Επιτυχημένη ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, η πρωτοβουλία ένταξης επιστημονικών ημερίδων στο πρόγραμμα της 71ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς.
Οι δύο Επιστημονικές Ημερίδες, που για πρώτη φορά εντάχθηκαν στο πλαίσιο της Ανθοκομικής ως πρόταση της αρμόδιας αντιδημάρχου Έλενας Χρονοπούλου, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 και το Σάββατο 10 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Έτσι στην Έκθεση, ενσωματώθηκε η επιστημονική προσέγγιση θεμάτων, που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και συνδέονται με την Ανθοκομία την Κηποτεχνία, την Αγροδιατροφή, την Ψυχική Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι Ημερίδες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Άνυδροι Κήποι
Στην εναρκτήρια Ημερίδα της 3ης Μαΐου με θέμα «Άνυδροι Κήποι – Πως η επιλογή άνυδρων αυτοφυών φυτών στα αστικά κέντρα συμβάλει στην προστασία των υδάτινων πόρων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς κατά τον χαιρετισμό του, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση των φετινών Επιστημονικών Ημερίδων, που για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Έκθεσης ανέδειξαν τη σύνδεση της φύσης με την επιστήμη, τη βιωσιμότητα και τη σύγχρονη οικολογική σκέψη, επεσήμανε πως η επιλογή του φετινού θέματος δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όπως εξήγησε, «δεδομένης της κλιματικής κρίσης καλούμαστε ολοένα να ανταπεξέλθουμε στις επιπτώσεις που βιώνουμε από την κλιματική αλλαγή, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους και μεθόδους καλλιέργειας. Ένας από αυτούς είναι να καλλιεργούμε διαφορετικούς τύπους φυτών, πιο ανθεκτικών στην ξηρασία και παράλληλα με περιορισμένη ανάγκη άρδευσης».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και τα λόγια της αντιδημάρχου Έλενας Χρονοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της προστασίας των υδάτινων πόρων: «Η διατήρηση των υδάτινων πόρων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, η οποία υλοποιείται μέσα από την επιλογή άνυδρων, ξηροφυτικών φυτών. Η πρακτική αυτή ενισχύει τη βιοποικιλότητα, υποστηρίζοντας τους επικονιαστές, ενώ τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο ενός βιώσιμου οικοσυστήματος. Τα άνυδρα αρωματικά φυτά, με ρίζες στη φαρμακευτική και διατροφική παράδοση, συνδέονται άμεσα και με την ψυχική ευεξία» δήλωσε η αντιδήμαρχος Ανθοκομικής και Φιλοζωίας.
Στη συνέχεια διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, ανέδειξαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν την αξιοποίηση αυτοφυών ξηροφυτικών ειδών στις αστικές περιοχές, τις πρακτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, την ανάδειξη των επικονιαστών και της συμβολής τους στη βιοποικιλότητα. Παράλληλα έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στη σημασία των φυσικών προϊόντων και φυτικών εκχυλισμάτων στην κηποτεχνία και την υγεία, αλλά και στα είδη φυτών που μπορούμε να έχουμε στα αστικά δώματα.
Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά
Μία εβδομάδα αργότερα, το Σάββατο 10 Μαΐου, έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή η 2η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Από τον Αρχαίο Βοτανικό Κήπο έως τις σύγχρονες χρήσεις Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών».
Στα δύο θεματικά πάνελ συζήτησης παρουσιάστηκε μέσα από ομιλίες διακεκριμένων ειδικών, παραγωγών και επιστημόνων, μεταξύ άλλων, η πολυδιάστατη αξία των ελληνικών αρωματικών φυτών. Αναδείχθηκε η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βιώσιμη καλλιέργεια, στη διατροφή, στη σύγχρονη γαστρονομία, στην ψυχική ευεξία, ενώ έγινε λόγος για τις διατροφικές ιδιότητες των ελληνικών βοτάνων και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε εξάλλου στη σπουδαιότητα των αστικών και σχολικών βοτανόκηπων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον αστικό ιστό, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς και στη σημασία της ενασχόλησης των παιδιών με τη γη και το χώμα.
Στις φετινές εκδηλώσεις, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, συμμετείχαν ανά Ημερίδα και σειρά παρουσίασης οι εξής ομιλητές:
3/5/2025: Δρ. Μαρία Παπαφωτίου (καθηγήτρια Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ιωάννης Γρύλης (γεωπόνος, MSc Landscape Architecture), δρ. Χαρά Μεντή (διευθύντρια Δ/νσης Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Κηφισιάς), δρ. Χρήστος Λύκας (καθηγητής Ανθοκομίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Νικολέτα Ντάλλη (επίκουρος καθηγήτρια Γεωργικής Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), δρ. Ιωάννα Δάγλα (επιστημονικός συνεργάτης, ΕΜΦΙ Γουλανδρή), δρ. Φιλίτσα Καραμαούνα (εντομολόγος, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο), Θεοδώρα Πετανίδου (ομότιμη καθηγήτρια Οικολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
10/5/2025: Δρ. Διονύσης Μέρμηγκας (περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνος Βοτανικού Τμήματος, ΕΜΦΙ Γουλανδρή), δρ. Ελένη Μαλούπα (επιμελήτρια Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων), Αργυρώ Κουτσουράδη (παραγωγός Αρωματικών Φυτών, Myrovolos Organics), Ντίνα Νικολάου (executive chef, συγγραφέας βιβλίων Γαστρονομίας), δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης (κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος διατροφολόγος PhD, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ΕΚΠΑ Αιγινήτειο, ΕΚΠΑ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), Παναγιώτης Παπαδόπουλος (γεωπόνος, συνιδρυτής Δικτύου Open Farm), δρ. Γιώργος Μπαλωτής (γεωπόνος, διευθυντής Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών), Ελένη Σαράφογλου (γεωπόνος και παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής).
Σημαντική συμβολή στην άρτια παρουσίαση των Ημερίδων είχαν οι δημοσιογράφοι Ματίνα Βεντούρα, Στέλλα Αυγουστάκη και Χριστιάνα Μανιάτη ενώ ο Δήμος Κηφισιάς, στη σχετική του ανακοίνωση ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς για την έμπρακτη στήριξη στη φετινή προσπάθεια και το ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή για την ευγενική φιλοξενία.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook