργοί και Βουλευτές του Βορείου Τομέα ερωτώνται αν έχουν άποψη, ποια είναι αυτή και αν ενδιαφέρονται για τα θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία του Δήμου Αμαρουσίου που θα παραμείνει υποστελεχωμένος, μη εξυπηρετώντας ζωτικές ανάγκες των πολιτών ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής.
Τέλος αναρωτιόμαστε σε μια εποχή που η ανεργία και η ακρίβεια ταλανίζει την καθημερινότητα των πολιτών, ποιά είναι η μέριμνα της Κυβέρνησης σχετικά με τα θέματα κοινωνικής συνοχής που αφορούν το δικαίωμα των εργαζομένων σε μεγάλες ηλικίες να μπορούν να εργάζονται σε ΟΤΑ, ολοκληρώνοντας την εργασιακή τους διαδρομή, προκειμένου να μην οδηγούνται σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, σε ηλικίες, όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να τους απορροφήσει ;;;
Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι της Πολιτικής,
Δεν πιέζουμε για κανένα προσωπικό ρουσφέτι .
Ζητούμε αξιοπρέπεια και το αυτονόητο δικαίωμα μας που είναι η συνέχιση της εργασίας μας με σεβασμό και συνέπεια, απέναντι στους συνδημότες μας και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας που υπηρετούμε.
Είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης σας να σταθείτε κοντά μας και να μας στηρίξετε και όχι να κρύβεστε πίσω από δήθεν νομολογίες, που δυστυχώς δεν υπηρετούν ούτε την τοπική Κοινωνία, ούτε τους εργαζόμενους, που έχουν συνέπεια απέναντι στο κοινωνικό σύνολο που υπηρετούν καθημερινά, με ευσυνειδησία και ευαισθησία .
Περιμένουμε να πάρετε θέση ξεκάθαρα και όχι να μας θυμάστε όλοι σας -χωρίς εξαιρέσεις – μόνο όταν είναι περίοδος των εκλογών . Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης και η διεκδίκηση λύσεων, αποτελεί καθήκον και χρέος όσων εκλέγονται, έναντι των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου.
Αναμένουμε την άμεση στήριξη και ενέργειες σας.
Μετά τιμής
Ακολουθούν 16 Υπογραφές και Ονόματα Συμβασιούχων Υπαλλήλων του Δήμου Αμαρουσίου