Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των 256 Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας που λειτουργούν στους Δήμους και εξυπηρετούν 118.000 ωφελούμενους ζητά με επιστολή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως το «πολύτιμο έργο που προσφέρεται στους αδύναμους συμπολίτες μας κινδυνεύει να ακυρωθεί, αφού σύμφωνα με έγγραφο της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου, καταληκτική ημερομηνία χρηματοδότησης των Δομών Φτώχειας από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ είναι η 31η Οκτωβρίου 2016».
Όπως είναι γνωστό, μετά την ημερομηνία αυτή η λειτουργία των Δομών Φτώχειας, εντάσσεται μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι Δομές αυτές είναι Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, Γραφεία Διαμεσολάβησης, Τράπεζες Χρόνου, Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Υπνωτήρια κ.α. οι οποίες προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε 118.000 και πλέον άνεργους, αστέγους, άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως «με δεδομένο ότι καθυστερούν οι διαδικασίες έναρξης των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία των Δομών Φτώχειας, είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει για απροσδιόριστο διάστημα η λειτουργία τους, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους ωφελούμενους, όσο και για το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές, που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι επιστήμονες».
Αξίζει να σημειωθεί πως στις ανωτέρω δομές εργάζονται 1.112 νέοι επιστήμονες.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει και να δώσει εντολή στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των Δομών Φτώχειας στο νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου:
Να δοθεί πεντάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με χρηματοδότηση από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να μην αφεθούν εκτεθειμένοι οι 118.000 συμπολίτες μας.
Να επισπευθούν οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας των δομών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, δεδομένου ότι τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν έχουν ξεκινήσει να εντάσσουν τις νέες δομές.
Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Σας ζητώ να στηρίξετε με την πολιτική της Κυβέρνησης σας τη λειτουργία των Δομών Φτώχειας ώστε να αποδείξουμε ότι μέσα από τη συνεργασία της Κεντρικής Εξουσίας με την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται πραγματικά από την κρίση των τελευταίων ετών».
Επιστολή και προς Χουλιαράκη
Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον αν. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη με την οποία ζητά να δοθεί πεντάμηνη παράταση της λειτουργίας του προγράμματος των κοινωνικών δομών κατά της φτώχειας, με εθνικούς πόρους και να παραταθούν αντίστοιχα οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού, μέχρι την ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ.
«Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνει η χώρα, είναι άδικο περίπου 120.000 συμπολίτες μας να στερηθούν τις υπηρεσίες που παρέχονται από δομές όπως τα κοινωνικά συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα υπνωτήρια αστέγων, οι τράπεζες χρόνου και τα γραφεία διαμεσολάβησης. Εξίσου άδικο είναι το εξειδικευμένο και υψηλών προσόντων επιστημονικό προσωπικό τους να βρεθεί στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους αποτελούν την ατμομηχανή του προγράμματος και θα πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η παραμονή τους σ’ αυτές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Γιώργος Πατούλης.