Αξιότιμη κυρία Σακελλαροπούλου
Απευθυνόμαστε στο πρόσωπό σας με ιδιαίτερη ικανοποίηση, μετά την άμεση ενημέρωση που είχαμε από το Γραφείο σας, σχετικά με τον πίνακα «Δόξα» του Νικολάου Γύζη. Όπως έγινε γνωστό, το εμβληματικό έργο, εμπνευσμένο από το επίγραμμα «Η Καταστροφή των Ψαρών» του Διονυσίου Σολωμού, δώρισε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Δημήτριος Γκέρτσος. Η κυρία Πρόεδρος, σύμφωνα με την ενημέρωση, παραχώρησε προσωρινά τη «Δόξα» στο Μουσείο Μπενάκη και κοσμεί την έκθεση «1821: Πριν και μετά», η οποία θα ανοίξει για το κοινό, όταν η γνωστή δοκιμασία το επιτρέψει. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις να εκτεθεί ο πίνακας και σε άλλα μουσεία.
Κατ’ αρχήν, σας συγχαίρουμε κυρία Πρόεδρε, που θελήσατε το υπέροχο δημιούργημα να περιβληθεί από τον θαυμασμό χιλιάδων Ελλήνων και επισκεπτών της χώρας μας. Και αυτή η κίνηση εκφράζει την ευαισθησία σας απέναντι στον ελληνικό λαό και την Τέχνη – την ευαισθησία μεταξύ των πρώτων αρετών, που είναι απαραίτητο να διακρίνουν, παραδειγματικά, τους πρώτους τη τάξει πολίτες, άνδρες και γυναίκες, κάθε χώρας.
Παράλληλα, η Αμαρυσία της 27ης Φεβρουαρίου 2021 είχε δημοσιοποιήσει επιστολή – παράκληση συνεργάτιδός μας προς εσάς προσωπικά, να παραχωρήσετε τον πίνακα στην Εθνική Πινακοθήκη κατά το επετειακό 2021. Σας ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας στην παράκλησή μας -που δια του Γραφείου σας μας κάνατε γνωστό- η «Δόξα» – Ελλάδα να εκτεθεί δημόσια αναμένοντας τους θαυμαστές της. Εξάλλου, ελπίζουμε πως εσείς και ένα ευρύ κοινό να ακούσουμε, θαυμάσια μελοποιημένο, το σολωμικό επίγραμμα από τον Ζακύνθιο συνθέτη – ποιητή Ιωάννη Τσακασιάνο (1853-1908).
Διατελούμε με μεγάλη εκτίμηση και τις καλύτερες ευχές για την επιτέλεση του έργου σας.
Χρήστος Ανδρέα Ζαγκλής, εκδότης της Αμαρυσίας
Αδαμαντία Τριάρχη – Μακρυγιάννη