Tα βασικά σημεία της εισήγησης της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για την ανάγκη πρόσληψης τακτικού προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής, έχουν ως εξής:
• Έχουμε μόλις 2.221 εργαζόμενους στην Περιφέρεια Αττικής για την κάλυψη των αναγκών 4 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.
• Αυτή η κατάσταση δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κεντρικής εξουσίας.
• Εδώ και 15 ημέρες έχουμε θέσει στην κυβέρνηση ένα σαφές δημόσιο πολιτικό ζήτημα και το ερώτημα μας παραμένει αναπάντητο. Σιωπούν.
• Ζητάμε συγκεκριμένα από την κυβέρνηση να εγκρίνει την πρόσληψη 139 εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων και όλων των κλάδων, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει με τον απολύτως απαραίτητο τρόπο η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας. Εκείνη του μισού πληθυσμού της χώρας. Και τούτο δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το αίτημα για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αλλά σήμερα προκρίνουμε την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών σε κρίσιμους τομείς.
• ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όσα νόμιμα δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής για την κάλυψη των άμεσων και κατεπειγουσών αναγκών, για να εξασφαλιστεί έστω και στο παρά πέντε η υποτυπώδης λειτουργία κρίσιμων τομέων της.
• ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να εγκρίνουν άμεσα την υλοποίηση του αιτήματος μας για την πρόσληψη του απολύτως αναγκαίου προσωπικού.
Στην τραγική υποστέλεχωση του προσωπικού της Περιφέρειας Αττικής εστίασε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά την εισήγησή της, στη σημερινή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου και συζητήθηκε το θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό στην Περιφέρεια.
«Για την κάλυψη των αναγκών περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής, σήμερα υπηρετούν στην Περιφέρεια Αττικής μόλις 2.221 εργαζόμενοι. Αυτός ο αριθμός διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια ύστερα από σειρά μνημονιακών νόμων που οδήγησαν στην έξοδο και την ανεργία 689 εργαζόμενους», τόνισε η κυρία Δούρου, ενώ πρόσθεσε «Αυτή η κατάσταση δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Συνειδητά η κεντρική εξουσία αφυδατώνει οικονομικά Δήμους και Περιφέρειες, τους στερεί πόρους και προσωπικό. Αυτό αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Τελικός στόχος είναι η απαξίωση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής και ο εξαναγκασμός της στην ιδιωτικοποίηση τομέων της δραστηριότητάς της».
Στη συνέχεια η Περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε τη συναίνεση όλων των δημοκρατικών παρατάξεων στο σημαντικό αυτό θέμα και τις κάλεσε σε συμπόρευση, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση και να εγκρίνει την πρόσληψη 139 προσλήψεων γιατρών, μηχανικών, καθαριστριών, φαρμακοποιών, συντηρητών, φυλάκων κ.α., ενώ ενημέρωσε το Σώμα ότι καταθέτει σχετικό ψήφισμα με το οποίο:
«ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όσα νόμιμα δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής για την κάλυψη των άμεσων και κατεπειγουσών αναγκών, για να εξασφαλιστεί έστω και στο παρά πέντε η υποτυπώδης λειτουργία κρίσιμων τομέων της.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να εγκρίνουν άμεσα την υλοποίηση του αιτήματος μας για την πρόσληψη του απολύτως αναγκαίου προσωπικού» και κλείνοντας πρόσθεσε:
«Δεν πρόκειται για τα αιτήματα μίας Περιφερειακής αρχής, αλλά για τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις εκπλήρωσης της αποστολής της Περιφέρειας απέναντι στους πολίτες. Χρέος της κυβέρνησης να ανταποκριθεί άμεσα. Αναμένουμε».
Η ομιλία της Ρ. Δούρου
Κυρίες και κύριοι,
Βρισκόμαστε στη σημερινή μας συνεδρίαση μπροστά σε ένα πιεστικό ζήτημα. Ένα ζήτημα που δεν επιδέχεται κανενός είδους καθυστέρηση. Ή αναβολή. Δεν επιδέχεται επίσης μισόλογα ή υπεκφυγές.
Αντιθέτως χρειάζεται καθαρές κουβέντες. Και δημόσια, σαφή πολιτική τοποθέτηση.
Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής.
Αναγκών που αφορούν στην υγεία, στη φύλαξη, στη συντήρηση, στην Πολιτική Προστασία, στην καθαριότητα.
Με λίγα λόγια, αναγκών που έχουν να κάνουν με την απόλυτα υποτυπώδη λειτουργία μίας Περιφέρειας όπως αυτή της Αττικής.
Για την κάλυψη λοιπόν των αναγκών περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής, σήμερα υπηρετούν στην Περιφέρεια 2.221 εργαζόμενοι. Αυτός ο αριθμός διαμορφώθηκε έτσι τα τελευταία χρόνια ύστερα από σειρά μνημονιακών νόμων που οδήγησαν προς την έξοδο 689 εργαζόμενους.
Ειδικά λοιπόν σήμερα, που οι πολίτες της Αττικής πλήττονται σκληρά από την οικονομική και κοινωνική κρίση – με την ανεργία να έχει απογειωθεί και τα φαινόμενα της νέας φτώχειας, των απόρων και των αστέγων, να έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους -, η Περιφέρεια Αττικής καλείται, για την ακρίβεια, υποχρεώνεται να λειτουργήσει με ελάχιστο προσωπικό.