Συνάντηση εργασίας της Ένωσηςε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον προέδρου του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη για τον νέο κύκλο χρηματοδότησης του ομώνυμου προγράμματος για την περίοδο 2025-2026
Συνάντηση εργασίας μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, του προέδρου του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη και δημάρχων, αιρετών και εκπροσώπων Δήμων της Αττικής με αντικείμενο τον νέο κύκλο χρηματοδότησης του προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για τα έτη 2025–2026 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιουλίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και ευχαριστώντας θερμά την ηγεσία του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου «για τη διαρκή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Στη συνέχεια εξέφρασε τη θετική του αποτίμηση για το πρόγραμμα, σημειώνοντας όμως και τις προκλήσεις, τονίζοντας: «Η κατεύθυνση είναι σωστή και η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. Ωστόσο, πολλοί Δήμοι –ιδίως στην Αττική– αντιμετωπίζουν εμπόδια στο νομικό πλαίσιο, ειδικά σε θέματα απαλλοτριώσεων και κοινόχρηστων χώρων πρασίνου. Απευθύνω θερμή παράκληση στον Υπουργό να εξεταστούν παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της εφαρμογής, ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να έχει καθολική αποδοχή και υλοποίηση.»
Σταύρος Παπασταύρου: «Αναζητούμε λύσεις επιτάχυνσης των διαδικασιών»
Ο υπουργός Στ. Παπασταύρου ανταποκρίθηκε θετικά, δηλώνοντας ότι θα αναζητηθούν λύσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών, χωρίς να μειωθεί η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και διαβεβαίωσε: «Θέλουμε τα χρήματα να φτάσουν εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Το Πράσινο Ταμείο είναι σύμμαχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εργαζόμαστε για ακόμη περισσότερα προγράμματα στο μέλλον». Έπειτα, παρουσίασε το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 80 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά όλους τους Δήμους της χώρας. Στόχος του προγράμματος είναι η υλοποίηση έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης που συμβάλλουν έμπρακτα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στη δημιουργία ενός καθαρότερου, βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.
Όπως ανέφερε: «Η νέα πρόσκληση αποσκοπεί σε παρεμβάσεις ανάπλασης και στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού των Δήμων. Πρακτικά σημαίνει περισσότερο πράσινο, υπαίθριες παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομους, ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων – έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στους μικρούς Δήμους, με επιπλέον ενίσχυση, ώστε να διεκδικήσουν ισότιμα τους διαθέσιμους πόρους».
Ο υπουργός επανέλαβε τη σημασία της συνεργασίας με την ΚΕΔΕ και το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την ενίσχυση της περιφέρειας, την καταπολέμηση του δημογραφικού και την περιβαλλοντική αναβάθμιση.
Γιάννης Ανδρουλάκης: «Προτάσεις από 30 Ιουλίου, αξιολόγηση από Σεπτέμβριο»
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα υποβολής προτάσεων ανοίγει στις 30 Ιουλίου, με έναρξη της αξιολόγησης από 15 Σεπτεμβρίου λόγω αυξημένου φόρτου, ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής θα είναι η 29η Μαΐου 2026 και δήλωσε: «Μέσα από τη διαρκή συνεργασία με τους Δήμους επαναπροσδιορίζουμε τις ανάγκες και κατευθύνουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας και της αγοράς προς τα πράσινα έργα. Δεσμευόμαστε πως ο ρυθμός έγκρισης και υλοποίησης θα επιταχυνθεί σημαντικά».
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος; «Να επιστρέψουν στους Δήμους όσα πραγματικά τους ανήκουν»
Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στον αρχικό σκοπό του Πράσινου Ταμείου και στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Το Πράσινο Ταμείο δημιουργήθηκε για να αποκαταστήσει την περιβαλλοντική ζημιά από τα αυθαίρετα, χρηματοδοτώντας απαλλοτριώσεις και την απόδοση κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις. Πάνω από το 85% των εσόδων του προέρχεται από τα τέλη νομιμοποίησης αυθαιρέτων – χρήματα που προορίζονταν να επιστρέψουν στις τοπικές κοινωνίες. Κι όμως, μόλις το 5% αυτών των πόρων έχει κατευθυνθεί στους Δήμους μέχρι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γρ. Κωνσταντέλλος και πρόσθεσε: «Τα χρήματα παραμένουν δεσμευμένα ενώ οι ευκαιρίες για εξαγορά και απόδοση γης χάνονται καθημερινά. Τα 80 εκατομμύρια του νέου προγράμματος είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά οι ανάγκες της αυτοδιοίκησης ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ».
Και καταλήγοντας τόνισε: Ήρθε η ώρα να αρθεί ο δημοσιονομικός κόφτης και να αποκτήσουμε ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μην πετάμε την “μπάλα» εκτός γηπέδου. Το Πράσινο Ταμείο πρέπει να υπηρετεί τις πόλεις. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που δημιουργήθηκε.
Οι παριστάμενοι
Στην συνάντηση εργασίας παρευρέθηκαν δήμαρχοι, αιρετοί και εκπρόσωποι των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αλίμου, Αμαρουσίου, Ασπρόπυργου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βύρωνος, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Διόνυσου, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μαραθώνος, Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Μεγαρέων, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Παιανίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Πετρούπολης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ύδρας, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φυλής, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Ωρωπού.