«Νερά» μπάζει το ψήφισμα της ΚΕΔΕ κατά της μεταφοράς των αποθεματικών των ΟΤΑ στην ΤτΕ. Ήδη κατατέθηκαν 64,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εν αναμονή του καθοριστικού σημερινού Δ.Σ.
Μπορεί η ΚΕΔΕ να έλαβε την απόφαση να μην μεταφέρουν οι ΟΤΑ τα χρήματά τους έως ότου δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι Δήμοι που ετοιμάζονται να παρεκκλίνουν από την απόφαση αυτή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήδη υπάρχουν Δήμοι όπως αυτοί της Θεσσαλονίκης, της Μεγαλόπολης, του Αιγάλεω, αλλά και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, οι οποίοι έχουν αποφασίσει ή θα εισηγηθούν σύντομα προς τα Δημοτικά τους Συμβούλια υπέρ της μεταφοράς των ταμειακών τους διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς τους Δήμους δεν έχουν διοίκηση που πρόσκειται πολιτικά ή στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και περιλαμβάνονται ανάμεσα σε εκείνους που ψήφισαν «κατά» του ψηφίσματος που κατέθεσε στους συνέδρους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.
Μέχρι την Δευτέρα 11 Μαΐου και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, περίπου 64,5 εκ. ευρώ ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών που έχουν στην ΤτΕ, από τα συνολικά 600,3 εκ. Ευρώ όλων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, σε εφαρμογή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Στο δελτίο Τύπου από το Γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, το οποίο εκδόθηκε την Τρίτη 12 Μαΐου, αναφέρονται τα εξής: «Από την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (20/4/2015) έως χθες τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι: Τοπική Αυτοδιοίκηση: 64,5 εκατ. ευρώ, Λοιποί Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης: 535,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σύνολο: 600,3 εκατ. ευρώ».
Κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και στην οποία θα αποτιμηθεί το αποτέλεσμα και οι αποφάσεις του συνεδρίου της Σιθωνίας.
Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, με τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, υπολογίζεται ότι περίπου 200 δήμοι, από το σύνολο των 325, δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, αφού δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, ενώ με βάση την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή προς την επιτροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Αιγάλεω και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Μπίρμπας ανέφερε ότι το σύνολο των χρημάτων που υπολογίζεται να συγκεντρωθούν από τους ΟΤΑ δεν ξεπερνά συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή», εξέφρασε τη δυσφορία του για τη «σπουδή που έδειξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης να αποφασίσει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου του στην ΤτΕ, ακολουθώντας όσα καθόριζε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης».
Στο ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, φιλοξενείται και δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίοκα, ο οποίος εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του, την μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ, με την εισήγησή του να γίνεται δεκτή.
«Εγώ δεν έχω σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεξιός είμαι. Προσπαθώ όμως να είμαι ορθολογιστής και κοιτάζω τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης. Αν η χώρα πτωχεύσει, καλύτερα να βρίσκονται τα χρήματα στην ΤτΕ. Έχω ταμειακά διαθέσιμα 15 εκατ. και τα μετέφερα σε λογαριασμό στην ΤτΕ με καλύτερο επιτόκιο. Οι περισσότεροι από αυτούς που φωνάζουν δεν έχουν καν χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, με την πολιτική κόντρα εντός των κόλπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κορυφαίου συλλογικού της οργάνου να ανάβει για τα καλά.